Primele semne ale maladiei Alzheimer. Când se petrece declinul cognitiv care generează cumplita boală a uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţiile creierului uman se degradează după o anumită vârstă, spun specialiştii, dar leacul miraculos pentru boala uitării, din cauza căreia ajungem neputincioşi, nu a fost găsit încă.

Boala Alzheimer este o formă de demenţă care apare odată cu trecerea timpului şi care se manifestă, în general, în jurul vârstei de 60 de ani.

Specialiştii nu au descoperit ce anume declanşează deteriorarea celulelor nervoase, dar printre factorii despre care se crede că favorizează apariţia bolii se numără stresul, expunerea persoanei la substanţe toxice şi bolile cardio-vasculare.

„Aproximativ 60% din cazurile de Alzheimer apar după vârsta de 60 de ani, dar există şi cazuri - foarte puţine, e adevărat - când boala apare la persoane mai tinere. Celulele încep să îmbătrânească şi se distrug şi, cu cât trăim mai mult, cu atât probabilitatea să facem Alzheimer este mai mare. Boala nu se moşteneşte, dar există probabilitatea ca şi copiii pacientului să dezvolte Alzheimer, procentul este cam de 10%. Dacă s-ar şti ce anume provoacă această boală, probabil ar exista şi un tratament. Unii cercetători spun că un virus ar fi cel care determină aceste modificări în neuronii corticali, alţii spun că ar fi vorba de un mecanism imun, iar alţii spun că de vină este expunerea la substanţe toxice", afirmă Letiţia Badea, medic primar neurolog.

Până în prezent, singurul lucru cert în ceea ce priveşte maladia Alzheimer este faptul că nivelul unei proteine din creier determină atrofierea celulelor nervoase.  

„Singurul lucru care s-a demonstrat, în urma necropsiilor făcute pe creierul pacienţilor cu Alzheimer, este faptul că o proteină - proteina Tau - nu se mai metabolizează. Proteina rămâne în neuron, blocând astfel activitatea creierului. Celulele se îmbolnăvesc rând pe rând, iar în cele din urmă, distrugându-se masa neuronală, creierul moare”, spune neurologul vâlcean Letiţia Badea.

Primele semne ale bolii

Primele simptome ale bolii sunt tulburările scurte de memorie, dificultăţi în exprimare sau dezorientarea spaţială. Simptomele precoce ale bolii apar între 60 si 65 de ani, susţin specialiştii.

„În general, Alzheimerul nu se poate diagnostica din vreme, pentru că orice om are momente când mai uită câte ceva, iar tulburările de memorie pot să fie cauzate de N motive: eşti stresat la serviciu, ai automatisme, iei un lucru şi îl duci în altă parte, iar apoi nu mai ştii ce ai făcut cu obiectul respectiv. Dar asta nu înseamnă că avem de-a face cu demenţa Alzheimer. Există demenţă vasculară - dată de accidente vasculare, există tulburări de memorie care sunt date de anumite boli cum ar fi diabetul sau consumul de alcool, există demenţă de tip toxic", mai spune neurologul Letiţia Badea.

Specialiştii susţin că boala Alzheimer nu poate fi tratată întrucât, până acum, depistarea ei a fost posibilă doar după ce s-a produs declinul cognitiv. Bolnavii de Alzheimer îşi pot prelungi însă viaţa dacă se prezintă la medic în timp util pentru  investigaţii medicale şi pentru prescrierea tratamentului corespunzător.

„Se vorbeşte despre o evoluţie a bolii de nouă sau zece ani de la momentul diagnosticării, dar depinde şi de stadiul în care este diagnosticată cu Alzheimer o persoană. Cu cât bolnavul primeşte mai repede tratament, cu atât se încetineşte evoluţia bolii. Până la urmă, demenţa Alzheimer este o reîntoarcere în trecut, o trecere înapoi prin toate stadiile de vârstă, căci bolnavii redevin copii. Ajung să facă pe ei, să facă prostii, să lase gazele deschise, ajung să nu se mai poată mişca. În stadiile finale ale bolii, bolnavii ajung să nu se mai dea jos din pat”, explică neurologul Letiţia Badea.

Bolnavii de Alzheimer, tratament şi pentru depresie

Potrivit medicului vâlcean, un bolnav cu Alzheimer va dezvolta şi o depresie reactivă după aflarea veştii că suferă de cumplita maladie. După vizita la neurolog, bolnavului i se recomandă să treacă şi pe la psihiatru sau psiholog. De asemenea, pe parcursul evoluţiei bolii, există riscul ca pacientul să devină agitat sau violent şi atunci se impune o vizită la psihiatru.  

„Este obligatoriu ca pacienţii să primescă tratament şi pentru depresie. Acesta poate fi atât medicamentos, cât şi unul fără medicamente, prin psihoterapie. Există şi cazuri când bolnavii devin agresivi,  când nu înţeleg de ce lumea se supără pe ei pentru simplul fapt că întreabă acelaşi lucru de zeci de ori. E posibil ca unii dintre pacienţi să considere că astfel se apără sau că îşi impun şi ei punctul de vedere”, conchide neurologul Letiţia Badea.

Ultimele cercetări în domeniu arată că boala neurodegenerativă ar putea fi depistată, în viitorul apropiat, cu mult înainte de debut, şi asta datorită proteinei Tau.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite