Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Puşcărie pentru „atingerea cu tentă sexuală“ a unei fetiţe. Pedofilul are retard mental şi este recidivist VIDEO

0
30 Oct 2020 16:40:31
Autor: Daciana Mitrache
Agresor sexual, condamnat după ce a  pipăit o copilă de 10 ani,; Foto gazetavalceana ro
Agresor sexual, condamnat după ce a  pipăit o copilă de 10 ani,; Foto gazetavalceana ro

Un pedofil a fost condamnat la cinci ani de puşcărie. Familia victimei, o fetiţă de 10 ani, ar trebui să primească din partea Statului 15.000 de lei despăgubire.

După mai bine de o jumătate de an de la o întâmplare nefericită petrecută într-un bloc din Râmnicu Vâlcea, un pedofil a primit o condamnare definitivă cu executare pentru cinci ani de puşcărie din partea Curţii de Apel Piteşti, pentru agresiune sexuală.  
 
A contat faptul că bărbatul nu era la prima faptă de acest gen. A mai fost condamnat în urmă cu 26 de ani, iar între timp şi-a continuat activitatea infracţională, stau dovadă în acest sens nenumăratele dosare penale instrumentate la Vâlcea pe numele său, de-a lungul timpului. Cazuri cu victime sub 10 ani pe care le acosta şi ademenea în locuri izolate şi scări de bloc şi le pipăia în zonele intime.
 
Graţie unei legislaţii mult prea permisive până acum a reuşit să scape. Prin noul Cod de Procedură Penală.s-au înăsprit faptele de acest gen. 
 
Medicii legişti au stabilit că este vorba despre o persoană cu retard mental şi înclinaţii spre pedofilie.
 
O altă instanţă de judecată, a Tribunalului Vâlcea, a fost de acord cu solicitarea mamei privind acordarea de compensaţii financiare - necesare terapiei, în sumă de 15.000 de lei. Părintele a povestit întreaga experienţă prin care a trecut.  
 

I-a atins organele genitale, „ca să afle dacă e băiat sau fată”

În luna ianuarie a acestui an, o copilă în clasa a III-a se întorcea cu autobuzul de la şcoală. Agresiunea sexuală s-a petrecut în cel mai populat cartier din Râmnicu Vâlcea, Ostroveni, în zona Cina, la orele prânzului. 
 
Marian Văduva, de 46 de ani, din Scundu - Vâlcea, a văzut-o pe stradă pe copilă şi a început s-o urmărească. Chiar a fost surprins de o cameră de supraveghere, cu ajutorul căreia a fost ulterior identificat pe baza mărturiei copilei. 
 
„A fost urmărită în scara blocului şi acolo s-a întâmplat. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu a fost o agresiune care să marcheze copilul, în sensul că s-a rezumat strict la o atingere cu tentă sexuală şi nu s-a ajuns la ceva mult, mult mai grav”, a povestit mama unui reporter al televiziunii Antena3Vâlcea.
   
Mărturia mamei unei copile de 10 ani care a fost agresată sexual în scara blocului din Râmnicu Vâlcea de un pedofil, (SURSA - TV ANTENA3VÂLCEA): 
 
Din rechizitoriul anchetatorilor reiese că bărbatul vorbea la telefon cu un vecin, care îl chema să-l ajute „la araci”, când a observat-o pe stradă pe copilă. „S-a întors din drum şi s-a îndreptat în direcţia persoanei vătămate, a urmărit-o circa 30-40 de metri, intrând după aceasta în scara blocului, până să se închidă uşa de acces”, au stabilit ulterior anchetatorii,
 
Aici a abordat-o, întrebând-o în ce clasă este şi câţi ani are după care „i-a ridicat geaca, puloverul şi maioul şi i-a băgat mâna, pe sub pantaloni şi ştrampi, în lenjeria intimă, atingându-i organul genital”. A motivat gestul prin faptul că dorea să afle dacă este fetiţă sau băiat. Apoi, când în scară a mai intrat o persoană, s-a făcut nevăzut. S-a dus liniştit şi a luat prânzul la fratele său, care locuia în Râmnicu Vâlcea, după care s-a dus acasă, cu un microbuz.
 

„A avut curajul de a ne spune imediat ce s-a întâmplat”

Între timp, deşi i-a cerut copilei să nu-i spună nimic mamei, aceasta a sunat-o şi i-a povestit întreaga întâmplare. 
 
„A avut curajul de a ne spune imediat ce s-a întâmplat, pentru că mulţi copii tac şi suferă în tăcere şi rămân marcaţi pe viaţă cu traume”, a mai spus părintele care a sunat imediat la Poliţie. La scurt timp, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, s-a constituit o echipă operativă, fiind implicate mai multe forţe.
 
Pe baza descrierii copilei care „a reţinut în mod detaliat atât semnalmentele inculpatului – bărbat înalt de circa 1,70-1,75 m, ten deschis la culoare, aspect îngrijit, bărbierit, având dinţi numai în partea de jos -, cât şi articolele vestimentare ale acestuia – căciulă din blană de culoare negru-gri cu cozoroc, geacă din piele de culoare neagră, pantaloni din stofă de culoare neagră şi pantofi negri”, dar şi ale înregistrărilor camerei stradale de supraveghere care a surprins atât momentul în care inculpatul a observat-o pe minoră, momentul în care a început să o urmărească, dar şi discuţia telefonică, bărbatul a putut fi identificat şi dat în urmărire prin tot judeţul. 
 

Pedofilul recunoscut din imaginile unei camere de supraveghere

A fost recunoscut chiar de unul dintre poliţiştii din localitatea de domiciliu a pedofilului, care l-a recunoscut din imagini. O zi mai târziu de la comiterea faptei, bărbatul era reţinut şi apoi arestat preventiv.  
 
În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că Marian Văduva nu era la prima abatere de acest gen. În 1993 a acostat tot în Râmnicu Vâlcea o fetiţă, pe care a întrebat-o dacă este băiat sau fată, „dezbrăcând-o de pantaloni şi lenjeria intimă şi i-a atins, în repetate rânduri, organele genitale”. 
 
Mai mult „s-a constatat că inculpatul a mai fost cercetat de către organele judiciare în mai multe dosare pentru săvârşirea unor fapte similare de pedofilie, prin acelaşi mod de operare: acostarea fetiţelor cu vârste sub 10 ani, pe care le ademenea în locuri izolate şi scări de bloc” şi pe care „le pipăia în zonele intime”, după cum au stabilit anchetatorii. 
 

Ştia că poate recidiva „pentru că nu va răspunde niciodată penal”

„Faptul că acest infractor nenorocit a perpetuat în timp astfel de acte....  nu era la prima situaţie de acest gen.... În momentul de faţă pot să spun că datorită noului Cod de Procedură Penală acesta răspunde penal şi este condamnat. În antecedente a avut o grămadă de situaţii de agresiune sexuală pentru care nu a răspuns până în momentul de faţă, deoarece nu era nici o prevedere (în vechea legislaţie – n.r.) care să-l încadreze în această faptă. A scăpat nepedepsit. Erau (a primit - n.r.) unele avertismente, nu ştiu dacă a fost şi amendat. Ştia că poată să facă în continuare pentru că nu va răspunde niciodată penal. Pe noul cod penal această faptă a putut fi încadrată. El este condamnat pentru cinci ani de zile”, a mai declarat mama victimei. 
 

Cinci ani puşcărie pentru „o atingere în zona intimă”

Cazul a ajuns, la începutul lunii februarie, pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea care l-a condamnat  o lună mai târziu la trei ani de puşcărie. 
 
Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a făcut apel, cazul a ajuns de la Tribunalul Vâlcea la Curtea de Apel Piteşti care au decis mărirea sentinţei la cinci ani de închisoare pentru agresiune sexuală. 
 

Compensaţii financiare pentru terapia psihologică

Printr-o altă sentinţă, s-a decis şi acordarea unor compensaţii financiare în acest caz, pe baza legii 211 / 2004. 
 
Instanţa de fond s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 lei, reprezentând daune morale, care n-au fost acordate Ulterior, mama a solicitat 25.000 lei despăgubire pentru trauma suferită de copilă, nevoită să facă mai multe şedinţe de terapie psihologică.
 
În final, Tribunalul Vâlcea a recunoscut „dreptul copilei de a beneficia de asistenţă psihologică în scopul recuperării ca urmare a traumei suferite”, prin acordarea în favoarea petentei a unei sume de 15.000 lei, reprezentând compensaţii financiare.
 
Făptaşul fiind „insolvabil”, plăteşte Statul
 
Numai că despăgubirea va fi acordată de către Stat, întrucât „făptuitorul este insolvabil”, aşa cum rezultă din adresele Primăriei Scundu care a transmis că acesta nu figurează înregistrat în evidenţe cu bunuri mobile sau imobile, proprietate personală.
 
„Legea prevede despăgubirea persoanelor care au suferit agresiuni sexuale... Am câştigat aceste despăgubiri care presupun acordarea unor servicii de care copilul poate beneficia în timp: terapie psihologică şi multe alte forme de terapie de care copilul are nevoie. Sunt cazuri şi cazuri, de copii care au suferit traume majore, pentru care e nevoie de intervenţie de specialitate, de terapie psihologică pentru care este nevoie de investiţii, de bani şi resurse”, a mai explicat mama la ce anume vor folosi banii. 
 
Potrivit expertizei medico-legale psihiatrice, Marian Văduva a primit diagnosticul de retard mental uşor cu tulburări de comportament sexual: pedofilie. „A avut capacitate psihică de a înţelege conţinutul şi consecinţele social-negative ale faptelor pentru care este cercetat - discernământ păstrat”, au concluzionat medicii legişti. 
 
 
Vă mai recomandăm şi: 
 
UPDATE Agresor de copii, reţinut. Un bărbat a fost acuzat că a pipăit în zona intimă, într-o scară de bloc, o fetiţă de 10 ani
 
Copilă de 12 ani, violată în mod repetat: „A întreţinut prin constrângere acte sexuale orale şi anale şi acte de agresiune sexuală“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările