Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid şi „blestemul lui Calinic” de pe drumul Athosului românesc FOTO

3
23 May 2022 16:15:01
Autor: Daciana Mitrache
Trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid de pe drumul Athosului românesc în Vâlcea - fără şi cu refugiu pietonal  Foto colaj
Trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid de pe drumul Athosului românesc în Vâlcea - fără şi cu refugiu pietonal  Foto colaj

Pe un drum modernizat cu aproximativ zece milioane de euro, inaugurat de Consiliul Judeţean Vâlcea anul trecut, există o trecere de pietoni care se opreşte într-un canal colector şi, respectiv, un zid de sprijin.

Bizarul amplasament se află pe drumul „Athosului românesc” - singura mănăstire în care accesul femeilor nu este permis de mai bine de un secol şi jumătate - Frăsinei, din Muereasca – Vâlcea.
 
Autorităţile susţin că ar fi fost vorba despre un efect vizual, dar o comparaţie între imaginile mai vechi şi cele noi demonstrează că marcajul pe lung pentru pietoni, precum o „limbă”, s-a trasat ulterior şi oricum este extrem de îngust, plus că trecerea este extrem de aproape de o curbă fără vizibilitate. 
 
GALERIE FOTO CU TRECEREA DE PIETONI DE PE DRUMUL ATHOSULUI ROMÂNESC - MĂNĂSTIREA FRĂSINEI
 
Amplasamentul reprezintă un soi de refugiu, de nici 50 de centimetri lăţime, pe mai mulţi metri lungime, chiar lângă rigolă, unde pietonii sunt nevoiţi să stea în şir indian, ca să meargă spre parcarea aflată imediat după curba din vecinătate (se vede în foto – n.red.), sau să traverseze. Pe partea cealaltă a străzii, o potecă îi duce pe turişti la biserica destinată femeilor.
 
Autorităţile susţin că au fost nevoite să facă trecerea de pietoni în acel loc şi refugiul straniu pentru pietoni, pentru că nu ar fi avut unde altundeva să le facă. După parcare, care nu se vede în imagini, fiind imediat după curbă, începe drumul cu restricţie pentru femei.

Refugiul pietonal al unei treceri de pietoni care se opreşte într-un canal colector şi un zid de sprijin, de drumul Athosului românesc” - Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea, Foto Adrian Mihăilă

 

„Acea trecere nu este făcută din prostie”

 
Administratorul public al judeţului Vâlcea, Adrian Mihăilă susţine că cei care au atras atenţia asupra bizarei treceri de pietoni ar fi rău intenţionaţi şi că marcajul pe lung a fost sugerat chiar de Poliţia Rutieră: „Este o rea-voinţă, acea trecere nu este făcută din prostie, ci cu un scop, pentru că acolo îi lasă maşinile pe oameni. Dacă cel care a realizat fotografia nu ar fi vrut să aducă în atenţie o chestie de amuzament şi ar fi făcut poza de sus (dinspre parcare spre trecere – n.red.) s-ar fi văzut că este marcat şi în jos. Este o ”limbă” făcută cu obştea, pentru pietonii pe care-i lasă maşinile acolo, în parcare”, a declarat administratorul, pentru „Adevărul”. 
 

„Trecere pentru iniţiaţii care ştiu parola deschiderii tunelurilor dacice ortodoxe”

 
Vechile imagini în care se observă că marcajul pe lung pentru pietoni nu a existat de la bun început au făcut înconjurul internetului şi i-au determinat pe români să facă o serie de glume pe această temă: „România lucrului bine făcut” sau „Trecere de pietoni făcută pentru Omul Păianjen” ori „Trecere de pietoni numai pentru iniţiaţii care ştiu parola deschiderii tunelurilor dacice ortodoxe - olteneşti. Pentru restul s-a tras dungă galben-neagră să nu dea cu capul în parapet şi să ricoşeze înapoi”, sună doar o parte din comentariile pe acest subiect.
 

„Blestemul lui Calinic”, reînnoit de ÎPS Varsanufie al Râmnicului

 
Marcajul pietonal este la baza dealului care duce spre Mănăstirea Frăsinei. Pe acest drum femeilor le este interzis accesul mai departe, întrucât există un blestem care a fost inscripţionat în 1867 pe o piatră, un avaton (graniţă naturală precum cea de la Sfântul Munte Athos - n.red.) cu litere chirilice, de către primul ierarh canonizat de Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfântul Calinic de la Cernica, fost episcop la Frăsinei. Însemnul a fost schimbat ulterior cu mai multe indicatoare de atenţionare şi traducerea legământului în limba română.
 
Indicator cu „blestemul Sfântului Calinic” - care interzice accesul femeilor la Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea Foto Daciana Stoica
 
Administratorul public al judeţului Vâlcea a mai menţionat că „blestemul lui Calinic” a fost reînnoit de către actualul arhiepiscop al Râmnicului, ÎPS Varsanufie, odată cu modernizarea drumului. „Inclusiv preoţii ne-au cerut să reînnoim acel marcaj”, a mai precizat Adrian Mihăilă. 
 

Drumul modernizat cu 10 milioane de euro, prădat înainte de inaugurare

 
Drumul „Athosului românesc” a fost inaugurat la finele anului trecut. Lucrările, pentru care s-au investit peste 40 de milioane de lei - fonduri obţinute de la bugetul de stat, prin PNDL 2 şi din bugetul judeţului, au durat aproximativ trei ani, fiind demarate după 16 ani de la ultima intervenţie pe acest tronson care duce la Mănăstirea Frăsinei
 
Structura arterei rutiere era distrusă din cauza alunecărilor de teren care au avut loc în zonă de-a lungul timpului. Chiar înainte de a fi inaugurat, hoţii au sustras mai multe elemente de siguranţă rutieră de pe acest drum, fapt ce l-a determinat pe şeful Consiliului Judeţean Vâlcea - instituţie care gestionează drumurile judeţene -, Constantin Rădulescu, să menţioneze că intenţionează să pună camere de luat vederi pe acest tronson.  
 
Până la publicarea acestui articol, Poliţia Rutieră Vâlcea nu a venit cu nicio precizare legată de această trecere de pietoni.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Hoţii au sustras elementele de siguranţă rutieră de pe drumul „Athosului românesc”. Măsurile autorităţilor VIDEO
 
Inaugurat după ce a rămas fără elemente de siguranţă rutieră. Cât a costat „Drumul Athosului românesc” FOTO
 
FOTO Athos-ul României, singura mănăstire nesecularizată din ţară, unde nu calcă picior de femeie de frica unui blestem
 
Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO
 
Un preot duhovnic de la „Athosul românesc”, Mănăstirea Frăsinei, a murit înainte de Slujba de Înviere
 
Ce moaşte adăposteşte „Athosul României”, locul unde femeile nu au voie să intre, sub un cumplit blestem
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Radu Mircea
23.05.2022, 17:33:05

# Desi e o situatie absurda , daca te vede politaiu' ai ramas fara carnet trei luni . Mai mult decit atit (fiind facut la sfatul si indrumarea politailor) n-ai voie sa opresti la mai putin de 50 m de o trecere de pietoni sau pe un drum cu o singura banda pe sens unde ai linie continua . Curata capcana pusa la cale de ''istetii'' politisti .

+12 (12 voturi)
Radu Mircea
23.05.2022, 17:40:44

# Na , ca-l uitai de Calinic .... Nici ca se putea blestem mai in ton cu obiceiurile sexuale ale unor popici . Cum dracu' sa vada o femeie tinarul calugar si sa-i vina o idee de cum trebuie sa arate ''duhovnicul'' sau care-l spovedeste saptaminal , sau de cite ori are chef sefu' ???

+12 (14 voturi)
Realist
23.05.2022, 18:31:35

Observati logica indicatorului popicului : daca se produce vreo "sminteala", femeea e de vina ! :) PS: Ma gandesc sa profit ca nevasta-mea nu stie de fiorosul blestem si sa o plimb prin zona - cine stie, poate ca functioneaza ... Tot asa, un cetatean profund sceptic s-a dus cu nevasta-sa sa vada o fantana despre care se spunea ca indeplineste dorintele. Tot holbandu-se in adancul fantanii, nevasta-sa ameteste si cade inlauntru. Atunci tipul are o revelatie si zice uluit: "-Nu-mi vine sa cred, FUNCTIONEAZAAAAA !"

+1 (1 vot)
Modifică Setările