VIDEO Armată pentru dezinfecţie, între exerciţiu de imagine şi eficienţă: „Este obositor, trebuie să ne antrenăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O amplă acţiune de dezinfecţie a străzilor din Râmnicu Vâlcea a fost începută sâmbătă, 28 martie, organizată de Primăria municipiului.

GALERIE FOTO

110 persoane echipate cu combinezoane, cizme, măşti, ochelari, mănuşi şi veste personalizate şi ”înarmate” cu atomizatoare de 14 litri, împotriva coronavirusului, au plecat în mai multe zone ale oraşului, fiind împărţite în grupuri. 

Unul dintre participanţii a filmat o bună parte din acţiune, apoi a postat-o pe Facebook. Din filmare, reiese că au existat o serie de sincope, mai ales la capitolul organizare. 

Participanţii au fost puşi să meargă kilometri întregi, echipaţi, până la locul de alimentare. Doar că aici, nu-i aştepta nimeni care să le facă un exerciţiu demonstrativ despre cum să folosească echipamentul pentru împrăştierea substanţei de dezinfecţie, motiv pentru care aceasta se termina în multe cazuri extrem de repede, iar oamenii s-au văzut nevoiţi să facă dese drumuri pentru alimentare.

Nici în ceea ce priveşte alimentarea n-a existat un plan concret, astfel că s-a dezinfectat mai mult în zona punctului de întâlnire, neexistând mai multe locuri de alimentare pe traseu, ca să nu se mai facă drumuri inutile. 

Acţiune bună, organizare slabă 

O altă problemă a fost legată de lipsa unor coordonatori zonali, care să-i ghideze pe oameni, să le spună exact aria de acţiune, de unde începe şi unde se termină, aşa că fiecare s-a dus unde a considerat de cuvinţă.

Apoi, nimeni nu a luat în considerare temperatura de afară, fiind destul de cald, oamenii s-au copt la propriu în echipamente, ochelarii li s-au aburit. În Râmnicu Vâlcea, termometrele s-au apropiat sâmbătă de 20 de grade. 

Campania a început însă, pe lângă sfaturile privind protecţia muncii, cu un exerciţiu de imagine – şedinţa foto, de la care n-a lipsit conducerea Primăriei, fiind menită „pentru informarea cetăţenilor”. Deşi primarul Mircia Gutău avea echipamentul de bază – mănuşi şi mască facială, s-a dovedit a fi mai mult de poză, după cum au constatat ulterior şi internauţii: „La poză punem masca, apoi o dăm jos”. 

Tot din imagini, reiese că dezinfecţia s-a făcut cu apă şi cloramină.

„Toată lumea spune că se stropeşte de mântuială. Este fals şi destul de greu”

Dincolo de problemele mai mult sau mai puţin inerente, apărute în timpul campaniei, dar care se pot remedia la acţiunile viitoare, interesante sunt comentariile şi observaţiile celui care a realizat postarea.

„Să sperăm că scăpăm cu bine din acest calvar. E cam obositor mersul, până unde trebuie să alimentăm... dar facem mişcare... Trebuie să ne antrenăm, în caz că vine războiul ce ne facem?... Din ce am înţeles, acţiunea o să continue şi în alte zone ale oraşului... Ne vom împărţi în grupuri de 10 – 15 persoane pentru a dezinfecta străzile, aleile şi scările la intrare în blocuri. Din păcate, nu vom intra şi în blocuri... Destul de circulat oraşul în această perioadă. Pe străzi circulă foarte multe persoane în vârstă. Tineretul stă în casă... Fiecare se dezinfectează cum poate zilele acestea: unii pe străzi, alţii cu o ţuică sau un whisky... Sincer mie nu mi-e frică pentru mine, ci pentru familia mea, să nu păţească ceva... Echipa noastră va încărca la catedrală (în cartierul Ostroveni - n.r.), unde există o sursă de apă. Zic băieţii că stropim cu apă sfiinţită... Dumnezeu să fie cu noi! Toată lumea spune că se stropeşte de mântuială. Este fals. Nu sunt mentosane. Sunt pastile de clor. Câte o pastilă pentru un rezervor... Este foarte cald, aceşti ochelari se aburesc destul de repede... Trebuie să ne protejăm. Este destul de greu echipamentul... Miroase destul de urât... Felicitări Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru această campanie. Vă aşteptăm şi săptămâna viitoare. Indicat ar fi ca toţi cei care au astfel de atomizatoare acasă, să vină să ni se alăture”. 

„Aduceţi Jandarmeria cu tunurile de apă... pe 10 august erau buni!”

Acţiunea s-a bucurat de aprecieri din partea internauţilor, dar şi de critici, mai ales la capitolul organizare. 

„Proastă organizare! Timp pierdut şi muncă multă! Mă refer la faptul că nu este posibil ca de fiecare dată să vă întoarceţi să alimentaţi cu apă! Să vă dea Dumnezeu putere de muncă”, ori „Trebuie un utilaj mare. Frecţii la un picior de lemn. Suntem în anul 20202 sau în anul 1950?”, s-au întrebat unii. 

Alţii au precizat: „Am stat în parcare şi am văzut cum se face... Doar miroase a fum... Şi apă în gură dacă iei, stropeşti mai tare... Nu mai aplaudaţi aiurea... Staţi în casă” sau „Mai întâi ar trebui să se spele străzile cu spumă şi clor şi după aceea să se dezinfecteze. Pulverizarea de dezinfectant peste praf nu aduce mari beneficii în prevenirea bolii. Cereţi părerea persoanelor competente şi nu mai irosiţi resursele aiurea domnule Primar! N-aţi văzut cum se procedează în China şi Turcia?”.

     

Mulţi au criticat faptul că cei care au fost chemaţi la operaţiunea de dezinfecţie au fost puşi într-un real pericol, atât timp cât nu s-a respectat obligaţia de a se păstra distanţa minimă de 2 metri între participanţi.

N-au lipsit nici ironiile: „Mai bine stropiţi pomii în parc! Că sigur soluţie pentru Covid aveţi exact ca cei cu pesta porcină. S-au cumpărat nişte atomizoare că cineva avea interesul să le vândă!” sau „Aduceţi Jandarmeria cu tunurile de apă... pe 10 august erau buni!”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite