Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Singurul producător oficial de biocide din România a primit undă verde să fabrice dezinfectanţi împotriva coronavirusului

7
23 Mar 2020 15:52:28
Autor: Daciana Mitrache
Hipocloritul de sodiu, pentru lupta împotriva coronavirusului, produs pe platformele Chimcomplex Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea FOTO Adevărul
Hipocloritul de sodiu, pentru lupta împotriva coronavirusului, produs pe platformele Chimcomplex Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea FOTO Adevărul

România are un producător tradiţional de produse biocide care tocmai a primit aviz pentru a produce dezinfectanţi pentru uzul curent în lupta cu pandemia de coronavirus.

Pe platformele chimice ale Chimcomplex Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea se produc de ani de zile biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var pentru tratarea şi dezinfecţia suprafeţelor. 

Platforma din Vâlcea a intrat în portofoliul Chimcomplex în 2018 odată cu preluarea unei părţi importante dintre activele Oltchim de către această companie, printre care şi Pachetul Clorosodice, alături de oxi-alcooli, polioli şi altele.

Până acum pe platformele chimice de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea se produceau substanţe biocide având concentraţii mult mai mari decât cele folosite în general pentru uzul curent, pe care le întâlnim în magazinele de profil, motiv pentru care erau achiziţionate în principal de alţi producători şi diluate, deşi puteau fi diluate şi direct de către consumatorul final, precum instituţiile publice. Pentru aceste substanţe concentrate Chimcomplex deţinea şi până acum avize.

Pentru a veni în sprijinul luptei împotriva coronavirusului, aşa cum a declarat în urmă cu o săptămână în exclusivitate pentru „Adevărul”, CEO Chimcomplex, Tivadar Gruntag, s-a depus un aviz la Ministerul Economiei, pentru a se putea produce dezinfectanţi sub formă diluată, în aşa fel încât să nu mai existe sincope în producerea şi furnizarea acestor produse. 

Este vorba în principal de hipiclorit, produs de companie în concentraţie de 12,5%, în timp ce pentru uzul curent este nevoie de o concentraţie de maxim 1,5 %. Avizul de biocid pentru producţia locală a fost deja acordat şi este aşteptat în forma sa fizică cel mai probabil să ajungă la companie marţi, 24 martie, după care va începe producerea pentru punerea lui piaţă. 

„Hipocloritul de sodiu, soluţie 1.5%, va putea fi utilizat de către toate părţile interesate la nivel naţional: distribuitori, instituţii publice/private, utilizatori finali”, a mai spus printre altele Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex, menţionând că acesta se va produce în regim prioritar, pe platformele de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

foarte atent
23.03.2020, 16:46:12

tarziu,, nene, foarte tarziu ! sunt 3 luni de cand trebuia sa luati masura asta ! azi aveam vagoane si dadeam pe bani buni si la altii ! pizidiul a inchis combinatul de la Valcea, ca-i statea in gat concurentei straine ! altfel, corectati titlul: "dezinfectanţi împotriva coronavirusului" !? sunt pentru orice virus, nene !! sau va ganditi la gargara, cumva !?

+3 (7 voturi)
sica
23.03.2020, 17:14:44

Nu se gasesc dezinfectanti nici sa-i cauti cu cainele politist de urma.

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
24.03.2020, 01:36:18

Tonele de dezinfectanti sunt pe mana lui Coldea de cand cu HEXI-PHARMA le-au "diluat" cu intreg SRI-ul....cisternele-s pline.

Bogdan Liviu
23.03.2020, 18:29:45

ah, da : poate afla guvernanti ca mai exista urme de industrie in Romania. timide dar exista. si pe astia si pe cei de la Terapia : cand luati legatura cu ei ? chiar nu v-ati prins ca "solidaritatea" UE e valabila cand afara e soare si cald ? acu' : fiecare ptr pielea lui. italienii au platit un cost urias sa afle asta .... si, cred ca sunt membrii fondatori ai UE....

+1 (3 voturi)
giurumea nae
23.03.2020, 21:11:36

LE DORESC SA SE IMBOGATEASCA. DAR SA REUSIM SA STAPANIM ACEST VIRUS....

Vezi toate comentariile (7)