Rătăcit cu placa, timp de cinci ore, prin pădurile de lângă Transalpina. Salvatorii, în pericol de a rămâne înzăpeziţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontişti din Voineasa - Vâlcea plecaţi în căutarea unui turist rătăcit cu placa pe munte în zona pârtiilor de la Transalpina Foto Salvamont Voineasa
Salvamontişti din Voineasa - Vâlcea plecaţi în căutarea unui turist rătăcit cu placa pe munte în zona pârtiilor de la Transalpina Foto Salvamont Voineasa

Vâlcea s-a aflat la finele săptămânii trecute sub avertizare de cod portocaliu de vânt puternic în zona montană. În acest context, un schior care s-a abătut de pe traseul pârtiilor Domeniului Schiabil Transalpina – Voineasa s-a rătăcit pe munte.

Prietenii schiorului rătăcit au fost cei care au alertat autorităţile, după ce mai multe ore au încercat în zadar să ia legătura cu el. Salvamontiştii vâlceni au plecat imediat în căutarea sa. 

Operaţiunea de la Transalpina - Voineasa a durat timp de aproximativ cinci ore şi ar mai fi continuat dacă între timp schiorul n-ar fi reuşit să găsească singur calea de scăpare. 

S-a întors la pensiune, însă proprietarii acesteia, care ştiau despre operaţiunile de căutare, au fost cei care în final le-au dat vestea salvatorilor, pentru a opri intervenţia. 

În schimb, schiorul n-a dat nici un semn de viaţă, nici după ce a aflat că a pus toată lumea pe jar. Şi nu doar pe jar, ci şi în în pericol, pentru că fiind întuneric, ceaţă şi viscol, unii dintre salvatori au fost la un pas de a rămâne înzăpeziţi.

S-a abătut de la traseu, într-o zonă accidentată

Întâmplarea s-a petrecut în ziua de 29 ianuarie. 

„Tocmai se închiseseră pârtiile şi făcusem ultima tură de verificare, aşa cum procedăm de fiecare dată: Când ne-am întors am primit un apel prin Dispecerat şi la 112. Aşa am aflat că o persoană cu placa s-a abătut de pe pârtia de schi şi a plecat într-o zonă neadecvată, dificilă, prin pădure şi n-a mai răspuns la telefon. Şi că de 3 – 4 ore nu se mai ştie nimic despre el”, a povestit pentru „Adevărul” şeful Salvamont Voineasa, Marcel Andreescu, despre cum au început operaţiunile de căutare ale schiorului rătăcit. 

Salvamontiştii s-au mobilizat imediat şi au plecat în căutarea turistului cu două snowmobile, iar alte două persoane au fost trimise cu schiuri de tură, ca să verifice urmele prin pădure. 

A ieşit singur după mai multe ore, din nou, pe pârtie

Căutările au continuat până în jurul orei 21:00. „Ulterior am aflat că a ieşit singur undeva în zona pârtiilor şi aşa a coborât la bază, bine mersi. Ne-a anunţat altcineva că a ieşit, după vreo cinci ore”, a mai spus salvamontistul.

În tot acest timp şi salvamontiştii au fost în pericol. „Avem un snowmobil de freeride şi mergem cu el prin pădure. Iar la un moment dat am intrat în zăpadă până la brâu. Mi-a trecut prin cap că acolo rămân înzăpezit”, a mai povestit Marcel Andreescu.

Acesta a recunoscut şi că schiorul a fost norocos, mai ales că nu-i funcţiona telefonul, iar zona în care s-a abătut, de la pârtia de schi, de sub telescaun, era foarte accidentată: „Este o zonă nerecomandată, mai ales că aveam şi cod de vânt, de ceaţă, s-a lăsat şi întunericul. Drept dovadă, duminică, 30 ianuarie, pârtiile au fost închise, din cauza vremii. Am avut cod de vânt portocaliu în rafale de 120 – 140 km/h”.

Transalpina - închisă, la Straja turiştii - blocaţi în telescaun

La Straja, în Hunedoara, tot weekend-ul trecut, nu s-a ţinut cont de avertizarea de vreme rea şi au existat probleme cu evacuarea turiştilor, pentru că s-a oprit transportul pe cablu, în urma unei avarii. A fost nevoie de intervenţia salvatorilor montani pentru a-i recupera pe cei blocaţi în telescaun. 

„La Transalpina avem o colaborare foarte bună cu administratorul care chiar ţine cont de sfaturile noastre şi a luat o decizie foarte bună de a nu funcţiona pârtiile pe o astfel de vreme, în ciuda nemulţumirilor şi criticilor”, a mai menţionat şeful Salvamont Voineasa despre decizia de a se închide pârtiile de lângă Lacul Vidra. 

În continuare, Transalpina Ski funcţionează doar la jumătate din capacitate, din cauza vântului extrem de puternic de la cota 2000. „Avem cod galben şi funcţionează doar porţiunea de sub telegondolă, de la 1800 metri spre bază”. 

Pe pârtii au mai rămas acum în jur de 100 de turişti, destul de puţin pentru a putea acoperi cheltuielile tot mai mari cu energia electrică, combustibilul, întreţinerea etc. Cu toate acestea, administratorul a luat decizia de a nu închide definitiv pârtiile în timpul săptămânii, cum se întâmpla în anii trecuţi.  

Vă mai recomandăm şi: 

Operaţiune dramatică de salvare a turistului căzut într-o prăpastie din Munţii Latoriţei. „Era zăpada până la brâu, a supravieţuit miraculos” VIDEO

Accident straniu la schi, pe o pârtie goală: „A fugit imediat după”. Momentul a fost filmat VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite