Râmnicu Vâlcea: Georgel Nucă promovează tinerii şi culege folclor de la bătrânii satelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgel Nucă
Georgel Nucă

A umblat prin satele Olteniei, a cules folclor autentic de la bătrânii satului, l-a trecut prin „filtrul sufletului" şi îl oferă publicului. A câştigat peste 100 de premii şi a înregistrat două albume.

Cel mai bun prieten al lui Georgel Nucă este cântecul. Primele cântece le-a învăţat de la bunica lui care la cei 86 de ani mai cântă cu plăcere melodiile Ioanei Radu. Georgel îşi aminteşte când se ducea în spatele casei şi cânta cu... cada în cap. „Cântam melodiile Irinei Loghin, Ion Dolănescu, iar mama mă lăsa în «goangele» mele. Doar când venea să mă ia la masă, trebuia să-mi întrerup repertoriul", povesteşte cunoscutul rapsod. Pentru prima oară s-a urcat pe scenă la 14 ani, iar amintirile de atunci îi sunt vii în memorie. „Ce emoţii mari am trăit la Festivalul «Ispas la Năsăud». Eram în costum popular şi aveam un ceas la mână pe care-l învârteam tot timpul. Matilda Pascal Cojocăriţa mi-a dat ceasul jos şi mi-a zis să nu fiu timid că şi eu am ce au toţi băieţii! «Du-te mă pe scenă, că eşti barbat!», m-a încurajat Sofia Vicoveanca. Pe scenă am intrat cu un cobzar, care mi-a dat un ton, iar eu am intrat pe altul şi ca să dreagă omul busuiocul a dat drumul jos la pană şi a intrat apoi pe tonalitatea mea", spune rapsodul.

Mărioara Murărescu, mentorul lui Georgel

Călit cu timpul pe scenele şi la festivalurile din ţară, Georgel Nucă şi-a învins timiditatea şi a devenit un rapsod extrem de apreciat. În redacţia Adevărului de Seară, cu dezinvoltură, ne cântă câteva melodii, aşa cum ar trebui ele interpetate, dar şi aşa cum sunt „chinuite" de aceia care nu stăpânesc muzica populară. „Am avut de învăţat de la Ion Drăgan, Lenuţa Purja, Paula Babalâc. La roadele cartierei mele a picurat şi Mărioara Murărescu, pe care o pot numi mentorul meu. La suflet îi am pe prof. dr. Gheorghe Oprea, şeful catedrei de Muzicologie de la Facultatea de Muzică din Bucureşti, pe Angela Marinescu, primul om care m-a adus în radio", spune Georgel Nucă.

"L-am visat pe Dumnezeu"

Pentru a culege melodiile cărora le dă viaţă, vâlceanul colindă satele româneşti din zona „Tele-Olteniei", cum glumeşte. „Merg la bătrânii satului, culeg cântecele, le trec prin filtrul sufletului, le recondiţionez şi le dau o nouă viaţă. Dintre melodiile culese, dragi mie, pot aminti «Fir-ai tu să fii de deal», cules de la rapsodul Ilie Zugrăvescu, «Iese mândra-n bătătură», cules de la soţii Stanca, din Voiceşti", se destăinuie cunoscutul cântăreţ de muzică populară. Cu tolba plină de melodii frumoase, antrenante, Georgel Nucă a colindat toate oraşele ţării unde a obţinut peste 100 de premii şi a editat două albume: „L-am visat pe Dumnezeu" şi „Mă duc şi eu la Ilinca". Prezent pe ecranele multor televiziuni naţionale, vâlceanul este realizatorul unor emisiuni „Galele TVRM" prin care promovează tinerii interpreţi dar şi pe oamenii mari şi talentaţi.

Întrebări şi răspunsuri


Ce calităţi trebuie să aibă un bun interpret?
G.N. În primul rând trebuie să aibă voce, repertoriu, prezenţă scenică, costume şi repertoriu şi dincolo de toate astea, îţi trebuie un stil de interpretare. Dacă nu ştii să doineşti, nu te poţi numi interpret. Doina şi balada sunt cântecele de rezistenţă.

Aţi promovat tineri cu care vă puteţi mândri?
G.N. Da, nu numai tineri dar şi oameni care au talent de a cânta şi pe care i-am promovat. Aici aş putea aminti pe copiii Gabriel Andrei, din Creţeni, Samir Ionescu, Radu Condurache, Giulia Cismaru, din Râmnicu Vâlcea, pe tineri precum Ionuţ Teodorescu, din Mehedinţi, Marius Josceanu, din Craiova. Cel mai tânăr intepret, băieţulul meu, Irinel Luca, a participat la „Hora prichindeilor", de la TVR2.

Profil
NĂSCUT. 11 martie 1977, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Facultatea de Studii Economice din Timişoara, promoţia 2006
A umblat prin satele Olteniei, a cules folclor autentic de la bătrânii satului, l-a trecut prin „filtrul sufletului" şi îl oferă publicului. A câştigat peste 100 de premii şi a înregistrat două albume.

Ce-mi place
Mă simt foarte bine când am posibilitatea să-i fac tineri să iubească muzica, iar pe cei talentaţi să-i ajut să se afirme. Când mai am ceva timp liber, mă joc cu băieţelul meu de trei ani şi şase luni şi asta este foarte plăcut.

Nu-mi place
Sunt o fire paşnică şi consider că este treaba celor din jur ceea ce fac şi cum fac. Nu mă interesează „capra vecinului". Este adevărat că nu agreez agresivitatea, fie ea verbală sau de alt fel.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite