Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Râmnicu Vâlcea: Denisa Ecovescu cântă muzică populară şi îngrijeşte animalele abandonate

0
2 Mar 2011 11:00:32
Autor: adevarul
Denisa Ecovescu
Denisa Ecovescu

La nici zece ani, colecţionează costume tradiţionale şi merge în turnee, la festivaluri folclorice, dorindu-şi să-i calce pe urme Tatianei Mărcoianu.

NĂSCUTĂ. 3 mai 2001, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elevă în clasa a III-a la Şcoala Nr. 10 din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI. Îşi doreşte să devină medic veterinar.


Încă de când era numai o copiliţă, Denisa a îndrăgit muzica populară avându-le drept model pe sora şi pe verioşoara ei. „Sora mea mergea la diferite evenimente şi trebuia să înveţe diverse melodii din folclorul tradiţional şi repeta foarte mult, acasă. Astfel, eu am ajuns să îndrăgesc foarte mult muzica tradiţională şi am decis să învăţ şi eu. De mare ajutor mi-a fost însă şi verişoara mea care mă susţine întotdeauna în tot ceea ce fac", povesteşte micuţa. Pentru că a descoperit în cântecul popular o nouă pasiune, Denisa a mers ulterior la diferite spectacole şi evenimente folclorice, unde s-a bucurat de succes. „De mai mulţi ani, fac parte din trupa Rrosiny şi împreună cu doamna Duţă, ce care a înfiinţat Asociaţia Rrosiny, participăm la diverse emisiuni TV şi spectacole. Pentru ca totul să iasă bine pe scenă, ne pregătim foarte mult, punem la punct repertoriul, ne consultăm în privinţa costumelor şi a mişcării scenice", povesteşte Denisa Ecovescu.


Colecţionează costume populare


De-a lungul anilor, Denisa a participat la spectacole de folclor în mai multe localităţi din ţară, dar şi la evenimente organizate pe plan local. Copil sensibil şi mai emotiv, Denisa afirmă că de când face parte din trupa Rrosiny şi-a recăpătat zâmbetul, dar şi încrederea în propriile forţe. „Îmi place foarte mult Angela Moldovan şi simt că melodiile cântate de dumneaei mi se potrivesc foarte bine şi mie. De aceea, am învăţat melodia «Bade pălărie nouă» pe care o cânt cu mare plăcere la majoritatea spectacolelor la care mergem", adaugă micuţa. O mare colecţionară a costumelor populare, în special cele olteneşti, Denisa spune că reuşeşte mai greu să facă rost de ele. „Mă ajută cei din familia mea să găsesc costume. În special, acestea se păstrează de către bătrânii satelor vâlcene. Mi-aş dori ca tinerii de astăzi să aprecieze mai mult autenticitatea şi frumuseţea portului nostru tradiţional", mai spune Denisa. Simpatică şi plină de viaţă, eleva povesteşte că deşi muzica populară îi ocupă mult timp, nu neglijează nici şcoala şi temele zilnice. „Materiile mele preferate sunt matematica, muzica, desenul, dar şi lucrul manual. Încerc să învăţ cât mai multe şi să obţin note cât mai bune pentru că nu vreau să îi dezamăgesc pe cei dragi", afirmă Denisa Ecovescu. O altă pasiune a fetiţei sunt animalele, mai ales cele părăsite şi bolnave, pe care le îngrijeşte şi despre care ar vrea întotdeuna să înveţe cât mai multe. „Îmi doresc pe viitor să ajung medic veterinar pentru că iubesc animalele şi vreau să ştiu totul despre ele. Am acasă un papagal şi doi hamsteri de care mă ocup singură", mai spune fetiţa.


Întrebări şi răspunsuri
Care sunt soliştii de muzică poplară de pe plan local, pe care îi admiri?
„Îmi plac foarte mult Tatiana Mărcoianu şi Samir Ionescu pe care am avut ocazia să îi întâlnesc în diverse emisiuni folclorice la care am participat la televiziunile locale. Mi-aş dori să reuşesc şi eu să le calc pe urme şi să mă bucur de acelaş succes".


Este folclorul apreciat printre adolescenţi?
„Este, dar nu atât de mult cât ar trebui. Sunt mulţi copii care îşi doresc să înveţe cât mai multe atât despre tradiţiile naostre, dar şi despre muzica specifică zonelor olteneşti şi portului tradiţional. Însă, din păcate sunt unii care neglijează aceste aspecte şi nu preţuiesc lucrurile acestea".


Ce-i place
„Îmi place să merg la şcoală, să fiu înconjurată de prieteni, să dansez şi să fac sport. De asemenea, îmi place să mă plimb şi să urmăresc la televizor filme, dar şi desene animate".


Ce nu-i place
„Nu suport să o văd pe mami supărată. De asemenea, nu-mi plac oamenii violenţi şi nici cei care nu îşi respectă promisiunile făcute".Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările