Râmnicu Vâlcea: Alexandru Pătru, pescarul care ştie să citească apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Srănepot de-al poetului Nicolae Labiş,  pescarul afirmă că pescuitul înseamnă scule foarte bune şi informaţie despre cum se aruncă nada. Specialist în crap, păstrăvul „îi dă totdeauna cu... virgulă!”.

Pe când era de-o schioapă, Alexandru îşi petrecea timpul pe malul bălţii. Mergea cu bunicul lui, pescar împătimit, fie la barajul din Nord, de pe Olt, fie pe bălţile din împrejurimi. „Dădeam cu furnici, cu viermi, cu mămăligă, pentru că nu găseam viermi pe piaţă. Bunicul, Gheorghe Labiş, care este un unchi de-al poetului Nicolae Labiş, m-a învăţat să leg cârligele. Dacă nu ştii asta, pierzi timpul de pomană pe baltă”, spune tânărul pescar, care-şi aminteşte de dojana mamei. Copil fiind, fugea la peşte, de dimineaţa, de la ora 8,00 şi se mai întorcea pe la orele 20,00. Lecţiile şi le făcea după orele 22,00, aşa că revolta mamei era justificată. La 12 ani, Alexandru a luat primul premiu la pescuit, ocupând locul III la un concurs interjudeţean.

„Păstrăvul, singurul peşte care-mi dă cu... virgulă”

În anul 2002, a participat la două concursuri naţionale de pescuit, luând locul VI la un concurs naţional de pescuit ţinut pe lacul de la Săruleşti-Bucureşti şi tot la Bucureşti, pe acelaşi lac, locul VIII. „Ca să fii cel mai tare la pescuit, trebuie să ai scule nu atât cât să şi le cumperi din alocaţia copilului. Iar o altă condiţie este să înveţi peştele. Sau să ştii să citeşti apa” , povesteşte Alexandru care ne spune cum se aruncă nada pentru babuşcă, caras. Cel mai mare peşte prins de... „profesor” a fost un crap de şase kilograme şi un avat de patru kilograme.

Întrebându-l cum stă cu peştii de apă de munte, cu un umor neoş, junele pescar răspunde: „Cu păstrăvul nu mă înţeleg mai deloc. Este singurul peşte care-mi dă cu virgulă”. Cât despre nada folosită acum la pescuit, „profesorul” îşi aminteşte de vremurile de altădată. „Ne chinuiamn rău de tot să facem rost de viermi. Era un nene, pe la Abator, care strângea viermii şi noi umblam cu berea după el. Dădeam cu cânepă, tărâţe, budincă, sămânţă de dovleac, lăcuste”, se destăinuie pescarul. Cât priveşte ultimul concurs de pescuit, desfăşurat în urmă cu două săptămâni la Râmnicu Vâlcea, Alexandru Pătru îşi aminteşte. „Am fost nevoit să abandonez din cauza căldurii foarte mari. Un astfel de concurs ar trebui organizat în două manşe, nu consecutive, ci de-a lungul a două zile”.

Cum cu salariul său de laborant nu-şi permite să se înscrie la cocnursurile de anvergură, Alexandru preferă să meargă şi să asiste cum alţi pescari se întrec în concursuri. „Am fost la Braşov unde am asistat la Cupa Trabucco. N-am avut 400 de lei ca să mă înscriu, aşa că m-am uitat de pe margine”. Cât despre „sculele”de pescuit, „Profesorul” şi-ar dori o rubenziană, pentru că este veche cea pe care o are acum. „În rest, ce să le spun pescarilor. Să fie atenţi pe unde dau la peşte, să nu atingă firele de înaltă tensiune şi «Noroc şi baftă» Că doar ţi-am spus că norocul nu este decât 10 la sută”, a spus şugubăţ, Alexandru.

Profil
NĂSCUT. 27 septembrie 1984, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Liceul „Nicolae Pleşoianu”, din Râmnicu Vâlcea
EXPERIENŢĂ. Este pescar de 19 ani
IDEALURI. Vrea să participe la cât mai multe concursuri de pescuit staţionar


Întrebări şi răspunsuri
Ca să fii cel mai bun pescar tebuie să ai mult noroc?

Asta se spunea odinioară despre pescari. Acum, doar 10 la sută mai înseamnă baftă sau noroc, cum zici tu. Restul înseamnă echipamentul şi tehnică, hrana pe care o foloseşti pentru peşti. Nu o să arunci hrană pe fundul apei când dai la caras, care este un peşte de suprafaţă.

Există secrete pescăreşti pe care nu vrei să le dezvălui celorlalţi?
Dacă înainte se spune că fiecare pescar îşi pregăteşte într-un anume fel hrana pentru peşti, acum aceasta se cumpără de la magazin. Nada pe care o pui în undiţă contează foarte mult. Fiind laborant, am încercat să găsesc o legătură între PH-ul apei şi momeala folosită. Nu pot să spun că am ajuns la rezultatele pe care le-aş fi dorit.


Ce-ţi place
„Ascult cu multă satisfacţie muzică haus, care este la mare căutare la noi. Mă simt foarte bine în compania prietenilor, ori de cîte ori mergem la o bere. Nu pot să spun că sunt străin de jocuruile pe calculator şi de filme”
Ce nu-mi place
„Am o ură teribilă pe braconieri, cei care nu au niciun fel de respect pentru pentru ceea ce înseamnă pescuitul sportiv. Au început să mă dezguste emisiunile tv. din ultim aperioadă cu vedetisme de doi lei şi fiţe peste fiţe”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite