Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Râmnicu Vâlcea: Ana - Maria Bîţu, micuţa pianistă pasionată de folclor

0
5 Sep 2010 08:30:04
Autor: adevarul

  E câştigătoarea mai multor concursuri internaţionale de pian şi cântă muzică populară cu bunicul, Ionel Puia, dirijorul Orchestrei „Rapsodia Vâlceană". E o fire băieţoasă care bate mingea, cot la cot, cu băieţii.

profil


NĂSCUTĂ - 11 iulie 1997, în Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Vrea să devină dizainăr sau profesor.

  De la câţiva anişori Ana-Maria Bîţu dansa şi cânta prin casă. „La vârsta de şase ani părinţii m-au dus la un profesor de muzică din cadrul Liceului de Artă să dau o probă la pin să vadă dacă am talent. După probă, profesorul respectiv le-a spus părinţilor că am auz absolut", povesteşte Ana-Maria. În clasa întâi, părinţii au dat-o la şcoală pe Ana-Maria la Liceul de Artă ca să studieze pianul. După un an de studiu, eleva a participat la primul concurs internaţional de pian „J.S.Bach" de la Cluj Napoca. „Am avut mari emoţii. Scena mi se părea foarte mare, juriul parcă se uita foarte fix la mine, iar eu eram aşa de mică. A fost o competiţie grea la care au participat zeci de elevi. Când a fost premierea şi m-au strigat că am luat locul I, mi se părea că nu aud bine, că nu sunt eu. Avem emoţii şi mai mari", povesteşte eleva. A luat cursuri de pian cu profesoarele Liana Bărbuş şi Julieta Bîţu şi cu domnişoara profesoară Monica Răguşitu. În clasa a III-a participat la concursul internaţional de pian "Lorenzo Perossi" de la Tortona din Italia, unde a luat locul II. „Mi s-a părut un concurs destul de uşor pentru că m-am pregătit foarte bine. Pot spune că, înainte de concurs am cântat la pian o săptămână, aproape non-stop. Mi-a plăcut juriul care a fost foarte corect", precizează Ana-Maria. Tot în clasa a III-a a obţinut locul III la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală, la pian, la faza zonală.


 Dă concerte cu bunicul prin casă


  Eleva nu e pasionată, doar de pian ci şi de canto. „Vreau să iau cursuri de canto pe viitor. Îmi place şi cânt tot timpul prin casă. Cred că i-am înebunit pe părinţi", mărturiseşte Ana-Maria. Cele mai multe concerte le dă acasă împreună cu bunicul, Ionel Puia, dirijorul Orchestrei „Rapsodia Vâlceană". „Cu bunicul dau cele mai tari concerte de muzică populară, prin casă. Cred că talentul şi dragostea pentru muzică le moştenesc de le el", spune Ana-Maria. În timpul liber, eleva îl însoţeşte pe dirijorul Ionel Puia şi la pregătirile pe care le face cu „Rapsodia Vâlceană". „Îi ajut pe copiii din ansamblu la repetiţii. E o activitate frumoasă care mă atrage", menţionează eleva. În paralel cu muzica Ana-Maria a făcut doi ani şi dans modern. Eleva susţine că e o fire băieţoasă şi în timplul liber joacă fotbal cu băieţii pe terenurile de sport, ori pe stabion. „E un sport care mă caracterizează şi urmăresc frecvent meciurile de fotbal la televizor", spune Ana-Maria.


ce-i place


Să studieze, să se plimbe, să cânte, să danseze, să facă teatru şi să vorbească mult la telefon. Se relaxează în timp ce joacă diverse jocuri cu fratele ei.


ce nu-i place


Oamenii mincinoşi, lăudăroşi şi falşi. Nu suportă mâncarea de spanac. Detestă agresiunile asupra animalelor şi mizeria.

Întrebări şi răspunsuri


Câte ore pe zi studiezi pianul?


A.M.B. : Cam două, trei ore atunci când nu am concursuri. Când sunt la şcoală cânt mai mult cam patru, cinci ore. Ca să fi bun la pian trebuie să exersezi zilnic, câte puţin, că dacă nu cânţi deloc nu e bine, pentru că se uită anumite lucruri.


O recomandare pentru tinerii de vârsta ta?


A.M.B.: Eu sunt adepta sportului şi le recomand la toată lumea să facă mişcare. Sportul e sănătate curată. Multă lume suferă astăzi de obezitate pentru că nu face mişcare.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările