Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Un judeţ din România, considerat de Germania „zonă de risc Covid-19“, vrea să redeschidă restaurantele

0
28 Aug 2020 09:12:49
Autor: Daciana Mitrache
Restaurant Ambiance - Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală
Restaurant Ambiance - Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală

Deşi Vâlcea este unul dintre judeţele din România aflate pe lista neagră a Germaniei, autorităţile locale consideră că nu există nici un pericol pentru redeschiderea restaurantelor.

Premierul Ludovic Orban a anunţat în şedinţa de Guvern de joi, 27 august, că de la 1 septembrie se vor redeschide restaurantele, cinematografele şi teatrele. 
 
Vâlcea se află pe lista judeţelor unde va intra în vigoare această măsură, chiar dacă este considerată „zonă de risc” de o ţară precum Germania. 
 
Autorităţile locale afirmă şi ele că nu există nici un pericol, judecând după numărul destul de scăzut de îmbolnăviri cu SARS - CoV-2, în comparaţie cu alte judeţe. 
 
Până joi, 27 august, după cum reiese din datele furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Vâlcea raportase 1.080 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.  
 
„Nu putem să luăm o altfel de decizie, la nivel judeţean. Nu văd nici un motiv pentru care în Vâlcea nu s-ar putea deschide aceste localuri”, a declarat prefectul de Vâlcea, Sebastian Fârtat, care a susţinut că decizia s-a bazat pe datele epidemiologice din fiecare judeţ.
 
Ideea este văzută cu ochi buni şi de către reprezentanţii DSP Vâlcea care consideră că este cazul să revenim la normalitate, dar şi de către reprezentanţii HoReCa care susţin că au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei şi se declară convinşi că pot asigura condiţiile privind distanţarea socială şi prevenirea îmbolnăvirilor. 
 
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a explicat într-un interviu la Digi 24 că această decizie, de redeschidere a restaurantelor, se justifică prin faptul că deşi a crescut numărul de îmbolnăviri cu SARS - CoV-2, el rămâne scăzut în comparaţie cu numărul de testări, faţă de lunile trecute când situaţia era exact invers, dar şi prin schimbarea anotimpurilor şi trecerea la un sezon rece, mai ales pentru zonele turistice. 
 

Vâlcea, în categoria „zonelor de risc” declarate de Germania

 
În perioada stării de urgenţă, Vâlcea a fost în coada clasamentului legat de numărul de îmbolnăviri cu COVID - 19. Situaţia s-a schimbat după trecerea la starea de alertă când în mai puţin de o lună, în iulie, numărul a crescut de peste şase ori, iar de atunci în luna următoare, august, s-a triplat. Acesta a fost şi motivul pentru care Germania a considerat judeţul „zonă de risc”.
 
La data de 27 august, dintre persoanele confirmate pozitiv, 91 erau internate în spitale, dintre care 45 asimptomatice şi cu forme uşoare, 42 cu forme medii şi patru în Secţia ATI. În 24 de ore, 15 persoane diagnosticate cu noul coronavirus au ajuns la spital. În acelaşi timp, numărul persoanelor declarate vindecate, dintre cele internate, de la începutul pandemiei, era de 323, iar în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, până acum au fost realizate 11.362 de teste.  
  
De asemenea, în acest moment peste 600 de persoane se află în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată şi în izolare, urmare a anchetei epidemiologice, numărul acestora fiind în creştere exponenţială, mai ales în ultima săptămână.
 
În ceea ce priveşte avertizarea nemţilor, Ministerul Afacerilor de Externe a anunţat că autorităţile din Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la data de 20 august. În urma actualizării, judeţul Vâlcea a fost inclus pe lista “zonelor de risc”, alături de municipiul Bucureşti şi alte 14 judeţe: Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vrancea.
 
 
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
 
Mănăstiri seculare redeschise şi apel către români să nu mai mintă în anchetele epidemiologice
 
Secţia Cardiologie a unui spital judeţean, închisă. Pacienţi şi angajaţi au fost diagnosticaţi cu SARS - CoV-2
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările