Palatul de la Versailles oferă o magnifică vizită virtuală gratuită VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minunile din fabulosul Palat Versailles la îndemâna tuturor Foto chateauversailles fr
Minunile din fabulosul Palat Versailles la îndemâna tuturor Foto chateauversailles fr

Secole de extinderi, remodelări şi înfrumuseţări au făcut din Palatul de la Versailles una dintre cele mai somptuoase construcţii din lume.

GALERIE FOTO

Fosta fortăreaţă a Regelui Soarelui este un mix fabulos de extravaganţă, fiind poziţionată la aproximativ 20 de kilometri distanţă de Paris. 

Iar vestea bună este că în loc să se închidă definitiv pe perioada pandemiei de coronavirus, s-a luat decizia ca magnificul castel să-şi deschide practic spaţiile şi colecţiile permanente pentru absolut toată lumea.

Se oferă astfel o oportunitate unică şi de neratat de a rătăci prin parcul care se întinde pe mai bine de 800 de hectare de peluze, grădini franţuzeşti, lacuri, statui neoclasice şi fântâni sofisticate; dar şi, mai ales, de a intra în cele 2.300 de camere ce găzduiesc colosala artă baroc de sânge regal, cea mai spectaculoasă dintre ele fiind, fără îndoială, celebra Sală a Oglinzilor - proiectată de arhitectul Jules Hardouin-Mansart pentru Ludovic al XIV-lea în 1678 -, cu frunzuliţe de aur şi 357 de oglinzi desfăşurate mai bine de 73 de metri lungime.

Vorbim despre unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din lume. Simbolul  monarhiei şi puterii absolute, Palatul Versailles se remarcă nu doar prin frumuseţe şi luxul care te lasă fără cuvinte, ci şi prin importanţa sa istorică. Să ne amintim doar că în 1919, în celebra Sală a Oglinzilor, a fost semnat actul care a marcat sfârşitul Primului Război Mondial - Tratatul de la Versailles.

Istoria palatului începe însă în anul 1623. Ludovic al XIII-lea a fost cel care şi-a dorit un pavilion construit în zonă, atras de frumuseţe împrejurimilor şi de pădurile bogate în vânat. Câţiva ani mai târziu, construcţia avea să devină cel mai spectaculos palat din acea perioadă, graţie urmaşului său, Ludovic al XIV-lea, care l-a şi transformat ulterior în locuinţă oficială. De altfel, Regele Soare, tatăl „etichetei” franceze, a impus o serie de reguli de convieţuire, iar stilul său de viaţă a devenit un etalon al epocii. 

Ludovic al-XV-lea avea să construiască Micul Trianon. Lucrurile au degenerat în moment în care Regina Maria Antoaneta a comandat construcţia unui sat într-o perioadă în care poporul flămânzea, iar dinastia Bourbon-ilor avea să se prăbuşească la puţin timp, în 1789, culminând câţiva ani mai târziu cu decapitarea Regelui Ludovic al XVI-lea. A urmat Revoluţia Franceză, iar din 1837 palatul a fost transformat în primul muzeu de istorie al Franţei.

Şi astăzi Palatul Versailles păstrează încă bogăţia decoraţiunilor şi frumuseţea de odinioară. Poate fi vizitat fără ghid. Are nu mai puţin de 2.100 de ferestre, 1.250 de şeminee, 67 de scări interioare şi nenumărate obiecte de artă: decoraţiuni exuberante, ceasuri, tablouri, obiecte din aur, paturi de vis împodobite cu mătase, columne şi sculpturi din marmură, tablouri pictate de o frumuseţe orbitoare.

Graţie unui parteneriat cu Google Arts & Culture, se oferă acum un acces nelimitat la expoziţiile şi colecţiile castelului: peste 22.000 de opere de artă care vă stau la dispoziţie, cu comentariile de rigoare. Este o oportunitate ideală pentru a retrăi faimoasa încoronare a lui Napoleon sau pentru a descoperi superba mobilă a Mariei Leszczynska. 

Vizită virtuală poate fi făcută aici: http://www.chateauversailles.fr/decouverte, sau direct AICI.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite