Tânără imobilizată la pat, ţinută şase luni cu o fractură la picior într-un centru social. Dosar penal pentru abuz în serviciu şi rele tratamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiară a Centrului de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea imobilizată la pat cu un picior rupt fără asistenţă 6 luni Foto Centrul de Resurse Juridice
Beneficiară a Centrului de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea imobilizată la pat cu un picior rupt fără asistenţă 6 luni Foto Centrul de Resurse Juridice

Un dosar penal a fost deschis vineri, 3 decembrie, în urma unui denunţ al Centrului de Resurse Juridice, legat de un caz şocant petrecut într-un Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Vâlcea.

Potrivit denunţului Fundaţiei Centrului de Resurse Juridice (CRJ), o beneficiară cu un handicap grav, internată de mai mulţi ani la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Zătreni - Vâlcea, a fost neglijată mai bine de şase luni deşi avea un picior rupt, fără să i se acorde asistenţă medicală. Era vorba despre o tânără cu dizabilităţi, instituţionalizată, aflată într-o suferinţă inumană, căreia i se refuză sistematic tratamentul medical şi îngrijirile necesare recuperării şi care zăcea de luni de zile pe un pat, în dureri.

Urmare a acestui denunţ, s-a înregistrat iniţial un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, apoi acesta a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, pentru abuz în serviciu şi rele tratamente, printre altele. 

„La aceeaşi dată, în temeiul art. 325 Cod procedură penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat urmărirea penală în această cauză în vederea instrumentării dosarului de către procurorii din cadrul acestei unităţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, supunere la rele tratamente şi omisiunea sesizării. Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea dosarului dată de gravitatea faptelor şi pentru a se asigura soluţionarea cu celeritate a acestuia, cu scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. 

Fără asistent personal, cu piciorul sudat strâmb

Povestea a început în data de 23 noiembrie, în urma unei sesizări telefonice. Aşa au aflat reprezentanţii CRJ despre tânăra cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare care suferea în urma unei fracturi de femur, în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni, pentru care nimeni nu luase măsuri pentru a-i atenua suferinţa.

Scandalul s-a declanşat în data de 25 noiembrie, în urma unei vizite inopinate a reprezentanţilor CRJ la centrul din Zătreni - Vâlcea. Cu această ocazie, au descoperit-o într-unul din dormitoare pe Georgiana, de 33 de ani, ţintuită la pat - o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie. 

„Georgiana este o tânără cu dizabilităţi intelectuale severe, imobilizată la pat, o mână de om, piele şi os, fără văz şi nonverbală care de luni de zile se află în dureri cumplite. Aşa am găsit-o la CIA Zătreni, gemând într-un pat.... Era într-o „stare vădită de degradare, piele şi os... Avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima. Georgiana are un femur rupt (nu se ştie cum, de ce, nimeni nu a văzut, nimeni nu a investigat), şi de luni întregi rabdă dureri cumplite pentru că nu o vede niciun doctor specialist. Georgiana nu poate cere să fie dusă la medic şi nici să primească servicii sociale într-un mediu adecvat şi nu în centrul din Zătreni. Nu poate cere pastile de durere. Nu poate cere o mângâiere sau un cuvânt bun. Nu poate să ceară nimic. Poate doar să scâncească de durere”, au povestit reprezentanţii CRJ.

Beneficiară a Centrului de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea imobilizată la pat cu un picior rupt fără asistenţă 6 luni Foto Centrul de Resurse Juridice

Beneficiară a Centrului de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea imobilizată la pat cu un picior rupt fără asistenţă 6 luni Foto Centrul de Resurse Juridice

În ciuda solicitărilor insistente ale acestora, ca Georgiana să fie dusă de urgenţă la medic, nu s-a dat curs acestei cereri. „Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani”.

Tânăra este internată la Zătreni (Centrul de Asistenţă Socială şi Îngrijire - CASÎ) de nouă ani, iar de trei ani are un certificat medical de handicap permanent cu asistent personal, dar aceste drept nu i-a fost acordat de către reprezentanţii centrului, au mai menţionat activiştii în domeniul asistenţei sociale. În plus, nu beneficiază nici măcar de un pat cu mânere, precum cele din spital, care să-i ofere protecţie şi să o ajute, au mai atras aceştia atenţia. 

     

Atela, îndepărtată greşit

La fel de şocant este faptul că nu se ştie cum şi-a rupt Georgiana piciorul care s-a sudat mai apoi într-o poziţie nefirească. În luna iulie, s-a consemnat în documentele centrului din Zătreni că a fost găsită cu membrul fracturat de către un îngrijitor şi dusă ulterior la spital. Dar chiar şi reprezentanţii centrului social exclud ipoteza ca aceasta să fi căzut din pat pe motiv că toţi pacienţii imobilizaţi ar fi permanent supravegheaţi. 

După 10 zile de spitalizare, tânăra s-a întors la Zătreni cu o atelă, care i-ar fi fost dată jos după două luni de către asistentele centrului de asistenţă socială, deşi nici această informaţie nu este sigură sută la sută, pentru că angajaţii par să se încurce în declaraţii, având în vedere starea în care se află acum piciorul femeii. Aceştia au lăsat să se înţeleagă în schimb că este posibil ca fractura să se fi produs în timpul igienei personale, având în vedere că Georgiana ar avea oase fragile. În biletul de externare se menţionează, printre altele, că beneficiara suferă de un retard sever şi că nu a urmat un tratament medical sau vreun regim. 

Pentru că nu reprezenta o „urgenţă”, tratată cu agocalmin

Cert este că după externare, nimeni nu a mai consultat-o medical pe beneficiara de la Zătreni şi nu s-a mai ştiut nimic despre Georgiana până în noiembrie, la vizita CRJ când s-a cerut ajutorul la 112. Speriaţi de gemetele femeii şi de mărturisirile unor angajaţi, potrivit cărora tânăra plânge noapte de noapte din cauza durerilor, motiv pentru care primeşte uneori agocalmin, activiştii s-au decis să ia măsuri. 

Deşi au adus cazul în atenţia Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, li s-a comunicat că nu este un caz de urgenţă care să justifice internarea. La Urgenţe însă, medicii au recomandat ca tânăra să fie supusă unei intervenţii chirurgicale. Cu toate acestea, abia în data de 2 decembrie, la insistenţele CRJ, femeia a fost dusă din nou la spital. Şi cum DGASPC nu a sesizat Poliţia despre acest caz, au făcut-o reprezentanţii CRJ, motiv pentru care caz a ajuns la Parchet, unde s-a deschis un dosar penal. 

Cazul Georgianei adus la cunoştinţă preşedintelui României, Klaus Iohannis

„Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti. Am depus şi sesizare către Ministrul Muncii, ANDPDCA, ANPIS şi DGASPC Vâlcea. Dar nu vrem să se lase tăcerea peste Georgiana”, au mai anunţat reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice. 

Aceeaşi sursă a mai menţionat despre scrisoarea deschisă, o pledoarie pentru demnitate, adresată inclusiv preşedintelui şi premierului României, Klaus Iohannis, respectiv Nicolae Ciucă. 

„Cel mai probabil, nouă, la CRJ, ne va fi greu dacă nu imposibil să mai avem acces la ea… aşa că trebuie să ne asigurăm că situaţia ei nu e băgată sub preş. Am ieşit public şi am cerut preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ionel Ciucă - Guvernul României, ministrului muncii Marius Constantin Budăi - Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi preşedintei Autoritatea Naţională - Persoane cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii să monitorizeze starea Georgianei şi să ceară, din poziţiile pe care le ocupă, ca ea să primească ceea ce este legal şi uman necesar… ajutor medical şi îngrijirea adecvată. Ideal, într-un serviciu adecvat în comunitate şi nu închisă în Zătreni. Am cerut ca azi, să salveze un om. Măcar azi. Măcar un om cu dizabilităţi. Pe Georgiana”.

Nereguli pe bandă rulantă

Urmează ca oamenii legii să cerceteze dacă în această poveste se poate vorbi despre neglijare, violenţă, abuz sau rele tratamente, dacă şi eventual de ce nu s-a consemnat nimic în registrul de evidenţă al centrului despre situaţia Georgianei şi de ce nu au fost sesizate instituţiile competente, aşa cum cere legislaţia în vigoare, în cazul unor „incidente deosebite”. Între timp şi la nivelul DGASPC Vâlcea s-a declanşat o anchetă internă. Rezultatele acesteia vor fi ataşate anchetei procurorilor.  

Centrul de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni are în acest moment 69 de beneficiari internaţi în 17 dormitoare. Este vorba despre persoane cu dizabilităţi intelectuale, fizice sau neurologice, în mare parte foştii clienţi ai centrelor de plasament, cu vârste cuprinse între 25 şi 82 de ani.

Tânăra cu piciorul rupt, descoperită de CRJ, se află acum în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. 

Nu este primul caz în care un centru social din Vâlcea se află în mijlocul unui scandal din cauza tratamentelor la care sunt supuşi beneficiarii săi. În urmă cu patru ani, la Centrul Neuropsihiatric Măciuca au fost descoperiţi oameni dezbrăcaţi legaţi cu chingi de paturi. Şi cu acel prilej s-a deschis un dosar penal pentru rele tratamente, lipsire de libertate şi omisiunea sesizării în cazul celor 97 de beneficiari ai centrului.

Fundaţia Centrul pentru Resurse Juridice este unul dintre ONG-urile care activează în domeniul asistenţei sociale şi al protecţiei copilului. 

Vă mai recomandăm şi:

România copiilor fugiţi de acasă. Centrul de Urgenţă din Vâlcea, închis pentru că „nu este adresabilitate”

Paradox de România: cum s-a transformat „ţara orfelinatelor” în cea care nu mai are de dat copii spre adopţie

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite