Râmnicu Vâlcea: Ioan Botu a creat zeci de soiuri de pomi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Botu
Ioan Botu

A văzut aproape toată lumea şi a lucrat cot la cot cu cercetători străini. Cele mai reuşite soiuri sunt plantate în întreaga lume.

„De mic mi-au plăcut pomii pentru că m-am născut între ei", aşa începe povestea Ioan Botu. Lucrează la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă din (SVDP) Râmnicu Vâlcea, de mai bine de trei decenii. „Am şi uitat de când lucrez aici, sunt 32 de ani", spune cercetătorul. După facultate a lucrat o perioadă în staţiunea Bechet din Dolj, apoi la IAS - Pepiniera Vâlcea şi SCDP, unde e astăzi director. „Cercetarea presupune plăcere şi să fi informat ca să creezi o personalitate. Am participat la înfiinţarea a 34 de soiuri şi portaltoiuri de prun, nuc, castan, alun, soc şi nectarin dwarf. O parte din ele sunt omologate şi brevetate, iar altele în curs de înregistrare la SCDP", povesteşte Ioan Botu. Unul din soiurile de prun create în staţiune a fost brevetat în 2008 şi la Uniunea Europeană. „HVL357 e primul soi de prun românesc care a fost brevetat la UE. Un alt soi de prun făcut în laborator care se pretează foarte bine la terenurile de la noi e OTEŞANI 8", spune cercetătorul. Soiurile create în staţiune se cultivă de mulţi ani în ţările din afară. Alunul şi prunul merg în Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, Serbia. Nucul altoit e dus în Franţa şi Australia. În cadrul staţiunii sunt şi soiuri foarte rare cum e smochinul, zizifusul (un fel de prun) plante aduse din afară, dar şi rodii care au fost selecţionate chiar din judeţ.

„În ziua de azi nu se mai învaţă deloc"


Ioan Botu e şi profesor universitar la Facultatea de Horticultură din Craiova, unde le predă studenţilor tehnică experimentală,conservarea biodiversităţii şi biologia plantelor horticole. „Sunt dezamăgit pentru că în ziua de azi nu se mai învaţă deloc. Dar nu mă las nici eu şi îi rup la note pe studenţi", declară cercetătorul. Cu cercetările pe care le-a realizat a văzut aproape toată lumea. „Am văzut Europa, fără Rusia, Asia şi America. Nu am fost în Australia, dar am colegi care au ajuns şi pe acest continent", menţionează cercetătorul. Ioan Botu se mândreşte că activitatea lui de cercetare e continuată de fiul său. Anul acesta la staţiunea din Râmnic se desfăşoară trei întâlniri internaţionale în domeniul cercetării. În luna mai va fi o instruire de lucru la care vor participa cercetători din Suedia şi apoi urmează o cercetare pe nuc şi alun, iar în luna iulie, cercetători din SUA şi Asia vor analiza la Râmnicu Vâlcea soiurile de prun. „Fiecare ţară are câte ceva. Noi avem prun, nuc şi alun, dar din păcate nu ştim să le preţuim. Aceste soiuri trebuie să fie atuurile României", spune cercetătorul.

Ce-i place
Baschetul foarte mult. Am jucat în tinereţe în divizia A. Sunt un iubitor al sportului în general. Îmi place vânătoarea şi istoria. Oamenii muncitori, care îşi fac treaba şi cu mult bun simţ.

Ce nu-i place
Persoanele care nu iubesc pomii. Nu îmi plac nici studenţii care vin la examene nepregătiţi, dar eu nu îi las să treacă aşa prin viaţă.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă mai doriţi de la viaţă?
I.B.: Sănătate în primul rând pentru că de la o vârstă e foarte importantă. Şi toţi cei care lucrează cu pomii să îi iubească.

Se mai plantează pomi frucţiferi astăzi?
I.B.: Nu prea din păcate. Străinii care vin la noi în ţară şi cumpără terenuri mai fac plantaţii de prun, alun sau nuc. Românii nu prea, pentru că investiţia e mare, iar pomii intră pe rod după trei ani.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite