Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Pieţarii, înapoi în spaţiile închise, înainte de promulgarea legii. „Oamenii m-au votat, au condiţii excelente”

3
11 Nov 2020 20:46:00
Autor: Daciana Mitrache
Pieţarii reîntorşi în spaţiile închise, înainte de promulgarea legii; Foto Adevărul
Pieţarii reîntorşi în spaţiile închise, înainte de promulgarea legii; Foto Adevărul

În Râmnicu Vâlcea, pieţarii s-au reîntors în spaţiile închise, cu acordul municipalităţii, deşi nu există încă o decizie legislativă în acest sens.

Luni, 9 noiembrie, la nivel naţional, a intrat în vigoare decizia prin care toate pieţele să fie închise, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Producători şi comercianţi au fost scoşi în întreagă ţară în stradă, pentru a-şi putea continua activitatea.  

În Râmnicu Vâlcea, administraţia publică locală a decis ca toţi cei care vând în Piaţa Centrală să fie mutaţi într-un cort amplasat în Scuarul Mircea cel Bătrân, la câţiva zeci de metri depărtare, în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea. În schimb, într-o altă piaţă, de cartier, Ostroveni, s-a găsit soluţia ca geamurile să fie scoase din tâmplăria de termopan, în aşa fel încât să circule aerul, iar spaţiul a devenit astfel deschis.   
 

GALERIE FOTO CU PIEŢELE DIN RÂMNICU VÂLCEA DUPĂ ÎNCHIDEREA ŞI REDESCHIDEREA LOR

După ce marţi, 10 noiembrie, deputaţii au votat pentru redeschiderea pieţelor, autorităţile locale au decis, înainte de promulgarea legii, ca producătorii şi comercianţii care vindeau în cortul din centrul oraşului să se reîntoarcă în spaţiul închis.  

Miercuri, 11 noiembrie, cortul amenajat în centrul oraşului a fost gol.  

„Nu pot să-mi bat joc de oameni”

Edilul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a declarat unui reporter al TV Antena3Vâlcea că a luat decizia ca vânzătorii să se reîntoarcă în pieţe în urma nemulţumirilor exprimate de către aceştia. Oamenii s-au plâns că sunt „scoşi în stradă ca nişte animale”, că riscă să se îmbolnăvească stând în frig, iar legumele şi fructele vor îngheţa şi vor fi nevoiţi să le arunce. 
 
Piaţa volantă din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea nu a funcţionat decât două zile; Foto Adevărul
 
„Cu supermarketurile avem un anumit comportament, iar cu producătorii şi oamenii amărâţi avem alt comportament... Nu pot să-mi bat joc de oameni! Eu îi reprezint pe oameni. Oamenii m-au votat. I-am întors în piaţă, avem condiţii excelente. Am curăţat, am deschis geamuri, s-a făcut circulaţia de aer, se intră număr bob, nu este aglomeraţie deloc. Deci, sunt condiţii excelente”, a justificat Mircia Gutău. 
 
În celelalte pieţe din Râmnicu Vâlcea, situaţia a rămas la fel ca cea de până acum.
 

Decizii controversate

 
Primarul din Râmnicu Vâlcea este cunoscut pentru deciziile sale despre care nu de puţine ori s-a spus că sunt la limita sau chiar încalcă legea. Spre exemplu, la sfârşitul primăverii, chiar în a doua zi a stării de alertă, administraţia publică locală a decis deschiderea celui mai mare ştrand cu apă sărată din regiune, poreclit „Marea Olteniei”. Ştrandul Ostroveni care găzduieşte an de an zeci de mii de turişti s-a închis însă după câteva zile pentru că noile reglementări prevedeau expres că „piscinele trebuie să rămână închise”, chiar dacă alte ţări s-au ferit să ia această decizie şi ulterior s-a precizat că virusul nu se transmite prin apă.
 
Şi nu este singura hotărâre intens comentată, luată în timp de pandemie. La finele lunii martie, printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis suspendarea activităţii Căminului pentru Persoane Vârstnice Ostroveni - singurul azil public din Râmnicu Vâlcea, care funcţionează în subordinea Primăriei. 
 
În urma scandalului iscat de către beneficiari şi rudele acestora, s-a revenit asupra deciziei, două zile mai târziu. Autorităţile centrale au venit apoi cu mai multe clarificări pe această temă şi au interzis închiderea la nivel naţional a tuturor centrelor de recuperare şi asistenţă socială, publice sau private: 
 
Tot atunci s-a decis ca angajaţii să intre în izolare preventivă pentru 14 zile la locul de muncă, apoi acasă, în caz contrar riscând să fie amendaţi sau sancţionaţi penal. Decizia de la Râmnicu Vâlcea a fost luată în condiţiile în care la acea vreme nu exista nici măcar un caz de infectare cu SARS - CoV-2 în azilul de lux.
 
La începutul lunii noiembrie a izbucnit un focar în această unitate, în urma căruia 30 de angajaţi, dar şi parte din personal, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus. Cei mai mulţi dintre bolnavi au rămas carantinaţi în centru. 
 
Miercuri, 11 noiembrie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a decis redeschiderea creşelor din subordinea primăriei, chiar dacă rata de infectare din municipiul reşedinţă de judeţ se apropie de patru cazuri la mia de locuitori.
 
 
Vă mai recomandăm şi: 
 
FOTO Ce soluţii au găsit autorităţile pentru a nu închide pieţele: „Peste o săptămână toţi ne vom îmbolnăvi”
 
Inginera care şi-a sugrumat mama a scăpat cu şase ani de închisoare. Crime asemănătoare, sentinţe diferite
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gyuse Bogdan
11.11.2020, 21:02:17

Buna palma data de primarul Gutau peste ceafa groasa a guwernerului si a lui Gigi-sapca :))))))))))) In fapt, toti primarii ar trebui sa faca la fel, sa ignore aberatiile emise de marxistii-globalisti. Dar multi dintre primari sunt securici. Cai altfel nu ajungeau primari fara sa fie ajutati prin fraudarea alegerilor.

-1 (1 vot)
Edmond Wolf
11.11.2020, 21:34:46

Nu înțeleg patriotismul guvernanților noștri. De-a lungul a 30 de ani au făcut tot ce le-a stat în putință ca noi să părăsim țara. Băsescu urla la toată lumea să emigreze, să plece din țară. Acum cu covidul ăsta nu mai pot de grija noastră ca nu cumva să ne îmbolnăvim, drept pentru care ne pun o grămadă de restricții. Până mai ieri nu le păsa că rămâne țara fără români iar acuma da? Mai văd unii colegi postaci care scriu cu năduf celor de-afară că să rămână acolo, să nu mai vină. Goriloiu de la Cotroceni ne mână la sparanghel iar pe cei rămași îi schingiue și terorizează cu restricțiile în timp ce Mandolină se afumă cu drojdie în palatul guvernului fără mască. E normal?

-7 (9 voturi)
Davide Isa
12.11.2020, 12:13:18

Nu e niciun patriotism, Edmond Wolf, ai dreptate. I nclin mai degraba sa cred ca e o cursa penibila in care se intrec guvernele in a reusi sa dea restrictii mai multe si mai draconice, totul sub pretextul covid19. Bineinteles ca cel mai tare guvern e ala care reuseste sa-si puna mai abitir poporul cu botul pe labe, pardon in masca. Totul la indicatiile "pretioase" ale Organizati ei Mondiale a Spaimei ( si isteriei), pardon a Sanatatii.

Modifică Setările