Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Stare de alertă în Vâlcea după confirmarea celui de-al doilea caz de pestă porcină. Ce măsuri au luat autorităţile

0
19 Jun 2019 18:13:36
Autor: Daciana Mitrache
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

După ce săptămâna trecută s-a confirmat că pesta porcină africană a ajuns în Vâlcea, astăzi există noi informaţii că situaţia din pădurile care înconjoară municipiul Râmnicu Vâlcea nu este singulară. Tocmai a fost confirmată din nou boala, de această dată la un animal provenind dintr-o gospodărie.

 
Miercuri,după-amiaza, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea s-a întrunit din nou, după ce un nou buletin de analiză a confirmat un nou caz de pestă porcină africană la un animal identificat într-o exploataţie de tip familial din localitatea Băbeni.
 
Săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea a recunoscut prezenţa în premieră la Vâlcea a acestei boli, după ce în pădurile care împrejmuiesc municipiul Râmnicu Vâlcea, aparţinând Fondului de vânătoare 16 Goranu, a fost găsit un porc mistreţ mort.
 
În cadrul şedinţei de miercuri s-a aprobat programul de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din Băbeni, dar şi pentru zona de restricţie aferentă focarului de boală, zona de protecţie şi cea de supraveghere.

„Nu se impune  măsura sacrificării porcilor domestici”

S-a ajuns la concluzia, ca şi săptămâna trecută, că „nu se impune  măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populaţiei, ci doar o atentă monitorizare”.
 
Localităţile Băbeni, Valea Mare şi Bonciu, aflate în zona de protecţie, vor fi vizitate de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA Vâlcea pentru inventarierea suinelor şi recoltarea probelor de laborator în vederea depistării virusului, dar şi pentru acţiuni de informare a populaţiei cu privire la măsurile specifice de transport, igienă, sacrificare şi comercializare a porcilor şi a produselor din carne de porc. 
 
În zona de supraveghere unde specialiştii DSVSA vor efectua un recensământ al tuturor exploataţiilor porcine şi vor desfăşura activităţi specifice de informare, au fost incluse 16 localităţi: Băbeni, Valea Mare, Slăviteşti, Marcea, Şirineasa, Romani, Frânceşti, Măgura, Tătărani, Munteni, Cremenari, Bratia Deal, Bratia Vale, Cocorul, Galicea, Ostroveni.    

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările