RMN gratis pentru vâlceni. Spitalul Judeţean Vâlcea are specialişti pentru aparatura care va veni în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Vâlcea Foto Adevărul
Spitalul Judeţean Vâlcea Foto Adevărul

Potrivit declaraţiei directorului Spitalului Judeţean din Vâlcea, dr. Dan Ponoran, peste o lună, maxim două, când primul aparat RMN va intra în dotarea unei unităţi spitaliceşti de stat din judeţ, aparatura nu va mai sta nefolosită din lipsă de specialişti.

După ce ani de zile s-au făcut diligenţe, pe toate căile, Spitalul Judeţean Vâlcea va intra în sfârşit în posesia unui aparat de rezonanţă magnetico – nucleară. Este primul de acest gen dintr-o unitate medicală de stat, din Vâlcea.  

La ultima achiziţie a Ministerului Sănătăţii, a fost luat un RMN şi pentru vâlceni. „În Spitalul Judeţean nu există nici un RMN la ora aceasta. În judeţ, în mediul privat, am impresia că sunt două, dacă nu mă înşel. Achiziţia a fost făcută de minister, dar nu am detaliile acesteia. Primele cereri le-am făcut personal către minister în urmă cu un an, un an şi jumătate (s-au făcut şi altele înaintea actualului director – n.r.).

Eu am venit la conducerea spitalului în iunie 2015, în februarie 2016 a venit tomograful tot cu ajutorul ministerului, 50% şi 50% Consiliul Judeţean. Iar acum ne vine şi RMN-ul achiziţionat în totalitate cu bani de la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este mare lucru, pentru că nu ne puteam permite din fondurile spitalului.

Un aparat de rezonanţă magnetico-nucleară, nu ştiu cu cât a fost achiziţionat cel pe care urmează să-l primim, dar poate să coste între 30 şi 60 de miliarde de lei, vechi”, ne-a declarat directorul Ponoran. 

image

Dr. Dan Ponoran, directorul Spitalului Judeţean Vâlcea, Foto: Jurnalvalcean.ro

Ce va însemna noua aparatură pentru spital şi pentru vâlceni

„Pentru vâlceni este o mare, mare necesitate acest aparat de rezonanţă magnetico-nucleară, în primul rând pentru că vor putea să facă această investigaţie pe perioada internării în mod gratuit sau prin ambulator gratuit, decontat de către CAS.

Şi, în al doilea rând, se va lărgi foarte mult paleta de diagnostic... Se lărgeşte foarte mult schema de tratament. Sunt numeroase domenii în care se foloseşte aparatul RMN. Şi atunci, era absolut necesar”, a completat dr. Dan Ponoran.

5 radiologi au competenţă pe RMN

„Din declaraţiile ministrului Sănătăţii, aparatul de rezonanţă magnetico – nucleară trebuie să ajungă la noi între 6 şi 8 săptămâni”, ne-a precizat directorul Spitalului Judeţean.

Spitalul Judeţean Vâlcea a fost în trecut în imposibilitatea de a se folosi de aparatura de ultimă generaţie din lipsă de specialişti.

Am întrebat conducerea unităţii dacă situaţia se va repeta şi am aflat că: „Specialişti avem, nu-i problemă, de anul trecut, din cei 7 sau 8 radiologi, 5 au şi competenţă pe RMN. Am auzit că sunt prin ţară spitale care au aparatură şi nu au medici. Noi avem medici, avem specialişti, acum îi vom pune la muncă.” 

RMN

Aparatura RMN, Foto: Adevărul

Aparatul va funcţiona la sediul din nordul oraşului

În ceea ce priveşte amplasarea aparatului, spitalul are „două variante  de amplasament, vom decide împreună cu Consiliul Judeţean. Nu are nevoie de condiţii la fel de drastice precum tomograful. E nevoie doar de o structură uşoară”, ne-a asigurat şeful spitalului. Aparatura va funcţiona în sediul din Cartierul Nord.

RMN-ul era o urgenţă pentru Spitalul Judeţean Vâlcea. „Suntem în anul 2018 şi într-o ţară membră UE.  Nu cred că la ora actuală într-o capitală de regiune dintr-o ţară membră în UE mai există cineva care să nu aibă un aparat de rezonanţă magnetico-nucleară şi tomograf. Totuşi, vorbim de tot ce înseamnă neurochirurgie, neurologie, ortopedie, sunt o grămadă de specialităţi ai căror pacienţi vor beneficia de acest aparat.”

Spitalul, dotat cu aparatura necesară, în ultimii ani

Directorul spitalului a recunoscut că unitatea mai are nevoie de anumite dotări: „Nevoie avem şi vom avea întotdeauna. Dar din câte am văzut, Ministerul Sănătăţii derulează o serie de proiecte, pentru dotarea unităţilor de terapie intensivă şi dotarea unităţii de primiri urgenţe şi tot timpul ne-au luat în calcul.

Anul trecut, spre exemplu, am primit, tot prin Banca Mondială, de la minister, 5 aparate de anestezie noi, multă aparatură pentru UPU, nu le am în faţă, dar sunt foarte multe.

Mai mult, în toamna anului trecut ne-au ajutat cu suma de 6,3 miloane de lei, la care a contribuit şi Consiliul Judeţean Vâlcea cu 700.000 de le lei şi am achiziţionat un aparat de radiologie, mese de operaţie, laparoscop, monitoare de ATI, multe altele...” 

tomograf valcea

Tomograful Spitalului Judeţean Vâlcea, Foto: Adevărul

Cum stăm la capitolul resursă umană

„Am văzut că Horezu plânge după medici. Stau rău, pentru că din păcate deficitul de medici în România este încă foarte, foarte mare.

Dar acum, am în derulare concursuri la care s-a înscris cel puţin un candidat pe loc, pe multe specialităţi: pe hematologie, pe gastroenterologie, pe ortopedie, chirurgie, pe ATI...

Anul trecut, au venit trei radiologi, doi medici primari şi un medic rezident oftalmolog în ultimul an, acum, de la 1 ianuarie, medic specialist. Suntem pe linia de plutire, avem deficit cum are toată ţara, dar nu aşa de mare încât să ne pună în pericol funcţionarea ca în alte părţi.

De bine de rău, stăm binişor, nu ca la Tulcea unde nu este pediatru”, ne-a asigurat directorul Ponoran.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite