Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Trafic infernal pe Valea Oltului. Şoferii avertizează: „Evitaţi autostrada cu semafor. Faceţi 15 kilometri în trei ore“ FOTO

0
21 Aug 2020 18:02:54
Autor: Daciana Mitrache
Traficul infernal de pe Valea Oltului, pe DN 7 / E 81, în Vâlcea, din cauza lucrărilor la carosabil; Foto Ionuţ Ungureanu
Traficul infernal de pe Valea Oltului, pe DN 7 / E 81, în Vâlcea, din cauza lucrărilor la carosabil; Foto Ionuţ Ungureanu

Nervii tuturor şoferilor sunt puşi la grea încercare pe DN 7 / E 81, porţiunea de pe Valea Oltului, mai ales în judeţul Vâlcea de luni de zile.

S-a lucrat toată vara şi încă se lucrează la carosabilul drumului naţional / european, pe porţiunea din Vâlcea, a DN 7 / E 81, fiind impuse de cinci luni o serie de restricţii pentru participanţii la trafic care s-au declarat exasperaţi. 
 
Un drum între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu care se străbate de obicei în maximum două ore, a ajuns acum la 4 – 5 ore. Iar dacă eşti forţat de împrejurări să te şi întorci, şofatul se transformă într-o adevărată agonie, susţin şoferii. 
 
GALERIE FOTO CU TRAFICUL PE VALEA OLTULUI
 
„Dacă nu aveţi urgenţe, nu călătoriţi în aceste zile pe Valea Oltului. Se lucrează în două zone: Călineşti- Tuţuleşti, unde se fac marcaje pe carosabil, şi Câineni unde se lucrează la parapetul de beton. Este jale! Dacă mai survin şi două - trei accidente, că aşa e tradiţia, s-a încheiat! Rămâneţi acasă!”, sună unul dintre îndemnurile, pe reţelele de socializare, ale celor care au fost nevoiţi să aleagă această rută,  
 
Iată doar câteva dintre reacţiile participanţilor la trafic, în mediul online: „Cum să ai două rânduri de lucrări în aceeaşi zonă?... "Marcajul lateral coaxial" a lui peşte, poate să fie făcut şi noaptea! Nu se poate să faci 9 ore Râmnicu Vâlcea – Sibiu, dus – întors!”, remarcă o persoană. 
 
Alt internaut completează: „Este îngrozitor!  Se ajunge în 4 - 5 ore la Sibiu, şi invers. Aşa nu se mai poate!”. Şoferii atrag atenţia şi asupra cauzelor care duc la producerea evenimentelor rutiere în zonă: „În weekend-ul trecut, două ore am stat pe Valea Oltului şi când scăpau de semafor goneau nebunii cu 100 km/h... Aşa apar accidentele! Dezastru!”.
 
Lucrările la carosabil - calvarul şoferilor care traversează Valea Oltului; Foto: Ionuţ Ungureanu
 
Mediul online este plin de „cuvinte de duh” şi imagini cu cozile infernale din trafic de la şoferii care mărturisesc că aşteaptă un „miracol: „Autostrada cu semafor, banii de autostradă nu mai sunt... doar semaforul funcţionează din martie şi poate până la Revelion... Mulţumim România!” sau „Stăm ore în şir la semafoarele alea, se fac coloane de peste 10 km uneori, probabil firma e în grafic, în termen cu lucrările de nu se grăbesc, ce treabă au ei că înjura cei din trafic, asta-i România!” ori  alţii spun simplu: „Valea Oltului în toată splendoarea ei!”. 

Zilnic, participanţii la trafic postează imagini pe reţelele de socializare. „Multă răbdare şi muzică tare... eu am făcut şi câteva repetiţii pentru Vocea României”, se îmbărbătează între ei. „Cu două telefoane şi tot am rămas fără baterie”, remarcă alţii. Nu lipsesc nici sfaturile: „În fiecare zi? E nenorocire cu traficul...
Eu zic să îţi iei un elicopter!” sau remarci de genul: „Eu zic că de aia nu se mai întorc oltenii acasă!” ori
„Parcă nici tupeu să intrăm pe Valea Oltului, până nu alimentăm măcar de 100 lei la ieşire din Râmnicu Vâlcea nu mai avem!”.

Mulţi îşi împărtăşesc experienţa de a petrece ore în şir în trafic: „20 km în 2 ore, evitaţi Valea Oltului” sau „Bătaie de joc, în 3 ore 25 de minute, de 30 de minute nu am avansat nici măcar 1 m” ori „Pe jos dacă plecam din Sibiu, cu singuranţă eram mai departe” şi „Eu am făcut 15 km în 3 ore, deci ai mers bine!”, povestesc şoferii pe net.

Sunt şi internauţi care amintesc de necesitatea construcţiei unei autostrăzi sau susţin că lucrările avansează mult prea greu: „Aceeaşi poveste de două luni.. pe nervii noştri!... Autostrada la alegeri...” sau „E ceva de groază, sunt zone în care nu se lucrează. Au pus semafor şi aşa a rămas. Nu e picior de muncitor. O bătaie de joc la Câineni! De luni bune lucrarea nu avansează. Am făcut Vâlcea - Sibiu 4 ore!”
 
Printre şoferii care au sesizat nereguli, unii susţin că trebuie verificat managementul de trafic la lucrarea de consolidare mal stâng Râul Olt, de la "Râpa lui Bădescu", unde s-a stat în trafic şi câte două ore.
 

Restricţiile pe Valea Oltului se vor sfârşi în curând, susţin autorităţile

 
În realitate, problemele din trafic pe Valea Oltului persistă de ani de zile. De aici şi necesitatea construcţiei unei autostrăzi care să mai preia din trafic. Fiind una dintre cele mai tranzitate artere rutiere (DN 7 / E 81) din România care face legătura peste Carpaţi, deseori, mai ales la sfârşit de săptămână şi în lunile de vară, traficul devine problematic. 
 
Doar că, după surparea zidului de sprijin al drumului în zona Câineni, din luna martie şi apoi după începerea mai multor lucrări atât de necesare, la carosabil, în mai multe zone, în acelaşi timp, circulaţia pe Valea Oltului s-a transformat într-un calvar.
 
„CNAIR SA a demarat lucrările imediat după cedarea corpului drumului şi surparea suprafeţei carosabile de la începutul lunii martie. În data de 10 martie a început realizarea unui drum de acces şi a platformei de lucru, această primă etapă desfăşurându-se într-un interval de 14 zile. În perioada 13 iunie – 20 iulie lucrările au fost întrerupte din cauza viiturilor şi a debitului foarte ridicat al râului Olt, acestea afectând drumul de acces şi platforma de lucru, care au necesitat intervenţii substanţiale de refacere, în două rânduri. Până în prezent, au fost foraţi 180 de piloţi cu o adâncimea de 11 metri şi diametrul de 800 mm. De asemenea, au fost realizaţi 180 metri de radieri, cu o înălţime de 1,3 metri şi 180 metri de zid de sprijin, cu înălţimea de 5 metri”, au menţionat cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.  
 
Specialiştii susţin că sunt lucrări care se pot face pe timp de noapte, cum au fost cele privind zidul de sprijin, dar şi altele care sunt imposibil de executat după lăsarea întunericului, având în vedere că este vorba de un drum care traversează o zonă montană, de-a lungul unei ape curgătoarea, Oltul, cu doar o bandă pe sensul de mers, mai ales pe porţiunea din Vâlcea. Lucrările pe timp de noapte ar reprezenta un adevărat pericol pentru circulaţie, susţin autorităţile. 
 
Trafic infernal pe Valea Oltului, inclusiv pe timp de noapte, Foto Adevărul
 
Zi de zi însă sunt instituite restricţii de circulaţie. Spre exemplu, numai vineri, 21 august, s-au anunţat lucrări pe mai toată porţiunea de drum, de la graniţa cu Sibiu până în apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru reparaţii asfaltice şi marcaj axial şi lateral.
 
Dar, există şi veşti îmbucurătoare. Potrivit CNAIR, începând de duminică, 23 august traficul va fi reluat pe ambele sensuri de deplasare în zona Câineni, acolo unde s-a reparat zidul de sprijin.
 
La începutul lunii septembrie, pentru un interval de maximum patru zile, drumarii anunţă că va fi instituită o nouă restricţie de circulaţie, pe un singur sens, în vederea efectuării lucrărilor de refacere a părţii carosabile.
 
„Precizăm că finalizarea lucrării, conform contractului, este prevăzută pentru 15 septembrie. În lipsa fenomenelor meteo, extreme există toate premisele ca lucrarea să fie finalizată mai devreme decât termenul contractual,  în perioada imediat următoare”, au mai precizat cei de la CNAIR care şi-au cerut scuze şi pentru disconfortul creat. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
UPDATE VIDEO Coliziune între două TIR-uri cauzată de un camionagiu polonez, pe DN 7 / E 81: traficul, deviat prin Râmnicu Vâlcea
 
FOTO Coadă de TIR-uri şi parcări arhipline în trei judeţe, după restricţiile impuse pe Valea Oltului
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările