Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Reacţii la explicaţiile sindicaliştilor din Poliţie: „În loc de berbec, de spart uşa, un creier ar fi ajutat mai mult“

25
3 Mar 2021 07:43:16
Autor: Daciana Mitrache
Crimele din Oneşti - Bacău Foto B1 ro
Crimele din Oneşti - Bacău Foto B1 ro

Deranjaţi de criticile primite de poliţişti în cazul Oneşti, reprezentanţii Sindicatului Europol au postat pe Facebook un mesaj în care reamintesc dotarea precară a Poliţiei Române. Reacţiile sunt pe măsură.

Reprezentanţii Sindicatului Europol au postat marţi seara, 2 februarie, pe pagina lor de Facebook, un mesaj pentru a sublinia faptul că lipsa dotării poliţiştilor a constituit una dintre cauzele care au dus la deznodământul tragic în povestea din Oneşti - Bacău. Mesajul însoţeşte un clip care arată ce poate face un dispozitiv profesionist, pe care Poliţia Română nu-l are în dotare.
 
Postarea a devenit rapid virală şi a atras nenumărate reacţii care în mare parte vin să contrazică justificarea sindicaliştilor. 
 
Cei mai mulţi dintre internauţi consideră că lipsa dotării nu reprezintă o scuză şi sunt de părere că „sistemul corupt în care şefii sunt numiţi politic” şi lipsa de pregătire a forţelor de intervenţie au făcut încă două victime.
 
Internauţii amintesc şi de alte cazuri în care modul de acţiune al forţelor de intervenţie a lăsat loc de interpretare, precum cel recent de la Constanţa în care o femeie s-a aruncat pe geam ca să scape dintr-un incendiu, sau cel de la Caracal.
 
VIDEO

De asemenea, există voci, mai puţine, care consideră că dacă s-ar fi intervenit altfel, poliţiştii ar fi avut chiar mai mult de pierdut. 
 
Gheorghe Moroşan, de 68 de ani, a sechestrat luni, 1 martie, şi a ucis doi muncitori care renovau apartamentul pe care l-a pierdut în instanţă. Deşi a sunat la 112 că să anunţe că intenţionează să-i omoare, nu era prima dată când ameninţa şi pe deasupra era şi recidivist, reacţia a fost extrem de înceată, dovedindu-se în final tardivă. 
 
O recunosc până şi psihologii criminalişti care menţionează că în loc să intervină în forţă, poliţiştii au aşteptat prea mult ca să acţioneze. Între timp, criminalul a ajuns la spital, iar soţia care i-a fost complice a fost arestată. Mai multe amănunte despre acest caz, găsiţi AICI.
 

„Berbecul” profesionist ar fi putut schimba radical soarta tragediei

 
Sindicaliştii EUROPOL consideră că dacă poliţiştii ar fi beneficiat de un dispozitiv profesionist - un berbec modern” ar fi anihilat la timp a agresorului, dar recunosc şi că operaţiunea a durat „prea mult”. 
 
Dispozitivul „berbec” din dotarea Poliţiei Române catalogat de sindicaliştii EUROPOL drept un „mormanul de fiare” Foto bzi ro
 
„Am tot văzut critici pentru că poliţiştii au spart mult prea greu uşa apartamentului unde agresorul îşi omora ostaticii. Aşa este, a durat prea mult! Colegii au în "dotare" un morman de fier, denumit "berbec", pe care în majoritatea judeţelor şi le-au confecţionat singuri. În ţările cu apă caldă se folosesc dispozitive hidraulice, care pot deschide orice uşă în câteva secunde şi costă doar 2.500 euro. Existenţa acestui dispozitv în dotarea poliţiştilor ar fi putut schimba radical soarta tragediei de la Oneşti şi ar fi permis anihilarea agresorului înainte ca acesta să-şi omoare ostaticii”, explică reprezentanţii sindicatului poliţiştilor. 
 

„Un creier ar fi ajutat mai mult, un berbec - doar la spargerea uşii”

 
Explicaţia nu pare a fi pe placul multor internauţi care consideră că lipsa dotării constituie mai degrabă o scuză decât o cauză. „Duceţi discuţia într-o zonă care vă vine mănuşă - lipsa dotărilor. Sigur, dotările poliţiştilor nu sunt cele care ar trebui să fie, nici pe departe. Dar rezumaţi totul la o pseudo-temă de discuţie: dacă aveau berbec, făceau. După o acţiune de câteva ore, aţi găsit să bateţi moneda pe asta. Da, un berbec modern ar fi ajutat la spargerea uşii, dar un creier la coordonarea acţiunii ar fi ajutat la... mult mai mult”, sună una dintre reacţii.
 
Un alt internaut crede că asistăm din ce în ce mai des la "neputinţa" Poliţiei Române. „Şefii se întâlnesc noaptea cu interlopii, cu clanuri ţigăneşti. La Caracal, s-a acţionat prea târziu. La Oneşti nu aţi avut berbec. De fiecare dată veniţi cu câte o scuză. Rezultate, niciunul. Adevărul este că nu suntem în siguranţă. Noi, oamenii cinstiţi, care muncim de la 8 la 18 şi care pldătim taxe şi impozite, nu suntem în siguranţă. Noi, pe care voi, Poliţia Română, ar trebui să ne protejaţi de astfel de specimene ale societăţii, nu suntem în siguranţă. E groaznic. Decât sa ajungi să ai nevoie de politie sau spitalizare în ţara asta mai bine îţi pui ştreangul. Ieşi mai puţin şifonat”, sună comentariul acestuia.
 

„La ce se mai plătesc trupe speciale dacă nu pot imobiliza un om cu un cuţit?”

 
Sunt voci care susţin că ar fi trebuit să se intervină cu lunetişti, ori „molotoave pe geam”, că poliţiştii ar fi putut coborî pe corzi, din balcoanele vecine, ori să spargă yala. Iar întrebările pe care le adresează aceştia sunt pe buzele multor români în aceste zile. „La ce se mai plătesc trupe speciale dacă nu pot să imobilizeze un om cu un cuţit?” sau „Ce aţi fi făcut dacă ar fi avut un pistol mitralieră?” ori „Cum să declari că nu credeai că acel om nu-i va ucide pe muncitori, când el zbiera în gura mare că-i va înjunghia?”, dar şi „Dar de ce nu se iese în stradă pentru a cere echipamente, ci doar salarii? Aveţi pretenţii, dar nu şi obligaţii?”, sună doar o parte dintre întrebările internauţilor. 
 
Mulţi dintre critici condamnă întreaga operaţiune, de la modul de planificare / organizare, până la intervenţia în sine, considerând-o, de la cap la coadă un „fiasco prin excelenţă”.
 
Oamenii consideră că procedurile după care se acţionează în intervenţii de acest gen sunt concepute de şefi care nu au pus niciodată piciorul în stradă şi nu cunosc practica, dar şi că legislaţia este deficitară din cauza politicienilor, în timp ce în funcţii se ajunge doar pe pile. „Nimeni nu mai vrea să-şi rişte serviciul şi familia”, consideră cei care denunţă sistemul corupt. 
 

„Dacă poliţistul intervine e torţionar, dacă nu intervine e corupt”

 
Există şi voci care susţin forţele de intervenţie. „Aşa suntem noi românii, dacă poliţistul nu intervine e un laş, fricos, corupt. Dacă intervine e un criminal, un torţionar”. Acestea sunt de părere că dacă s-ar fi intervenit altfel, atât poliţiştii cât şi familiile acestora ar fi avut de suferit. „Victime, timp de vreo 6 - 7 ani pe penal şi toţi atâţia pe civil erau, în procese şi poliţiştii implicaţi. Atât ei, cât şi familiile lor erau făcute praf de mass - media şi opinia publică”. 
 
Şi mai există o categorie de oameni, a celor care cred că se ajunge la astfel de situaţii din disperare.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Analiza experţilor: dubla crimă de la Oneşti putea fi prevenită. Poliţiştii, simpli spectatori la o luare de ostatici
 
Cine este criminalul din Oneşti care i-a omorât pe cei doi muncitori VIDEO
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Victor Nagy
3.03.2021, 08:17:17

.......... Trebuie renuntat in totalitate la "berbeci" . La "berbecii" din conducerea politiei . La politisti berbeci .

-4 (8 voturi)
Alexandru.
3.03.2021, 08:19:21

Trebuia un tragator de elita, un "lunetist" sa-i faca freza aluia, atat.

+2 (2 voturi)
ileana iliescu
3.03.2021, 08:28:19

da, asta este concluzia,dar de unde creier cand in institutiile statului au fost angajati berbecii,de pe margine, la o samanta de 5 ore cu glumite trece altfel timpul in asteptarea aluia sa se decida ori ii omoara,ori renunta.si asa trece viata unora speciali care n au facut nimic ca au burti,dar n au dotari si viata este si mai frumoasa dupa 45 de ani cu pensie la purtator .daca treceti pe langa o institutie mobilata cu politieni,strazile de acces sunt pline de masinile personale parcate pe trotuare,in intersectie unde linia continua iti interzice parcarea pentru ca obstructioneaza vizibilitate,strazile si trotuarele prin oras sunt pline de masini,politai dai cu tunul si nu gasesti unul macar de momaie sa i mai sperie pa aia cu telefoane la volan sau fara centuri.da sunt putini,nedotati si vor bani la salarii,de aia sunt invizibil,iar cand sunt vizibili sunt in stol.

-1 (9 voturi)
Davide Isa
3.03.2021, 08:29:27

"„Dacă poliţistul intervine e torţionar, dacă nu intervine e corupt” Daca politistul "intervine" doar alergand babe prin piete, gazand batrani neputinciosi, aruncandu-i la pamant si punandu-le bocancul pe grumaz pana-i sufoca si mor, DA , acel politist nu e politist, ci TORTIONAR. Daca politistul sta la birt cu interlopii proxeneti care rapesc copile de pe strada si le violeaza, DA, ala nu e politist, e un corupt nenorocit. Daca politistul sta si casca gura cu orele in timp ce oamenii sunt injunghiati si copilele violate si ucise, ala nu e politist, este fie prost, fie corupt. Si niciunii dintre cei mentionati mai sus nu au ce cauta in politie. Punct.

+4 (14 voturi)
Florin Nenciu
3.03.2021, 08:33:03

Vorbim de politie,vedeti toate structurile statuliui. Oameni pusi pe functii,fara sa aibe habar de ce trbuie sa faca acolo. Nepoti ,nepoate,sotii,dubluri la sotii,parasute, oameni care capuseaza bugetul de stat si atat..Iar altii fara pile,muncesc cinstit cu salariul minim pe economie...si sunt tratati ca niste gunoaie...sunt multe de spus, dar si asa,nu pot schimba nimic...

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările