Râmnicu Vâlcea, în scenariul roşu. Creşte alarmant numărul de elevi şi de angajaţi ai şcolilor, cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

De luni, 8 martie, Râmnicu Vâlcea şi alte patru localităţi din judeţul Vâlcea intră din nou în scenariul roşu de pandemie. Acest lucru presupune restricţii importante pentru populaţie, pentru instituţii şi pentru mediul de afaceri.

Rata de incidenţă la 14 zile legată de infectarea cu SARS – CoV-2 a sărit iarăşi de pragul de trei cazuri la mia de locuitori, în Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Goleşti, Creţeni şi Şuşani.

Din acest motiv, în ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a decis închiderea pentru următoarea săptămână a teatrelor, restaurantelor, cinematografelor şi sălilor de jocuri de noroc. 

Cu toate acestea, şcolile din cele cinci localităţi vâlcene, inclusiv din reşedinţa de judeţ, vor rămâne deschise, chiar dacă numărul persoanelor depistate cu SARS – CoV-2, de la creşe până la licee, este în creştere alarmantă. 

A ajuns la aproximativ 100 de cazuri: 52 de elevi şi 45 de angajaţi - dascăli şi personal auxiliar. În urmă cu o săptămână, numărul era puţin peste jumătatea celui de acum.

Mai exact, vor merge la cursuri doar elevii din ciclul primar şi copiii de la creşe şi grădiniţe, iar restul elevilor, inclusiv cei din anii terminali, vor învăţa în sistem online. Diferenţa faţă de scenariul galben îl reprezintă elevii din clasele terminale.

„În situaţii excepţionale, dacă la nivelul vreunei localităţi se înregistrează o creştere alarmantă a ratei de incidenţă, scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ propuse de consiliile de administraţie vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenţei. Luarea unor hotărâri privind suspendarea/reluarea activităţilor didactice cu prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ se va face în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care se va reuni ori de câte ori situaţia impune astfel de decizii”, se precizează într-un comunicat al CJSU. 

Din ultima raportare a Inspectoratului Judeţean Şcolar Vâlcea, de vineri, 5 martie, reiese că 72 de unităţi şcolare funcţionează după scenariul roşu, iar 34 de clase au cursurile suspendate. Dar aceasta este o situaţie veche de mai bine de o săptămână. „Numărul de clase cu activitate suspendată la data de 26 februarie, datorită îmbolnăvirilor cauzate de virusul SARS - CoV-2: 34. Data de referinţă pentru aceste informaţii este 5 martie, ora 12:30”, au recunoscut reprezentanţii IŞJ Vâlcea. Iar situaţia, aşa cum o recunosc şi autorităţile, este într-o continuă dinamică.

În judeţ, sunt raportate 22 de focare de SARS - CoV-2, în centre rezidenţiale, la agenţi economici, unităţi de învăţământ, o unitate sanitară şi în cadrul instituţiilor publice. Autorităţile se feresc însă să nominalizeze instituţiile publice.

În spitalele din Vâlcea erau internate vineri, 5 martie, 177 de persoane, din care 141 au forme medii, 22 sunt asimptomatice şi cu forme uşoare ale infecţiei şi 14 sunt internate în Secţia ATI. 

Ar mai fi de precizat faptul că în următoarea săptămână vor rămâne deschise restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare, doar pentru persoanele cazate în acestea.

Operatorii economici care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri şi lozuri, funcţionează în continuare. 

„Începând cu data de 8 martie 2021, centrele şi magazinele comerciale din judeţ au obligaţia să asigure pentru fiecare client o suprafaţă utilă neocupată de minim 4 metri pătraţi şi păstrarea distanţei de protecţie sanitară. De asemenea, administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligaţi să se asigure de respectarea de către clienţi a tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare. 

Totodată, angajatorii, care au mai mult de 50 de angajaţi şi nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, sunt obligaţi să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră”, se mai arată în Hotărârea nr. 9/2021 a CJSU Vâlcea.

Vă mai recomandăm şi:

Cum a reuşit o şcoală din provincie să-şi trimită aproape toţi angajaţii la perfecţionare în străinătate

Premieră teatrală cu actori surprinzători: în loc de „Băieţi de oraş” şi „Las fierbinţi” - „Cerere în căsătorie”, de Cehov FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite