Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cea mai mare cupolă de vitralii din lume se află în România. Cum arată creaţia proaspăt inclusă în Cartea Recordurilor

6
8 Apr 2020 21:12:25
Autor: Daciana Mitrache
Cupola - vitraliu unică a BIbliotecii Vâlcene Foto Adevăru
Cupola - vitraliu unică a BIbliotecii Vâlcene Foto Adevăru

Cupola cu vitralii a Bibliotecii Judeţene din Râmnicu-Vâlcea, realizată de artistul român Gheorghe Dican, a fost desemnată cea mai mare cupolă de vitralii din lume.

GALERIE FOTO
 
Într-o perioadă de criză pentru întreaga lume, România primeşte o veste extraordinară. 

Ultimul record mondial înregistrat de Academia Recordului Mondial din Statele Unite ale Americii - World Record Academy - a fost înregistrat de cupola Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.
 
Recordul - „Largest stained glass dome: The Ramnicu Valcea County Library" a fost publicat pe site-ul Academiei Recordului Mondial, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recordurile mondiale, miercuri, 8 aprilie, şi urmează să fie inclus şi în celebra Carte a Recordurilor - Guinness Book, editată de Academia Recordurilor Mondiale în SUA, precum şi în ediţia în limba română, care va apărea anul viitor.
 
Este vorba despre o lucrare a artistului român Gheorghe Dican, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cupola cu vitralii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp şi ilustrează „Facerea lumii”. Creaţia se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului. 
 
Opera este formată din 168 de module de sticlă colorată, executată manual în 2005, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Procedura de omologare a început în urmă cu mai mulţi ani.
 


Bucurie nemărginită pentru o lucrare unicat

Este o bucurie nemărginită. Nu m-am gândit niciodată... Când s-a vorbit despre Cartea Recordurilor (după realizarea operei s-a propus ca lucrarea să fie inclusă în Guinness Book - n.r.) s-a vorbit mai mult în presă, nu eu am fost cel care a iniţiat ideea. Au fost alţii care au văzut lucrarea, care s-au ocupat de chestia asta. Era puţin probabil ca în anul 2005, când s-a realizat, să mai fie un nebun care să facă o lucrare pe domeniul public într-o astfel de tehnică veche, combinată cu ceva nou. Era puţin probabil ca cineva să rişte o astfel de lucrare aflată într-o relaţie directă cu natura, pentru că pe acest vitraliu ninge, plouă... Niciodată, de când a fost descoperită tehnica vitraliului, n-a putut fi folosit vitraliul într-o astfel de situaţie. În general este vertical, pe post de fereastră, luminator, în marile catedrale sau are un luminator deasupra lui, pe care să se scurgă apa”, ne-a declarat artistul de 59 de ani din Râmnicu Vâlcea, imediat după aflarea veştii.
 
Diploma şi certificatul de record, utilizarea logo-ului „world record holder” şi alte detalii vor fi primite şi stabilite în perioada următoare.

Uimitoarele proporţii şi detalii ale recordului mondial de la Vâlcea
 
Academia Recordului Mondial a stabilit că la Vâlcea se află este cea mai mare cupolă de vitralii din lume, lucru pe care îl afirma şi creatorul ei în urmă cu doi ani într-un interviu acordat pentru Adevărul: „Este cel mai mare vitraliu din România şi este posibil să fie cel mai mare din lume pe acest tip de rezolvare tehnică, adică pe post de acoperiş. Deşi clădirea în sine este o clonă a bibliotecii de la Piteşti, am modificat, toţi ce care am fost implicaţi, un pic proiectul – în sensul că am mărit dimensiunea interioară, holul acela mare de la intrare, în aşa fel încât să nu se obtureze spaţiul printr-un plafon vitrat la etajul al doilea. Aşa că ne-am dus în sus, pe post de acoperiş şi a căpătat o dimensiune monumentală care îi dă măreţie”, mărturisea artistul Gheorghe Dican despre creaţia sa unică în lume. 
 

Vitraliul este compus din 12 ovale, cu 12 compoziţii care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum, de la tartaria, la cuneiform, fenician, hieroglific, până la persan, chirilic, demotic şi altele. „Cele două corpuri de iluminat se compun sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele, cam aşa arată partea inferioară. Partea superioară a globului simbolizează motivul solar. Primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa stau la baza lucrării”, ne mai mărturisea creatorul compoziţiei. 
 
Lucrarea a fost executată în urmă cu un deceniu şi jumătate, iar munca propriu zisă a durat mai bine de un an, la ea lucrând o echipă coordonată de artistul Gheorghe Dican. Tot el a suportat şi costul materialelor - aproximativ 30.000 de dolari americani. Instalarea a durat încă trei luni.
 
Artistul plastic Gheorghe Dican recunoştea la vremea respectivă că: „A fost şi nebunia necunoscutului, pentru că nu mi-am dat seama de la început cu ce probleme tehnice mă voi confrunta”.
    

Orăşelul în care se află opera unică este reşedinţa judeţului Vâlcea, situat la confluenţa râului Olt cu afluentul său, Olăneşti, în zona subcarpatică a Olteniei de Sub Munte. Este traversat de unul dintre cele mai tranzitate drumuri europene din ţara noastră - E 81 sau DN 7, fiind şi una dintre principalele rute feroviare naţionale.  
 
România are omologate peste 150 de recorduri mondiale din toate domeniile, începând din 2007.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vasile Naftuli
8.04.2020, 22:58:03

Bravo.

+1 (1 vot)
Bruxelles Molenbeek
9.04.2020, 02:36:15

Lumea moare de covid-19 si voua va arde de vitralii. Tiriac sa ascuns de virus in namibia unde sunt doar 16 cazuri. Brigite s-ar fii culcat cu unu cazacu (parca) in timp ce era cu nasty .civa de aia au divortat

Cuviosul Pramatie
9.04.2020, 03:24:45

E urata cu spume. Si, cum se intampla adeseori cu lucrurile urate, mai e si mare pe deasupra !

-1 (1 vot)
Vlad Vladis
9.04.2020, 18:48:18

Cuviosule Necredinciosule, cand esti obisnuit la cort, nu prea poti sa apreciezi arta.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
9.04.2020, 06:31:46

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările