Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

„Scriitorul dodiilor“, indianistul George Anca, a murit la zece zile de la moartea soţiei sale

2
27 Feb 2020 20:07:03
Autor: Daciana Mitrache
Indianistul George Anca Foto Adevărul
Indianistul George Anca Foto Adevărul

Cunoscut mai mult în India decât în România, scriitorul vâlcean George Anca s-a stins din viaţă, miercuri, 26 februarie, la vârsta de 76 de ani.

Născut la 12 aprilie 1944 în fosta comuna Bercioiu, acum Budeşti, din judeţul Vâlcea, George (Gheorghe) Anca a fost un scriitor specializat în indianistică, de notorietate internaţională.
 
Membru al Uniunii Scriitorilor, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-Indiene (RICA) şi al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, vicepreşedinte al Societăţii de Etnologie din România, cancelar naţional acreditat la ONU, George Anca a fost titularul primului lectorat românesc la Universitatea din Delhi, India (1977-1984, 2002-2003).
 
Traducător al religiilor, indianist în literatura sanscrită şi imnurile vedice, scriitor, eseist privind literatura antropologică şi orientală, poet, profesor universitar, a participat în mai multe rânduri la evenimente mondiale de indianistică şi a tradus o parte însemnată din marea epopee indiană Mahabharata.
 
A avut o carieră universitară în ţară şi în străinătate şi a urmat cursuri de specializare la universităţile din Roma şi Delhi, iar în domeniul televiziunii în W. F. Maukley, SUA; fiind doctor în litere al Universităţii din Bucureşti (1975). Este considerat întemeietorul unui nou stil literar – stilul dodiilor şi, deopotrivă, al unui limbaj artistic original. S-a autointitulat „scriitorul dodiilor”. Cei care şi-au pus, de altfel, amprenta asupra stilului său scriitoricesc au fost Constantin Noica şi Mircea Eliade, cu care a avut o strânsă legătură. 
 
„Magnatul virtuos al penelului”, aşa cum l-au caracterizat cei care l-au preţuit, a lăsat în urmă o vastă operă, fiind autor a peste 60 de volume în cele mai diverse genuri şi specii literare. 
 
În ceea ce priveşte legătura sa cu India, doctorul în filologie George Anca povestea: „India a fost un accident care apoi a devenit viaţa mea”.
 
În 2018, Vâlcea a primit donaţie fondul de indianistică al scriitorului George Anca şi o serie de cărţi din partea Ambasadei Indiei care sunt expuse la loc de cinste în cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.
 
„George Anca a plecat ieri (n. red. - 26 februarie). La 10 zile de la plecarea soţiei sale, Rodica. Pentru cine nu-l cunoaşte, plecarea asta, aproape simultană cu a soţiei, de parcă a răbdat doar un timp al jalei, îi poate da o idee despre sensibilitatea şi bunătatea acestui om. Iubitor de profunzimi, de cultura asiatică, scriitor, bun prieten”, scrie pe pagina sa de Facebook unul dintre cei care l-au cunoscut. 
 
Pe aceeaşi pagină se anunţă: „Pentru un ultim omagiu, trupul neînsufleţit a fost depus astăzi, 27 februarie, între orele 12.00 - 18.00, la capela mică a Cimitirului Bellu Militar”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

tomas frank
27.02.2020, 20:17:20

Condoleante familiei si tuturor celor apropiati ! Sa-i fie amintirea eterna si numele mai des pomenit !

Maleficio Decenu
27.02.2020, 20:57:58

S-au reunit două suflete ,Siita și Rama în ultimul botez. Sincere condoleanțe familei! ”Om manipadme hum”