VIDEO Ce catastrofă poate provoca o banală sticlă de plastic cu apă uitată în maşină. Consecinţele efectului de lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini s-ar gândi sau ar bănuie că o sticlă cu apă uitată în maşină poate provoca o catastrofă. Ce legătură există între căldură, sticla de apă şi maşină este explicat într-un videoclip devenit viral pe Facebook.

GALERIE FOTO

De trei săptămâni circulă, din nou pe Facebook, o postare de acum doi ani, legată de un experiment făcut de un american din Idaho, care arată că o banală sticlă cu apă lăsată într-o maşină în soarele arzător poate provoca incendii. 

Clipul original a constituit material de lucru în 2017, pentru cei de la „CBS News”, care au realizat un reportaj privind recipientele cu apă din plastic lăsate într-un vehicul fierbinte din Idaho. Sticla a provocat arderea scaunului vehiculului. În doi ani, aproape 2 milioane de oameni s-au uitat la acea filmare.

Postarea a fost preluată recent şi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, care a reuşit în doar trei săptămâni să adune 178.000 de vizualizări. 

Pompierii de la Compartimentul Prevenţie menţionează sursa şi explică experimentul americanului, sub denumirea : „Sticlele cu apă lăsate în maşină pe timpul zilei pot provoca incendii”. 

„Dioni Amuchastegui, tehnician auto din Idaho, a împărtăşit pe Facebook un experiment bazat pe o situaţie reală pe care a experimentat-o cu o sticlă de plastic umplută cu apă, pusă pe unul dintre scaunele din faţă ale maşinii sale. Clipul video a fost lansat pentru a-i ajuta pe cei care nu cunosc efectele acestui gest banal care poate provoca chiar şi un incendiu. Da, aţi citit bine, un incendiu.

Tehnicianul povesteşte ce s-a întâmplat în timpul pauzei de prânz, în timp ce conducea camionul şi a văzut cu coada ochiului ceea ce, la început, a crezut că era praful care intra prin fereastră. Dar când a verificat că acestea erau închise, s-a alarmat şi a privit mai atent: ceea ce văzuse era fum, fumul ce preceda incendiul care ar fi urmat să aibă loc în maşină. Şi toate acestea de la o sticlă.

Sticla de plastic pe care o avea Dioni pe scaun avea apă iar, lumina din exterior cădea pe plastic şi, de asemenea, pe apă, provocând un efect de lupă asupra tapiţeriei camionului. Când a scos sticla din maşină, tehnicianul a constatat că făcuse două găuri pe scaunul din faţă.

"O sticlă de plastic umplută cu apă poate acţiona ca o lentilă care concentrează energia soarelui într-un singur punct", a concluzionat el.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie totuşi să existe anumite condiţii: sticla trebuie să fie rotundă, să fie plină de apă şi razele soarelui să cadă într-un unghi drept. "Cu aceste caracteristici poate depăşi 400 de grade". 

Deci, atenţie mare!”, se încheie postarea celor de la ISU Vrancea.

În mai multe state americane, în ultimele zile, s-a pornit o masivă campanie pe această temă. O serie de departamente de pompieri de peste ocean au repetat experimentul, dar pentru a nu provoca daune inutile au folosit în loc de tapiţerie o coală de hârtie şi au postat mai multe videoclipuri pentru a demonstra cât de periculoasă poate fi o banală sticlă de plastic cu apă.

După cum spuneam, experimentul nu este nou, dar situaţia se poate repeta în fiecare vară când temperaturile ating cote alarmante. 

Specialiştii americani recomandă ca sticlele cu apă să nu mai fie lăsate în interiorul maşinii, pe banchete sau în apropiere, sub lumina directă a soarelui, ci să fie depozitate în portbagaj.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite