Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Râmnicu Vâlcea: ICSI va avea cel mai mare centru de criogenie din Europa

0
30 Sep 2010 09:06:52
Autor: adevarul

Investiţia costă 50 de milioane de lei, iar fondurile provin din finanţare europeană. La Râmnicu Vâlcea va fi creat în 25 de luni cel mai mare laborator de temperature scăzute pentru aplicaţii criogenice din Europa.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea a obţinut o finanţare de 50 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri structurale. ICSI are ca activitate verificarea şi îmbunătăţirea tehnologiilor de separare a apei grele şi a tritiului. „Am depus un proiect pe Programul Operaţional Sectorial «Creşterea competitivităţii economice» şi am obţinut o finanţare de 50 de milioane lei. Cu banii vom realiza cel mai mare centru de Criogenie din Europa", a declarat Ioan Ştefănescu directorul general al ICSI. Aprobarea finanţări a fost semnată marţi, la Bucureşti, de conducerea institutului, în prezenţa premierului Boc. Proiectul e denumit „Cryo-Hy: Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a ICSI prin crearea unui laborator la temperaturi scăzute pentru aplicaţii energetice ale fluidelor criogenice".


Cel mai mare laborator de criogenie din Europa


În 25 de luni la ICSI se va realiza un laborator de temperaturi scăzute pentru aplicaţii criogenice. „Prin acest laborator se va majora şi capacitatea de frig a instalaţiei pilot de separare a tritiului - element indispensabil în funcţionarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Laboratorul de criogenie va deveni cel mai mare din Europa. ICSI va dezvolta parteneriate cu mai multe state din UE în domeniul cercetării. E unul din cele mai importante proiecte ale noastre şi va contribui la creşterea aportului României, prin institutul nostru, la realizarea primului reactor de fuziune nucleară de la Cadarache, Franţa. ICSI va fi cel mai important centru de cercetări criogenice din Europa", a precizat Ioan Ştefănescu. Directorul ICSI a susţinut că institutul pe care îl coordonează are cele mai avansate tehnologii din domeniul criogenic. Instalaţia care va fi montată la Râmnicu Vâlcea şi va sprijini şi programul de fuziune nuclear al UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările