Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Profesor înregistrat când spune că bărbaţii „sunt Dumnezeu pe pământul ăsta”, iar femeile sunt „handicapate”. Cum se apără

6
21 Jan 2022 18:20:38
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un profesor de filosofie de la Colegiul National ”Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea a fost înregistrat în timp ce le spune elevilor din clasele a XII-a că bărbaţii ”sunt Dumnezeu pe pământul ăsta”, iar femeile ”sunt handicapate”. Profesorul susţine că a folosit problematizarea ca metodă didactică, pentru a desfiinţa, apoi cu argumente afirmaţia, iar elevii susţin că discursul său la ore nu este unul discriminatoriu.

”Ştiţi că, în Marea Britanie, de vreun an de zile, s-a schimbat legislaţia în sensul acordării drepturilor animalelor. Am dat drepturi, noi, bărbaţii, că noi dăm drepturi, restul sunt degeaba, noi bărbaţii suntem Dumnezeu pe pământul ăsta, femeile nu sunt, au drepturi, deci sunt handicapate”, este discursul profesorului înregistrat pe un elev şi postat pe YouTube.   
 
Înregistrarea se limitează la aceste afirmaţii şi este însoţită de mesajul: ”Prof. Vasiloiu Virgil de la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, Rm. Vâlcea, în timpul orelor de ştiinţe socio-umane, ne învaţă că FEMEILE NU AU DREPTURI, ELE AU DREPTURI DE HANDICAP”. 
 
În urma apariţiei în spaţiul public a afirmaţiilor cadrului didactic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a dispus demararea de verificări.  
 
Şefa IŞJ Vâlcea, inspectorul general Mihaela Andreianu, a declarat, pentru News.ro, că Inspectoratul a făcut primele demersuri încă de joi, ziua în care s-a aflat despre înregistrare. Inspectorul şcolar pe domeniul socio-uman a luat legătura şi cu profesorul în cauză şi cu elevii de la toate clasele a XII-a, la care acesta predă filosofie.  
 
”Am prezentat astăzi un raport preliminar în Consiliul de Administraţie al ISJ, care a decis ca şcoala să constituie o comisie care să analizeze aspectele apărute în spaţiul public iar noi, pe de altă parte, vom face inspecţie la clasele la care domnul profesor predă disciplina filosofie”, a declarat inspectorul general al judeţului Vâlcea.  
 
Aceasta a precizat că, în cadrul discuţiilor, profesorul a declarat că preda lecţia ”Drepturile omului” şi a folosit această declaraţie în mod ”vădit ironic” pe baza căreia şi-a construit lecţia pentru a demonta afirmaţia, folosind metoda didactică a problematizării.  
 
”A vrut să le capteze atenţia, după care, în decursul lecţiei, a demontat aceste lucruri”, a afirmat Mihaela Andreianu. 
 
Aceasta a precizat că elevii, la rândul lor, au afirmat ”la unison” în discuţiile cu inspectorul şcolar că discursul profesorului nu a avut un caracter discriminatoriu, arătând că acesta are ”un comportament corect” în timpul lecţiilor.  
 
”Chiar şi fiind aşa cum spun elevii, din punctul meu de vedere, limbajul pe care lă-a folosit este unul total nepotrivit pentru un cadru didactic”, a menţionat Andreianu.  
 
Profesorul a cărui voce se aude în înregistrări are peste 20 de ani vechime în învăţământ. Conform presei locale, acesta a fost implicat într-un incident violent, lovindu-şi un coleg chiar în incinta liceului profesorul atacat sunând, la acel moment, la Poliţie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Cristian saileanu
21.01.2022, 18:39:35

profesorul asta....o fi insurat?

-16 (20 voturi)
kitty kat
21.01.2022, 23:12:09

@Cristian S., dar mamå/surori are?

Karl Frenzy
21.01.2022, 18:48:47

Şi Socrate spunea la vremea lui: Mulţumesc zeilor că m-am născut grec şi nu barbar, om liber şi nu sclav, bărbat şi nu femeie! Îmi pare rău, dar urangutanul ăsta mă face să mă simt ruşinat că un bărbat poate spune o asemenea tâmpenie. Iar faptul că e profesor şi încă de "filosofie" sunt circumstanţe care îi triplează tâmpenia!

0 (4 voturi)
Alexis
21.01.2022, 18:54:55

Asta am inteles eu: din intreaga ora, se scoate din context o fraza; din fraza, se scot din context doua propozitii si se face un titlu socant, care sa atraga atentia. Daca as aplica si eu aceleasi metode jurnalistice, m-as arata mai socat de faptul ca "disursul profesorului" e " inregistrat PE elev" si as sugera deja un titlu :"Profesor de filosofie isi tatueaza lectiile pe elevi". Ce ziceti? Facem un contract de colaborare?

0 (2 voturi)
Mihai Ternopol
21.01.2022, 19:02:43

Cancel culture in full flight in Romania. Paziti statuile de-acum!!

-17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările