Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Semnături pentru realizarea unei piste de biciclete pe Valea Oltului FOTO

0
8 Dec 2021 04:14:32
Autor: Daciana Mitrache
Piste biciclete pe Valea Oltului Foto Adevărul - credit Velo Oltului
Piste biciclete pe Valea Oltului Foto Adevărul - credit Velo Oltului

La finele lunii noiembrie a fost demarată o campanie de strângere de semnături pentru a determina autorităţile publice să se implice în crearea unor piste de biciclete pe Valea Oltului, între Râmnicu Vâlcea şi Brezoi.

Campania „Vrem pistă de biciclete pe Valea Oltului! Semnează petiţia!” se desfăşoară pe platforma Declic şi vizează strângerea de semnături care se sensibilizeze primăriile a şase dintre localităţile vâlcene prin care trece râul Olt: Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Dăeşti, Călimăneşti, Sălătrucel, Brezoi, dar şi Consiliul Judeţean Vâlcea, CNAIR şi ABA Olt, pentru implementarea acestui proiect.
 
Ideea nu reprezintă o premieră, iniţiativa fiind luată în discuţie şi la o întâlnire între autorităţile locale şi patronatele din turism, din luna septembrie. 
 
Râmnicu Vâlcea a obţinut în toamna anului trecut finanţare europeană nerambursabilă, de peste 2 milioane de lei, pentru realizarea documentaţiei tehnice a unui proiect ce urmăreşte realizarea a peste 46 de kilometri de piste de biciclete. 
 
Reţeaua interconectată urmăreşte să împânzească întregul oraş şi vizează şi construirea de punţi pietonale şi alei de promenadă pe 15 kilometri de-a lungul falezelor Oltului şi Olăneştiului. Un proiect pentru implementarea căruia ar fi necesare 9 milioane de euro. 
 
Piste biciclete pe Valea Oltului Foto Adevărul - credit DMS
 
„În municipiul Râmnicu Vâlcea avem un proiect aprobat de piste pentru biciclete pe malul râului Olăneşti şi apoi pe digul Oltului. Am lansat un studiu de fezabilitate pentru a face o pistă de biciclete din municipiul Râmnicu Vâlcea până în Călimăneşti, pe care intenţionăm să-l extindem până la Brezoi. Sper să reuşim pentru că, prin programul PNRR, pistele de biciclete sunt eligibile”, a menţionat edilul Mircia Gutău.
 

Nu e un moft, ci o prioritate naţională 

 
Primarul staţiunii Călimăneşti - Căciulata, Florinel Constantinescu, a amintit care sunt hibele realizării unui astfel de proiect pe malul Oltului: „Avem faleza Oltului care pleacă de la Drăgăşani şi ajunge până la Brezoi. Cu toţii avem acest teren nefolosit, degradat, pentru că nu putem să ne asociem cu Hidroelectrica, cea care-l gestionează. Legislaţia nu permite o astfel de asociere, deşi este vorba despre o companie de stat. Am avut nenumărate intervenţii pentru schimbarea legislaţiei, ca acest teren să fie exploatat cum merită. Gândiţi-vă ce piste de biciclete s-ar putea înfiinţa pe toată această lungime! Cum ar fi să luăm exemplul marilor oraşe ale lumii, de a ne întoarce cu faţa spre ape, nu cu spatele”.  
 
Valea Oltului - Vâlcea - ar putea avea şi o pistă de biciclete Foto Denis Fîşcă
 
Iniţiatorul campaniei Declic, Cosmin Ficiu a precizat că o astfel de infrastructură pentru biciclete nu reprezintă un moft, ci o prioritate naţională. Până acum s-au adunat mai bine de 2.200 de semnături din cele 3.000 ţintite.  
 
Defileul Oltului la Brezoi - Vâlcea Foto Denis Fîşcă
 

Vă mai recomandăm să mai citiţi:

Singurul „Tezaur Uman Viu“ din Vâlcea. Artizanul care plămădeşte istoria ceramicii de Horezu FOTO VIDEO
 
FOTO Oraşul care se va împânzi cu piste de biciclete şi promenade pe falezele a două râuri. Costă 9 milioane de euro 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările