Ritualul prin care se cheamă zeii, de Rusalii. Bărbaţii capătă puteri supranaturale şi pot invoca fertilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritual mistic de origine precreştină, dansul Căluşului, are în tradiţia românească un rol protector şi vindecător. Bătrânii cred că cei care execută ritualul, respectiv căluşarii, au capacitatea de a-i vindeca de boală şi a-i feri pe oameni de rele.

Căluşul îşi are originea în precreştinism, oamenii invocând-l pe zeul cabalin printr-un ritual care se organiza în  timpul echinopţiului de primăvară, în perioada când se împerecheau caii. După trecerea la creştinism, acest ritual prin care se evoca naşterea şi moartea zeului Căluş a fost mutat în afara ciclului pascal, de Rusalii. 

„În precreştinism, calul era un zeu protector de început de an pastoral, venit pe filon Indo-european, filon din care ne tragem şi noi ca popor. După trecerea la creştinism, pentru că s-a interpus cu Învierea Domnului, acest ciclu de evocare a zeului cabalin s-a dus la Rusalii. Astfel, ritualul acesta de alungare a spiritelor rele şi de instaurare a binelui în familie coincide cu ziua în care noi serbăm instituirea bisericii, aşa se întâlneşte precreştinul cu creştinul”, spune Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Cum se naşte Căluşul

Potrivit tradiţiei, Căluşul sau zeul cabalin se naşte cu câteva zile înainte de Rusalii, atunci când căluşarii se întâlnesc într-un loc ferit, pe un câmp sau într-o pădure, depun un jurământ şi încep a juca în jurul steagului. Specialiştii spun că acesta este momentul când căluşarii păşesc în zona magică şi capătă puteri supranaturale, care le permit să vindece oamenii de boli, să lupte împotriva Rusaliilor, considerate în popor fiinţe rele, şi a ielelor, şi să invoce fertilitatea. 

“În trecut, nu oricine putea fi căluşar. Ei erau selectaţi dintre bărbaţii din sat care au dat dovadă de bună purtare, căci căluşarii erau consideraţi un simbol.  Se îmbrăcau în costum popular, căruia îi adăugau, ca elemente distinctive, nişte bete în cruce, un brâu şi nişte clopoţei la picior, care să atragă atenţia, iar opinca avea bucăţi de tablă pentru atunci când băteau pintenii. Ca elemente vindecătoare, căluşarii aveau şi au tot timpul asupra lor pelin şi usturoi“, explică etnograful Elena Stoica.

   

Ceata este formată din Mut, cel care joacă rolul zeului cabalin, Vătaf, ajutor de Vătaf, Stegar şi alţi nouă sau unsprezece căluşari, în funcţie de zonă. 

Căluşarii din toată ţara s-au reunit la Slatina

Jocul Căluşului de Rusalii

Conform tradiţiei, după depunerea jurământului şi ridicarea steagului, căluşarii pornesc prin sate. În prima zi de Rusalii, ei pot fi văzuţi dansând în curtea bisericilor sau a cimitirelor, acesta fiind un mod de a comunica cu lumea de dincolo, cu bătrânii trecuţi la cele veşnice. În a doua zi de Rusalii, buna dispoziţie cuprinde întreaga ceată, care petrece şi dansează la răspântii de drum sau, dacă este chemată, în curţile sătenilor. 

“Dansul Căluşului e un întreg ritual, un fel de colind de vară pe care oamenii l-au respectat din cele mai vechi timpuri. Şi acum sunt foarte multe familii care urmăresc fenomenul, care cred în acest rol de bun augur al căluşarilor. Pentru boală, există regula că ceata de căluşari trebuie să vină trei ani la rând, la fel şi pentru femeile care nu pot face copii. Pentru rod al trupului, căluşarii poartă la brâu un falus şi trec peste femeia care are probleme“,  spune Elena Stoica, etnograf. 

Căluşarii joacă în cerc, cu bâtele ridicate deasupra capului, iar etnografii susţin că acesta e un mod de a întruchipa mersul soarelui pe cer. 

image

Moartea Căluşului

Dezlegarea sau moartea căluşului se produce marţea, zi denumită în popor şi Marţea Ciocului. Ceata este dezlegată de jurământ odată cu îngroparea steagului şi niciunul dintre căluşari nu mai pomeneşte de acest moment. 

Jocul Căluşului se mai practică de Rusalii în câteva sate din Oltenia şi Muntenia, în timp ce în Ardeal este cunoscut sub denumirea de Căluşeri. Specialiştii atrag atenţia că, din păcate, multe din componentele ritualului nu mai sunt cunoscute sau respectate, Căluşul fiind transformat in ultima vreme într-un simplu joc de scenă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite