UPDATE Percheziţii de amploare la hoţii de lemne. Foloseau scule contrafăcute ca să marcheze arborii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii de lemne săltaţi cu mascaţii pentru a fi duşi la audieri, în Vâlcea; Foto Adevărul
Hoţii de lemne săltaţi cu mascaţii pentru a fi duşi la audieri, în Vâlcea; Foto Adevărul

Miercuri, 2 decembrie, în Vâlcea a avut loc o percheziţie de amploare care a vizat hoţii de lemne care acţionau lăsând impresia că operează legal, folosindu-se de instrumente contrafăcute.

Update, ora 20:30 În urma audierilor care au avut loc pe parcursul zilei de miercuri, 2 decembrie, după o serie de percheziţii domiciliare, s-a dispus şi prima reţinere. Este vorba despre administratorul unei societăţi de exploatare forestieră, care este acuzat de tăiere şi sustragere ilegală de arbori. 

„Urmare a probatoriului s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 28 de ani din Râmnicu Vâlcea, administratorul unei societăţi ce are ca obiect de activitate exploatarea forestieră, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori. 

Bărbatul a fost încarcerat în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv Vâlcea, urmând ca, în data de decembrie, să fie prezentat Judecătoriei Horezu pentru dispunerea de măsuri legale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Cătălin Udrea.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Zeci de poliţişti vâlceni au plecat în viul nopţii să facă şapte  percheziţii domiciliare, în mai multe localităţi, printre care şi în Pescena, Fârtăţeşti, potrivit surselor noastre.   

Operaţiunea face parte dintr-un dosar penal privind comiterea de infracţiuni la regimul silvic, în care prejudiciul depăşeşte până acum 25.000 de lei, instrumentat de către poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vâlcea.

Percheziţii de amploare la hoţi de lemne din Vâlcea care foloseau scule contrafăcute pentru marcarea arborilor:

Potrivit anchetei, din pădurile Vâlcii au fost sustrase lemne ce la prima vedere păreau a fi marcate legal. Numai că s-a constatat că realitatea era cu totul alta. Făptaşii aveau ciocan de marcat copacii contrafăcut şi practic copiau întreaga procedură legală, ca să pară că totul respectă litera legii. 

„Arborilor tăiaţi li se aplica o marcă falsă cu un dispozitiv contrafăcut, ca să creeze o falsă legalitate. Au dat şi cu vopsea, cu spray, marker ceva de genul, aşa cum se procedează în situaţia normală. Cam asta a fost toată şmecheria”, ne-au mărturisit surse apropiate anchetei. 

Deocamdată, au fost duse la audieri trei persoane, care încă nu au fost reţinute, până la ora la care publicam acest material. Dacă se va ajunge la reţineri, suspecţii vor fi prezentaţi apoi unui judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Horezu, cel mai probabil cu propunere de arestare preventivă. 

În locuinţa uneia dintre persoanele percheziţionate a fost găsită şi o armă artizanală şi mai multe elemente de muniţie, motiv pentru care cercetările vor fi extinse şi în această direcţie, pentru care se va întocmi un alt dosar penal. 

Nu este clar dacă furturile din dosarul cu percheziţiile de miercuri 2 decembrie au fost comise în pădurile statului şi / sau în pădurile private, ci doar că faptele s-au petrecut pe timp de pandemie. 

Armă artizanală şi muniţie în casa unuia dintre suspecţi

„La data de 2 decembrie, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică  Vâlcea, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, au efectuat şapte percheziţii domiciliare, în judeţ, la persoane bănuite de infracţiuni la regimul silvic. Activităţile procedurale au fost efectuate într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic, pe parcursul anului 2020. Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi a jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea.

Aceeaşi sursă ne-a mai precizat că după încheierea percheziţiilor s-au confiscat din locuinţele vizate mai multe documente şi „mijloace materiale de probă necesare soluţionării cauzei”. 

„Prin infracţiunile săvârşite a fost creat un prejudiciu de peste 25.000 lei. Poliţiştii au pus în aplicare trei mandate de aducere, persoanele fiind audiate cu privire la aspectele ce formează obiectul cercetărilor. La una dintre locuinţele vizate a fost descoperită şi o armă artizanală şi mai multe elemente de muniţie urmând ca cercetările să fie extinse şi cu privire la aceste aspecte”, a mai precizat reprezentantul Poliţiei Vâlcea. 

Mai multe dosare penale pentru sustragere de material lemnos şi ultraj

Anul acesta poliţiştii vâlceni au deschis mai multe dosare penale pe numele unor persoane bănuite de tăiere şi sustragere ilegală de material lemnos. Ultimele au fost înregistrat în luna noiembrie când jandarmii din Bălceşti au oprit în trafic, la Făureşti, trei căruţe pline cu lemne, iar cei din Lăpuşata alte două, la Roeşti şi Lădeşti - dintre care unul cu căruţa fără documente, iar altul cu tractorul cu documente pentru un alt transport. În primul caz, de la Făureşti, nici unul dintre căruţaşi nu avea acte pentru lemnele transportate, iar unul dintre aceştia figura ca fiind în izolare la domiciliu, din cauza COVID - 19. 

Hoţi de lemne surprinşi la furat de un pădurar şi puşi pe fugă cu focuri de armă în zona Valea lui Stan - Vâlcea Foto Facebook - în imagine o parte din arborii tăiaţi

Furt de lemne din pădurile publice sau private din Vâlcea; Foto Adevărul

Lemnele au fost confiscate, iar căruţaşii s-au ales cu amenzi şi dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor. 

În luna octombrie, în comuna Goleşti au fost găsiţi doi bărbaţi care au tăiat cu motoferăstraie peste 3,5 mc de salcâm. 

Într-un alt caz mai amplu pentru tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals - infracţiuni comise în mai multe judeţe: Alba, Vâlcea, Sibiu şi Gorj, în vara acestui an, un pădurar din zona Horezu a fost reţinut după ce s-a descoperit că ajuta hoţii de lemne. 

Prejudiciul estimat în acest dosar instrumentat de poliţiştii din Alba se ridică la peste jumătate de milion de lei, stabilindu-se că s-au furat din fondul forestier naţional peste 1.900 mc de material lemnos. Pădurarul vâlcean de 60 de ani reţinut este cercetat pentru complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori, pentru că ar fi ajutat angajaţii unei societăţi comerciale din Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie şi să fure sute de molizi şi brazi din pădurile statului, în perioada 2018 – 2020. Documentele de însoţire a transportului erau întocmite în fals. 16 persoane au fost audiate în urma percheziţiilor din vară, fiind puse sub sechestru, la acea vreme, patru terenuri şi un autoturism de lux.

Tot în acest an s-au înregistrat şi cazuri în care pădurarii au fost ameninţaţi şi chiar bătuţi de către hoţii de lemne din Vâlcea. În zona Brezoi, spre exemplu, doi pădurari au fost la un pas să fie linşaţi de mai multe persoane pe care le-au surprins în păduri publice / private în timp ce furau lemne, în zona Valea lui Stan. Pădurarii au scăpat, doar pentru că au folosit armamentul din dotare.

Tot în zona Brezoi, un pădurar a fost pus pe fugă cu bolovani de către un hoţ de lemne, iar exemplele de acest gen pot continua. La fel cum nenumărate sunt şi furturile din pădure nu doar cu căruţa, ci şi cu camionul

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Hoţi de lemne puşi pe fugă cu focuri de armă, de un pădurar aflat la un pas de linşaj

Doi pădurari, la un pas să fie linşaţi cu topoarele, pumnii şi picioarele. Cum au fost atacaţi de o grupare de hoţi de lemne

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite