Râmnicu Vâlcea: Miu Ovidiu a cântat la clarinet Imnul României, la Viena şi Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cântă de la şapte ani. A început cu toba, pianul, după care s-a apucat de clarinet şi saxofon, deoarece instrumentele de suflat i se potrivesc cel mai bine.

  Ovidiu îşi aminteşte că a ajuns să cânte la Fanfara Copiilor „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor şi a Liceului de Artă din Râmnic, datorită mamei lui. „Cu ajutorul mamei am ajuns aici. Ei îi mulţumesc. Aveam şapte ani, când într-o dimineaţă de septembrie, mama m-a luat de mână şi m-a adus la Palatul Copiilor. Dorea să mă înscrie la dansuri. La Palat am dat de profesorul Constantin Andrei, dirijorul fanfarei care a convins-o pe mama să mă dea la muzică. M-a înscris la fanfară. De atunci am rămas la fanfară şi îi mulţumesc dirijorului Constantin Andrei care m-a învăţat să cânt la foarte multe instrumente”, povesteşte Ovidiu. Cu muncă multă Ovidiu s-a format într-un an la fanfară. „Am început cu tobele pe care mi le-a dat în primire dirijorul Constantin Andrei să vadă cum bat ritmul. Apoi am cântat puţin şi la pian, după care m-am apucat de clarinet şi saxofon. Cel mai bine mi se potrivesc instrumentele de suflat”, ne explică tânărul.

Un instrument de suflat se învaţă cu respiraţie corectă şi buză

Studiază clarinetul şi pianul de patru ani, iar saxofonul de trei ani. „Ca să înveţi să cânţi la un instrument de suflat, mai întâi, trebuie să să şti să respiri corect. Dacă nu respiri corect sunetele nu ies bine. La fel de importantă e aici şi poziţia buzei. Foarte mulţi nu pot învăţa un instrument de suflat dacă nu au buză”, spune Ovidiu. Tânărul susţine că, de fiecare dată când se interpretează o melodie la un instrument de suflat poziţia buzei este alta. „Clarinetul e un instrument complicat. Ca să îl înveţi trebuie să studiezi mult, cel puţin două ore pe zi. Şi saxofonul se învaţă greu, dar se suflă mai uşor decât la clarinet. Nu e uşor să baţi nici la tobe pentru că trebuie să şti să ţii ritmul”, ne povesteşte elevul. Tot el ne spune că un instrument cu clape se învaţă mult mai uşor, decât unul de suflat.   
 

„Nimic nu e mai frumos decât să îţi reprezinţi ţara peste graniţe”


În cei 10 ani de muzică Ovidiu a obţinut foarte multe premii cu fanfara, încât nici nu le mai ştie numărul. Numai în municipiul Râmnicu Vâlcea a susţinut alături de fanfară sute de concerte. Cântă cu fanfara toate genurile de muzică: clasică, folclor, imnuri, marşuri, valsuri, muzică religioasă şi colinde. „Cel mai mare succes al meu a fost anul trecut, de 1 Decembrie, când am cântat Imnul României la Viena şi Veneţia în Piaţa San Marco. A fost cel mai mare concert la care am participat. Nimic nu e mai frumos decât să îţi reprezinţi ţara peste graniţe”, spune Ovidiu. Cele mai importante premii pe care le-a obţinut cu fanfara în 2008, au fost la Olimpiada Fanfarelor de la Târgu Mureş, locul III pe ţară şi locul I la Festivalul Internaţional al Fanfarelor de la Târgul-Secuiesc. În perioada 17-22 iunie 2009, Ovidiu Miu merge cu fanfara la Festivalul Internaţional „Wasserweltfest” de la Viena, Austria.

Ce-i place

„În timpul liber să ascult foarte multă muzică, să joc fotbal, să călătoresc, să citesc şi să dansez. Ador să merg pe baltă la pescuit cu prietenii şi la chefuri. Oraşul Râmnicu Vâlcea pentru că e curat şi liniştit”.

Ce nu-i place

 
„Urăsc să desenez.  Matematica şi logica nu sunt de mine. Detest persoanele care mint, care sunt false şi care te fac pe la spate.”


Întrebări şi răspunsuri


Cânţi şi pe la nunţi?


O.M.: Da, de trei ani merg la nunţi. Îmi plac, în special, obiceiurile vechi care se mai păstrează în unele zone, cu împodobitul bradului, udatul, încălţatul niresei, punerea voalului şi florii la ginere. La aceste obiceiuri cânt mai mult.

De unde moşteneşti acest talent?  


O.M.:  De la bunicul, Dumnezeu să îl ierte!. El cânta la clarinet. Îl moştenesc şi pe tata, el a fost dirijor la Orchestra Rapsodia Vâlceană şi pe mama care a făcut liceul de muzică la Craiova şi a cântat la vioară.

profil


NĂSCUT  - 14 aprilie 1993, Râmnicu Vâlcea
STUDII – clasa a X-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, specializarea muzică
EXPERIENŢĂ – cântă de 10 ani la Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi
IDEALURI – Vrea să devină dirijor la Fanfara Militară din Alba Iulia

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite