Risc de gheaţă şi avalanşe în Meridionali: „Nu recomandăm zona de creastă până la sfârşitul lui martie“. Unde se poate schia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul schiabil Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea în 2022 Foto Şcoala de schi Voineasa - Transalpina
Domeniul schiabil Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea în 2022 Foto Şcoala de schi Voineasa - Transalpina

Zona montană a fost luată cu asalt din prima zi a acestui an, românii şi străinii fiind prezenţi chiar şi în locurile neamenajate sau nefuncţionale pentru sporturile de iarnă.

Din prima zi a lui 2022, Vâlcea a înregistrat un număr impresionat de turişti veniţi în mod special pentru zona montană a judeţului. 

Potrivit şefului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, cei mai mulţi şi-au îndreptat atenţia spre Domeniul Schiabil Transalpina – Voineasa, dar şi spre staţiunea montană Horezu – Vârful lui Roman, Vârful Cozia şi Parcul Naţional Buila - Vânturariţa. 

Un aflux sporit de turişti s-a înregistrat inclusiv în staţiunile balneare, cu precădere în Călimăneşti şi Băile Olăneşti, dar şi în Govora. 

GALERIE FOTO CU PÂRTIILE ŞI ATRACŢIILE MONTANE DIN VÂLCEA

Nenumăraţi vizitatori, mai mulţi ca niciodată până acum, comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor anteriori, au preferat turismul monahal, bucurându-se de mănăstirile seculare din aceste zone precum: Cozia, Turnu, Horezu, Iezer etc.

Hotelurile, pensiunile, cabanele şi restaurantele de pe Valea Oltului şi Valea Lotrului, inclusiv din Munţii Căpăţânii, s-au dovedit neîncăpătoare. O altă mare atracţie a acestor zone au fost parcurile acvatice şi piscinele cu apă termală sau încălzită. 

Aquapark Cozia din staţiunea Călimăneşti - Căciulata în 2022 Foto Bogdan Sandu

Aquapark Cozia din staţiunea Călimăneşti - Căciulata în 2022 Foto Bogdan Sandu

Mulţi au preferat pârtiile de la Transalpina sau derdeluşul de la Vârful lui Roman, alţii s-au mulţumit doar cu o plimbare pe munte. 

Salvamontiştii atrag însă atenţia iubitorilor de sporturi de iarnă, dar şi de munte asupra riscurilor la care se expun în această perioadă: legat de avalanşe, dar şi de gheaţa formată din cauza diferenţelor mari de temperatură pe timp de zi şi noapte, din această perioadă.

Avalanşă de turişti pe pârtiile funcţionale, dar şi pe cele nefuncţionale

Dacă la Transalpina s-au pus în funcţiune instalaţiile pentru telegondole şi teleschi, şi implicit pârtiileîncă dinaintea sărbătorilor de iarnă, în staţiunea din Horezu, turiştii s-au adaptat condiţiilor existente. 

„Administratorii de acum, de la Transalpina, s-au dovedit mult mai atenţi, au strâns pietrele de pe pârtie încă de astă-vară şi s-au ocupat de reamenajare din timp. De aceea, turiştii au început să vină în număr mare încă de la deschidere. După aceea, în topul preferinţelor montane, s-a clasat Vârful lui Roman, chiar dacă anul acesta pârtia de acolo nu funcţionează. Turiştii s-au dat cu sacii şi cu săniile pe derdeluşul improvizat. Spre exemplu, duminică (2 ianuarie – n.r.) nu aveai loc de câţi turişti erau în zonă”, a menţionat şeful salvamontiştilor vâlceni. 

La acest lucru a contribuit şi faptul că din acest an, deszăpezirea drumului spre staţiunea din Vârful lui Roman nu a mai fost făcută de Primăria Horezu. 

„Cineva a subcontractat acest serviciu şi se face deszăpezire pe două benzi, până sus, se poate urca cu orice maşină. Iar dacă e gheaţă, este bine să existe lanţuri pentru zăpadă. Se poate ajunge astfel la fiecare cabană, inclusiv la Mănăstirea Alina, pe două benzi, nu chinuit, ca în anii trecuţi. De aceea, nici nu au mai fost problemele din trecut, în ciuda numărului mare de turişti”, a mai precizat şeful Salvamont Vâlcea, pentru „Adevărul”.

Domeniile schiabile şi parcurile naţionale - la mare căutare

Traseele montane din cele două parcuri naţionale ale Vâlcii s-au dovedit şi ele o mare atracţie a acestui început de an. 

„Apoi avem Cozia cu turişti de toate felurile şi Buila – Vânturariţa cu turişti mai experimentaţi, care au preferat Curmătura Builei, iar unii străbat chiar toată creasta. Sunt dintre cei care ne sună, ne cer informaţii. Am avut, spre exemplu, în urmă cu două săptămâni, şi grupuri. Iar când a fost risc de avalanşe, le-am recomandat să nu se aventureze şi ne-au respectat sfaturile. Cam astea sunt zonele unde se strâng cei mai mulţi turişti”, a precizat şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, care a menţionat riscurile la care se supun cei care merg în această perioadă la munte, în Carpaţii Meridionali. 

Domeniul schiabil Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea în 2022 Foto Şcoala de schi Voineasa - Transalpina

Domeniul schiabil Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea în 2022 Foto Şcoala de schi Voineasa - Transalpina

„Riscurile de avalanşă sunt, în acest moment, la peste 1.800 de metri de nivel 3, iar sub 1.800 m de nivel 2. Aproape pe toate pantele sudice ale Meridionalilor, cum este cazul nostru, ziua, la temperaturile actuale, se topeşte din zăpadă, iar noaptea îngheaţă. Drept pentru care, unde panta are o înclinaţie mai mare de 25 – 30 de grade, accesul în afara pârtiilor se poate face numai pe echipament tehnic - colţari şi pioleţi, şi asiguraţi în coarde. Ca salvatori montani, la nivel naţional, am cerut turiştilor să nu iasă cu schiurile decât dacă chiar sunt cu adevărat cu experienţă şi numai şi numai dacă au condiţie fizică şi echipamentul necesar, iar celor care practică traseele turistice nu le recomandăm să iasă în zona de creastă până la sfârşitul lui martie, începutul lunii aprilie”, spune Lera.

În Vâlcea, avertismentele sunt valabile pentru zonele gen Creasta Builei, chiar şi Cozia pe porţiunea de cabluri - Turneanu, unde există o traversare de la Cabana Cozia spre Muchia Turneanului, pentru care salvamontiştii recomandă să fie ocolită, mai ales în această perioadă, şi unde este necesar echipamentul tehnic. 

Salvatorii montani primesc periodic informări de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie (ANMH) care vine cu reactualizări când se schimbă situaţia. Avertizarea de risc de avalanşă de gradul 3, emisă inclusiv pentru Munţii Căpăţânii şi Făgăraş, este destul de mare, pe o scară de la 1 la 5. 

Gheaţa a dat bătăi de cap turiştilor, pe traseele montane şi pe pârtii

Gheaţa a contribuit la producerea primului accident montan din afara pârtiilor, din acest an, petrecut în judeţul Vâlcea. Un bărbat s-a răsturnat cu ATV-ul pe un traseu de munte şi şi-a prins piciorul între vehiculul de teren şi o stâncă. Cu această ocazie, salvamontiştii au atras atenţia turiştilor că nu au voie cu aceste mijloace de transport în golul alpin şi totodată nu sunt recomandate nici pe zăpadă, menţionând riscurile foarte mari la care se expun. De altfel şi reprezentanţii parcurilor montane reamintesc că astfel de vehicule sunt interzise în parcurile naţionale. 

Pe pârtiile din Vâlcea în prima săptămână a acestui an s-au înregistrat mai multe accidente, numărul solicitărilor fiind de ordinul zecilor. „Pe pârtii accidente sunt inevitabile. Aşa se întâmplă peste tot. Mai ales acum când din cauza fluctuaţiilor mari de temperatură dintre noapte şi zi s-a format deseori gheaţă”, a recunoscut şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Staţiunea Vârful lui Roman - Horezu din judeţul Vâlcea Foto Florin Beznea

Staţiunea Vârful lui Roman - Horezu din judeţul Vâlcea Foto Florin Beznea

Şi turiştii de la Transalpina s-au plâns de gheaţa de pe pârtii, dar administratorii domeniului schiabil au precizat că reprezintă un fenomen natural care nu ţine de modul în care se gestionează situaţia. La fel ca vântul care a dat mai multe zile la rând bătaie de cap atât administraţiei cât şi turiştilor care nu s-au putut bucura de pârtii din acest motiv, total sau parţial, cum s-a întâmplat inclusiv în ziua de Bobotează.

De aceea, şeful Salvamont Voineasa, Mircea Andreescu recomandă iubitorilor sporturilor de iarnă să schieze cu atenţie, pentru că este o pârtie grea, iar începătorii să folosească pârtia superioară, să nu se aventureze fără cască, ochelari şi mănuşi.

Cu toate acestea, Domeniul schiabil Transalpina este printre puţinele din ţară unde se mai poate schia în „condiţii de primăvară”, în comparaţie cu pârtiile de la Predeal sau Poiana Braşov unde deja mulţi şi-au anulat vacanţele. Aici există şapte pârtii de schi, pe un traseu de aproximativ 10 kilometri, dotate cu unele dintre cele mai moderne instalaţii: telegondolă, teleschi şi telescaun.

Scurte informaţii despre zona montană a Vâlcii

Domeniul schiabil Transalpina se află la aproximativ 40 km depărtare de staţiunea montană Voineasa, pe drumul care duce către cea mai înaltă şosea din România căreia îi poartă numele.

Staţiunea Vârful lui Roman se află la mai puţin de 15 kilometri de oraşul Horezu - Capitala Ceramicii Populare Româneşti. 

Buila - Vânturariţa este cel mai mic parc naţional din România, una din porţile de intrare în acesta fiind în apropierea oraşului Horezu, în Bistriţa - Costeşti, iar o alta în apropierea staţiunii Băile Olăneşti.

Parcul Naţional Cozia se află pe Valea Oltului şi începe din staţiunea Călimăneşti.  

Vă mai recomandăm şi:

Micuţul de şase ani căzut de la etajul patru cu tatăl său a supravieţuit miraculos: „Nu-mi luaţi copilul”

Accident pe munte lângă staţiunea Băile Olăneşti: „Folosirea ATV-urilor în zone de acest gen reprezintă un risc imens“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite