Specialistul în comunicare care a vândut covrigi în Pipera: „Românii sunt prea ocupaţi să supravieţuiască. Nevoia de bani îi face pe oameni şantajabili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 25 de ani, Ionuţ Rusu a terminat o facultate în Danemarca, a susţinut cursuri de vorbit în public în faţa a sute de oameni, iar timp de un an a încercat să dezvolte o afacere: un butic pe patru roţi în Pipera, unde vinde cafea şi covrigi americani. Tânărul visează să schimbe fundamental clasa politică din România, al cărui discurs public îl găseşte lipsit de conţinut şi dezgustător.

Ionuţ Rusu a absolvit cursurile unei facultăţi de comunicare din Danemarca în urmă cu patru şi, pentru că n-a găsit ceea ce căuta în Peninsula Scandinavă, s-a întors în ţară plin de speranţe, gândind că îşi va putea face un viitor pe meleaguri autohtone. 

“Sincer vorbind, am plecat puţin dezamagit din Danemarca, fără să mă gândesc că mă voi întoarce acolo. Am fost supărat că în capul meu nu se regăseşte nicio informaţie învăţată pe de rost. Pe măsură ce au mai trecut anii, am început să înteleg ceea ce s-a întâmplat cu mine în Danemarca. Era normal să fiu supărat că nu am învăţat nimic pe de rost, pentru că ceea ce mă învăţase sistemul fusese să gândesc critic, să caut surse corecte, să mă informez, dar asta am descoperit în România, atunci când am început să îmi pun cunoştinţele la treabă”, spune Ionuţ Rusu. 

Covrigi americani pentru corporatiştii din Pipera

La scurt timp de la întoarcerea în ţară, Ionuţ a devenit antreprenor. Primul proiect al tânărului a fost un curs de vorbit în public, pe care l-a început în Râmnicu Vâlcea. Ulterior, a ajuns să ţină cursul de public speaking şi în Bucureşti. Deşi a învătat sute de oameni, elevi şi adulţi, cum să vorbească în public, vâlceanul nu s-a îmbogăţit. 

În 2013, împreună cu un prieten, a hotărât să deschidă un butic pe patru roţi în Pipera, unde să vândă cafea şi „bagels“ - covrigi americani. Locul nu l-a ales întâmplător, ci ţinând cont de faptul că foarte multe corporaţii şi-au deschis birouri în zonă. 

“Am câştigat foarte multă experientă de viaţă acasă, am fost voluntar de la 13 ani până când am terminat liceul. Ca voluntar lucram non-profit, căci eram în grija alor mei, iar ca student am lucrat şi am fost plătit bine, dar odată întors acasă a început lupta pentru «ciolan». Aşa am înţeles că, dacă eşti prea inovativ, nu poţi trăi doar din asta şi dacă ţinteşti prea sus nu ai contracte, nu poţi să faci «combinaţii», iar mediocritatea nu este o soluţie pentru mine”, explică tanarul.

Investiţia s-a ridicat la 20.000 de euro, iar antreprenorul e mulţumit că vinde suficienţi covrigi încât să-şi acopere cheltuielile administrative. În prezent, Ionuţ Rusu şi partenerul său, Alexandru Petrescu, lucrează la o strategie de extindere a afacerii, cei doi intenţionând să mai deschidă un butic pe patru roţi într-o altă locaţie din Capitală.  

ionut rusu

Ionuţ Rusu: “Românul este stors în fiecare zi de stresul financiar”

Întors în ţară, Ionuţ Rusu a putut face o comparaţie între societatea nordică, unde “nu este tolerat să te lauzi, şcoala este gratuită, pensile sunt mari, iar infracţionalitatea este extrem de scăzută”, şi realităţile din spaţiul mioritic, unde mare parte din populaţie este preocupată să supravieţuiască de azi pe mâine.  

“În viziunea mea, problema românului de rând ar fi aceea că este stors în fiecare zi de stresul financiar. Asta îi mănâncă timp şi energie şi îl opreşte să se îmbogăţească intelectual. Nu în ultimul rând, asta îl îmbolnăveşte. Românii sunt prea ocupaţi să supravieţuiască. Iar nevoia aceasta de bani îi face pe oameni şantajabili. Pe de altă parte, cei care au bani nu mai au timp de altceva, nici de familiile lor. Cumulate, aceste două aspecte duc către o societate bolnavă, la propriu şi la figurat”, crede Ionuţ Rusu. 
ionut rusu

Discursul politicienilor români, lipsit de conţinut

Din ţară sau străinătate, tânărul antreprenor urmăreşte cu atenţie evenimentele din spaţiul public românesc. Ceea ce se întâmplă pe scena politică e catalogat de Ionuţ Rusu drept un lucru “dezgustător”, vâlceanul fiind dezamăgit şi de discursul celor care guvernează ţara.  

“Din discursul politicienilor lipseşte viziunea, dorinţa sinceră de mai bine, planurile concrete, coerenţa, dorinţa  de colaborare. Politicienii nu transmit nimic. Toate discursurile sunt explicative: că nu a furat nimeni, că ei sunt curaţi. Dar nu conţin nimic care să ne inspire, să ne facă să sperăm la mai bine, ci doar promisiuni deşarte şi explicaţii”, spune Ionuţ.

La fel de dezamăgit este Ionuţ Rusu şi de tinerii care încearcă să-şi facă un nume în politică şi care, din dorinţa de a accede într-o funcţie, au ajuns să se comporte precum acei “căţelandri” descrişi de Tudor Gheorghe, în poezia cu acelaşi nume. În opinia tânărului din Râmnicu Vâlcea, doar profesioniştii pot înlocui non-valorilor din politică, dar aceştia sunt din ce în ce mai greu de identificat în ţară. 

“Se reînnoieşte un sistem ticăloşit, viaţa noastră politică a exclus rând pe rând valorile şi a promovat mediocritatea. Sistemul de finanţare duce exclusiv către ipocrizie şi corupţie, iar statul este condus de azi pe mâine fără nicio viziune, de nişte incompetenţi. Ce crezi că mai poţi face cu ei? Că speranţă nu mai este în ceea ce-i priveşte, iar înlocuirea completă se poate face doar progresiv, cu profesionişti bine intenţionaţi şi liberi. Ciudat şi amuzant, însă, schimbarea în România ar trebui să înceapă din afara ei. Senzaţia mea este ca va fi un nou paşoptism, comunitatea dornică din ţară va lucra în paralel cu românii din afară, o revoluţie a profesioniştilor”.
ionut rusu

S-a întors în Danemarca

În urmă cu foarte puţin timp, Ionuţ Rusu s-a întors în Danemarca, iar din toamnă va fi masterand la Aarhus School of Business. Tânărul recunoaşte că a luat această decizie când a conştientizat că visul său de a schimba ceva în România nu se va concretiza prea curând. 

“Îmi construisem în minte imaginea unui super erou care voia sa rezolve toate problemele României- şi sunt sigur ca sunt mulţi tineri în situaţia mea, care se imaginează precum Mihai Viteazul pe cal, ducând România pe o cale mai bună. Dar mi-am dat seama că propriul vis mă copleşeşte. Şi aceşti ultimi patru ani petrecuţi acasă m-au lămurit că dacă schimbarea este impusă, nu organică, nu va avea succes, iar pentru astfel de schimbări e nevoie de timp”

În plus, Ionuţ a ales calea străinătăţii din mai multe motive, unul dintre acestea fiind faptul că în România identifică cu greu modele sau mentori. 

“Eu sunt un tânăr în formare, profesionist voi fi peste 10 ani. Ca să ajung profesionist, am nevoie de mentori, de timp şi de bani. Mi-am pus onest întrebarea: pot ajunge profesionist daca raman acasă? Dar judecând după cele trei criterii raspunsul este categoric “NU”. În România mi-am demonstrat că pot, dar acum am 25 de ani, adică vârsta la care trebuie să încep să-mi clădesc o carieră şi să mă desprind financiar, adică să zbor”, explică tânărul.

Cu toate acestea, Ionuţ Rusu spune că nu va renunţa la visul său de a contribui la schimbarea în bine pe care o aşteaptă de mai bine de 20 de ani românii şi că, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce în România. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite