Primăria vrea să treacă la eutanasierea câinilor fără stăpân în 30 de zile. Iubitorii de animale apelează la instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema maidanezilor din Râmnicu Vâlcea este departe de a se rezolva. Consiliul Local a aprobat vineri un regulament care prevede, printre altele, eutanasierea câinilor din adăposturi începând cu luna martie. Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor vor cere suspendarea hotărârii la instanţa de contencios administrativ.

Noul regulament de funcţionare a „Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân” s-a aflat în dezbatere publică începând cu luna septembrie a anului trecut. După tragedia înregistrată în Bucureşti, când un copil de patru ani a fost sfâşiat de maidanezi, edilii din Râmnicu Vâlcea au anunţat că se va trece la eutanasierea câinilor comunitari din oraş care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în termen de 21 de zile lucrătoare. Potrivit regulamentului, eutanasierea maidanezilor ar trebui să se facă începând cu luna martie.

„Vom aştepta 21 de zile lucrătoare, în total 30 de zile, apoi vom trece la eutanasierea câinilor fără stăpân, potrivit legii. Am avut foarte multe discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor, am fost receptivi la propunerile lor. Dânşii sunt foarte vocali, dar n-am văzut fapte. O singură asociaţie ne-a ajutat cu adopţia la distanţă, am trimis în jur de 300 de câini în Germania”, spune viceprimarul Eduard Vîrlan.

În replică, preşedintele Asociaţiei „A doua şansă” anunţă că va ataca hotărârea prin care CL a adoptat acest regulament. Acesta va semnala instanţei de judecată că reprezentanţii primăriei au venit cu câteva amendamente, după încheierea perioadei de dezbatere publică. 

„Vom urma procedura standard. Vom face plângere prealabilă la secretarul primăriei, vom face o plângere la prefectură, apoi la instanţa de contencios administrativ pentru că nu a fost respectat termenul de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Vom cere suspendarea acestei hotărâri în instanţa”, declară Iulian Puican, preşedintele Asociaţiei „A doua şansă’.

Viceprimarul din Râmnicu Vâlcea e de părere că regulamentul produce efecte până la hotărârea instanţei de judecată.

„Aşteptăm hotărârea instanţei de judecată. Până atunci, regulamentul este în vigoare. Faţă de alte municipii, noi am procedat conform legii, am aşteptat publicarea normelor”,  completează Eduard Vîrlan.

Nu se ştie exact câţi maidanezi sunt în Râmnic

Preşedintele Asociaţiei  „A doua şansă” reclamă şi faptul că cei din conducerea administraţiei publice locale nu doresc să ştie exact câţi maidanezi se plimbă nestingheriţi pe străzile din oraş.

„Prevederile privind o evaluarea a numărului de câini, care se face trimestrial, şi întocmirea unui plan de măsuri sunt trecute cu vederea în acest regulament. În momentul de faţă, nu se ştie câţi câini sunt în Râmnicu Vâlcea şi nici nu se doreşte a se afla acest lucru”, mai spune Iulian Puican.

Edilii din Râmnicu Vâlcea estimează că în oraş ar fi aproximativ 3000 de câini fără stăpân, în timp ce în padocurile de la Feţeni sunt adăpostite în jur de 320 de patrupede

Amenzi de până la 20 000 de lei în noul regulament

Potrivit noului regulament, capturarea maidanezilor se va face în prezenţa unui reprezentant al asociaţiilor pentru protecţia animalelor şi, la nevoie, în prezenţa unui poliţist local.

Câinii fără stăpân vor fi duşi la adăpostul de la Feţeni, unde vor fi deparazitaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi. În cazul în care nu vor fi revendicaţi în cel mult o lună, se va trece la eutanasierea lor. 

Eutanasierea înainte de termen a câinilor care nu suferă de boli incurabile se sancţionează cu amendă de la 10 000 până la 20 000 de lei. Pentru uciderea animalelor prin alte medode decât eutanasierea se aplică o sancţiune contravenţională de până la 5 000 de lei

În regulament sunt dispuse amenzi între 3000 şi 6000 de lei pentru cei care adoptă sau revendică animale, iar apoi le abandonează pe domeniul public. De asemenea, vor fi sancţionate contravenţional  persoanele care transportă şi abandonează câinii din alte localităţi, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

„În astfel de cazuri, amenda ajunge până la 2 500 de lei. Sunt camere de supraveghere în tot oraşul şi avem posibilitatea să-i prindem pe cei care abandonează câinii. Pe baza imaginilor surprinse, Poliţia Locală îi poate identifica pe cei care recurg la astfel de fapte în doar câteva ore”, a susţinut viceprimarul Râmnicului.

 Pentru prima dată, în regulament se face referire şi la adopţia la distanţă a câinilor fără stăpân. Persoanele interesate, din ţară sau străinătate,  pot adopta câini aflaţi în adăpost de cel puţin opt zile, prin completarea unui formular electronic.

Primăria va construi un adăpost special, la Râureni, pentru câinii adoptaţi la distanţă. Edilii speră doar că, în acest demers, li se vor alătura mai multe organizaţii care militează pentru protecţia animalelor. 

 Râmnicu Vâlcea se numără printre primele oraşe din România care au un regulament de acest tip.

Citeste si: Nu se eutanasiează câini în Capitală. Adopţiile sunt în continuare încurajate

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite