Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Top 10 medicamente scumpe care au un echivalent extrem de ieftin. Înlocuitorul Nurofenului costă de 10 ori mai puţin

12
8 Oct 2015 02:09:45
Autor: Irina Rîpan
Medicamentele generice au în compoziţie aceeaşi substanţă activă, dar sunt mai ieftine FOTO Shutterstock
Medicamentele generice au în compoziţie aceeaşi substanţă activă, dar sunt mai ieftine FOTO Shutterstock

Variantele mai ieftine ale medicamentelor inovative sunt la fel de eficiente datorită faptului că au în compoziţie aceeaşi substanţă activă. De exemplu, cel mai bine vândut medicament pentru calmarea durerii şi ameliorarea stărilor gripale are mai multe variante similare la un preţ chiar şi de zece ori mai mic.

Medicamentele scumpe, cunoscute în prezent sub denumirea de medicamente inovative sau originale, sunt fabricate de producătorii care le-au şi inventat şi care au investit sume colosale în cercetare. După expirarea termenului de protecţie, după aproximativ zece ani, legislaţia le permite şi altor companii să producă medicamente similare - medicamente generice, dar sub denumiri diferite. 
 
“Molecula iniţială are preţul mai mare pentru ca producătorul să-şi recupereze banii investiţi timp de zece, cinsprezece ani în cercetarea medicamentului respectiv, pentru că sunt mii de produse care intră în cercetare şi doar câteva care intră în uz, în circuitul profesional. Din această cauză preţul e mai mare la inovative, pentru ca producătorii să-şi recupereze o parte din investiţie. În rest, efectul e acelaşi, vorbim despre aceeaşi substanţă activă, doar că medicamentele generice vin în producţie la zece ani după medicamentul inovativ”, explică Samoil Vâlcu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Vâlcea. 
 
Unele medicamente generice, evitate de populaţie
 
Preţul unui medicament generic poate fi şi de zece ori mai mic decât cel al originalului, dar românii au o apetenţă pentru pastile scumpe. E drept, cererea pentru leacuri scumpe e influenţată destul de mult de reclama agresivă de la televizor.
“Vorbim despre diferenţe mari de preţuri atunci când un medicament inovativ intră pe piaţă. Tentaţia e mare mai ales în cazul medicamentelor care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi cărora li se face o publicitate agresivă. Bolnavii vin în farmacie imediat ce au văzut reclama şi specifică că au nevoie doar de acel medicament. Trebuie spus însă că, în ciuda publicităţii agresive, multe dintre aceste medicamente şi-au dovedit eficacitatea”, mai spune Samoil Vâlcu. 
Printre medicamentele inovative care s-au vândut şi se vând foarte bine în farmaciile din România se numără şi Nurofenul, un produs englezesc care are la bază o substanţă activă numită ibuprofen. Farmaciştii au remarcat că medicamentul generic care are aceeaşi denumire cu substanţa activă este în general evitat de populaţie. 
 
„Nurofenul se numără printre medicamentele căruia i s-a făcut poate cea mai mare publicitate, destul de căutat de când a apărut pe piaţă. Trebuie spus însă că pe piaţă există medicamente generice care costă de cinci sau şase ori mai puţin şi sunt la fel de eficiente. Sunt multe produse care pot înlocui acest medicament, dar oamenii devin sceptici când aud de exemplu de Ibuprofen, deşi e similar Nurofenului. Oamenii cer Nurofen sau un alt produs similar, dar care să nu se numească Ibuprofen. Şi sunt multe alte medicamente pe care populaţia le cere concret, deşi există alte produse similare pe piaţă la preţuri mai mici”, susţine farmacistul vâlcean. 
 
 
Top zece medicamente scumpe care au o variantă mult mai ieftină
 
 
Nurofen (44 de lei) - Ibuprofen Cipla (4.5 lei)
 
Panadol (77 de lei) - Paracetamol Acord (25.30 lei)
 
Septolete (18 lei) - Faringosept (7 lei)
 
Lamisil  (87.90 lei) -  Exifine (16.66 lei)
 
NoSpa (12 lei) - Spaverin ( 6.5 lei)
 
Zovirax (21.06 lei) - Aciclovir  (5 lei)
 
Sumamed (38.17 lei) - Azitrox (22.13 lei)
 
Klacid (53.78 lei) - Klabax  (32 lei) 
 
Augmentin (15.32 lei) - Amoxacilină (6.42 lei)
 
Tador (30.51 de lei) injectabil - Algocalmin (5.99 lei).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

foarte atent
8.10.2015, 09:41:55

"Oamenii cer Nurofen sau un alt produs similar" ....adevarul e ca farmacistii si reclamele recomanda, de unde sa stie oamenii una-alta?! si evident ca toata industria incurajeaza consumul celor scumpe, n-asa?! Ia afisati voi lista asta cu echivalente la intrarea in fiecare farmacie! Ce ziceti?!

+3 (3 voturi)
Pârşu
8.10.2015, 17:57:59

Nu e adevarat ca aceste medicamente ieftine au acelasi efect. Algocalminul este inutil. La fel si aspirina.

-7 (7 voturi)
Sanziana
8.10.2015, 10:44:35

Augmentin are doua principii active nu doar amoxicilina Extras din prospect ...... Forma de prezentare Augmentin 500 mg/125 mg comprimate filmate: Fiecare comprimat filmat contine amoxicilina 500 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

+1 (1 vot)
Ludwig
8.10.2015, 12:51:28

Totul nu este decat datorita loby-ului multinationalelor ce au tras sforile ca sa-si vanda produsele scumpe. Un exemplu este algocalmin ce acum cativa ani era cel mai vandut medicament din romania si foarte ieftin, iar nurofenul era pe reteta. Azi algocalminul e pe reteta caci costa 5 lei si nurofenul e la liber cu 44 de lei...Algocalminul scrie in prospect ca dac mononucleoza, dar nu a fost confirmat nici un caz la noi, iar la nurofen iti face praf stomacul si iti da accident cerebral fiind si interzis in unele tari...Concluzia o trageti voi...

+5 (5 voturi)
Shell Koko
8.10.2015, 14:12:36

Eheee ...cam tarziu da uite ca se mai trezeste lumea :) Nu-i asa ca e misto sa te duci la farmacie si sa ceri Algocalmin pe sub tejghea mai rau ca drogurile sau etnobotanicele ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)