Situaţie „fluidă” a listelor cu medicii de familie implicaţi în campania de vaccinare a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare antiCOVID - Vâlcea Foto Adevărul
Vaccinare antiCOVID - Vâlcea Foto Adevărul

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat, luni, 3 aprilie, că medicii de familie s-au alăturat campaniei de vaccinare a populaţiei.

Oficialul guvernamental a postat pe pagina sa de Facebook şi o listă cu numărul medicilor de familie înscrişi, în fiecare judeţ în parte, cu precizarea că datele se schimbă de la o zi la alta. Lucru care s-a şi întâmplat. 

Spre exemplu, în Vâlcea, unul dintre judeţele care se afla în coada clasamentului, în „Top 3 cei mai puţini medici de familie înscrişi în programul de vaccinare a pacienţilor“, cu 29 doctori, marţi, 4 mai, numărul acestora crescuse de aproximativ patru ori. Practic, mai bine de jumătate dintre medicii aflaţi în contract cu Casa de Sănătate şi-au arătat disponibilitatea de a se implica în campania de vaccinare a populaţiei.

„Există un număr de 109 cabinete medicale individuale în asistenţă medicală primară, reprezentate legal de medicul de familie, care au solicitat încheierea de contracte cu Casa de Sănătate Vâlcea pentru vaccinare, programare la vaccinare, monitorizare, raportare reacţii adverse, informare, deci toată paleta de activităţi prevăzute de Ordonanţa 3/2021. Urmare a acestor cereri formulate, CAS Vâlcea a încheiat un număr de 109 contracte distinct cu fiecare dintre aceste cabinete de medicină de familie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, jurist Anamaria Nicoletta Deaconu.

Vaccinare cu Johnson & Johnson

Despre implicarea medicilor în campania de vaccinare, secretarul de stat al MS Andrei Baciu a mai precizat: „Începând de mâine (4 mai - n.r.) vom avea încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-COVID şi încep imunizarea în propriile cabinete cu vaccinul Johnson & Johnson (Janssen)”. Aceeaşi sursă a mai precizat şi că administrarea vaccinului Janssen se va face într-o singură doză, deci nu va fi nevoie de rapel, iar serul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

Nu s-a finalizat semnarea contractelor

Potrivit surselor din teritoriu va mai dura o vreme până va începe vaccinarea şi în cabinetele medicilor de familie. „Contractele cu medicii de familie au fost transmise spre semnare electronică în cursul dimineţii de astăzi (4 mai - n.r.). Urmează a fi restituite semnate, ca la final pe site-ul nostru să fie postată o listă completă cu toate cabinetele implicate în campania de vaccinare”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea. 

Semnarea documentelor se va face tot în cursul zilei de 4 mai. „Pe terminal, azi - mâine este gata şi cel târziu mâine (5 mai - n.r.) lista va fi afişată pe site-ul nostru”, ne-a mai precizat reprezentantul CAS Vâlcea. 

La fel se va întâmpla la nivelul fiecărui judeţ în parte: listele cu cabinetele de familie implicate în această campanie vor fi publicate pe site-ul fiecărei case de asigurări de sănătate, începând cu data de 5 mai.

 „Este o chestiune de opţiune vizând modul în care se interpretează actele care fac obiectul documentelor de interes public. Însă fiecare casă apreciază când şi cum. Acum este momentul în care toată lumea semnează contractele”, a mai declarat purtătorul de cuvânt Anamaria Nicoletta Deaconu.        

Jurist Anamaria Nicoletta Deaconu - purtător de cuvânt al CAS - Casa de Sănătate Vâlcea Foto Adevărul

Jurist Anamaria Nicoletta Deaconu - purtător de cuvânt al CAS - Casa de Sănătate Vâlcea Foto Adevărul

Medicii de familie vor fi plătiţi prin intermediul Caselor de Sănătate

De asemenea, am mai aflat că fiecare Casă Judeţeană de Sănătate se va ocupa de decontarea acestor servicii de vaccinare, programare şi de informare pentru vaccinare. 

Legat de sumele pe care ar urma să le primească medicii de familie pentru serviciile prestate, Anamaria Nicoletta Deaconu ne-a mai lămurit: „Există o întreagă structură care presupune modalitatea de acordare a asistenţei şi în cazul în care vor apărea efecte adverse. În ceea ce priveşte cheltuielile sunt nişte praguri ce urmează a fi calculate. Ordonanţa - cadru 3/2021 prevedea un tarif pe serviciu, pe baza unor criterii: pentru primii 50%, din numărul total al persoanelor înscrise pe listă eligibilă la vaccinare, se acorda o sumă, peste acest prag o altă sumă. A apărut între timp un nou act normativ, care ne-a fost adus astăzi la cunoştinţă, cu precizări suplimentare, în care  a apărut o modificare la aceste praguri de cuantum. De aceea, cifrele nu sunt încă definitive. Dar vor fi în momentul în care ni se vor înainta facturile. Aceste sume sunt în dinamică în funcţie de cum se vor aprecia pragurile, prin actul normativ apărut în data de 28 aprilie”, a mai precizat juristul CAS Vâlcea.

Suplimentarea, o chestiune la latitudinea Casei Naţionale de Sănătate

Referitor la posibilitatea ca listele medicilor de familie implicaţi în campania de vaccinare să fie suplimentate, am aflat: „Nu avem acest incident deocamdată legat de solicitări suplimentare. Când vor fi, le vom evalua şi potrivit legii vom cere punctul de vedere Casei Naţionale care este ordonatorul de credit, cel în măsură să decidă suplimentarea.”

În Vâlcea, în acest moment, există 198 de cabinete individuale de medicină de familie aflate în contract cu Casa Judeţeană de Sănătate. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tragedie fără margini: fiica cea mare şi-a pus ştreangul de gât după un striptease pentru prieteni, iar fiul cel mic a murit în Săptămâna Patimilor FOTO

Un preot duhovnic de la „Athosul românesc”, Mănăstirea Frăsinei, a murit înainte de Slujba de Înviere

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite