Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

VIDEO FOTO Concert de colinde ad-hoc într-un mall: „În căutarea «sufletelor confiscate» de febra cumpărăturilor”

5
28 Dec 2019 06:13:34
Autor: Daciana Mitrache

Un videoclip cu un grup de colindători într-un mall din Râmnicu Vâlcea a devenit viral pe Facebook după ce în doar câteva ore de la postare a fost vizionat de sute de mii de internauţi.

GALERIE FOTO
 
În filmarea postată de pe net apare un preot însoţit de numeroşi tineri interpretând vocal şi instrumental colinde tradiţionale româneşti.
 
De patru ani, un preot de la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea, pr. Dumitru Scurtu, protagonistul clipului viral, organizează împreună cu tinerii din corul Seminarului „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea – unde predă muzica de cult, - acţiuni de tip flasmob prin mai multe centre comerciale, pieţe, pasaje şi alte locaţii. Împreună cu elevii săi obişnuieşte să meargă an de an la bătrânii şi copiii din cămine pentru a le „bucura sufletele”.
 
„Din întreaga experienţă alături de tineri, atât de la catedră, cât şi de la celelalte activităţi am ajuns la concluzia că noi trebuie să facem un pas mai mare către societate. Aşa am început să ne asumăm apariţiile în spaţiul public”, a explicat preotul dirijor Siluan - Dumitru Scurtu.
 

 
S-au născut în acest mod acţiunile de tip flashmob demarate în 2016 în mai multe centre comerciale şi alte locaţii. Au spart gheaţa cu Mall-ul vechi din Râmnicu Vâlcea şi de atunci an de an reuşesc să surprindă în mod plăcut oamenii peste tot unde se duc.   
 
Anul acesta au ales să concerteze ad – hoc în Mall-ul nou din Râmnicu Vâlcea. Iar momentul imortalizat l-au postat pe Facebook însoţit de textul: „O altfel de promenadă muzicală prin Mall. În căutarea sufletelor ,,confiscate" de febra cumpărăturilor!”. 
 
Ulterior, iniţiatorul acţiunilor avea să recunoscă faptul că simpla prezenţă, fizică şi sonoră, a preotului în mijlocul oamenilor, indiferent de locul ales, fie el şi un Mall, porneşte din dorinţa de a alina sufletele confiscate de partea comercială a sărbătorilor de iarnă. 
 
Pr. Siluan - Dumitru Scurtu este profesor de muzică şi dirijor al corului seminarial din Vâlcea, al coralei de copii „Brevis” a Arhiepiscopiei Râmnicului şi al Formaţiei Vocal-Instrumentale de Muzică Veche a Arhiepiscopiei Râmnicului.
 
În perioada sărbătorilor de iarnă a bătut judeţul Vâlcea în lung şi-n lat, alături de tinerii liceeni din corul seminarial, dar şi de colegii din corul preoţilor râmniceni, ori de clasa de canto la care predă soţia sa, prof. Monica Valentina Scurtu, la Liceul de Arte ,,Victor Giuleanu" din Râmnicu Vâlcea sau corul de copii „Brevis” al Arhiepiscopiei Râmnicului.
 
Au răsunat colinde în comunitatea parohială Ştefăneşti - Drăgăşani, la Brezoi ori Malaia, dar şi în secţiile de pediatrie şi oncologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi ale Spitalului Obstetrică-Ginecologie, Maternitatea Râmnicu Vâlcea, chiar şi în mijlocul comunităţilor de romi, precum cea din Colonia Nuci, în centre sociale, în cămine de bătrâni, şi alte spaţii publice, precum Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” sau Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu.
 
Activitatea social-filantropică a Corului Seminarului Teologic Sfântul Nicolae de la aceste două spitale s-a fost desfăşurat din dorinţa de a răspândi cât mai mult bucuria Naşterii Domnului, precum şi de a le oferi oamenilor un mic dar muzical, 
 
„Noi le dăruim puţin, însă primim mai mult, adică bucuria nepreţuită a tuturor celor care ne ascultă”, recunoaşte pr. dr. Siluan-Dumitru Scurtu. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

geek-a-contra
28.12.2019, 09:41:41

daca tot s-au pornit, de ce nu merg sa salveze si sufletele "rapite "de febra umblatului (umblatul ca umblatul, dar primitul...) cu nasterea si iordanul?

+1 (1 vot)
geek-a-contra
28.12.2019, 09:42:33

corectie sufletele "confiscate", nu primite. chestie de corectitudine, n'asa...

Alexandru Preda
28.12.2019, 11:56:47

Cam tendențioase exprimarea... Ca și cum vexi bine, oamenilor nu le pasa de partea religioasa a Crăciunului, ci numai de cea comerciala. Este firesc și creștinește ca oamenii sa își procure inainte de Sarbatori, tot ce cred ei de cuviință ca împreună cu familiile lor sa întâmpine cu bucurie Nașterea Domnului.

-1 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
28.12.2019, 17:30:40

N-ar fi rea ideea de a amenaja in fiecare MALL si cate-o Bisericuta sau Capela de inchinare pentru populatia asta grabita care in goana ei uita pana si de Dumnezeu...... Multi uita Cine a facut Cerul si Pamantul....si toate ce sunt in ele.....

+2 (4 voturi)
dracon
29.12.2019, 10:39:53

Smeritule sant atatea biserici noi construite , ca despre gradinite,scoli,spitale noi construite nu poate fi vorba ,asa ca nu mai trebuie si in MALL-uri, apropo spune-mi si mie ; de ce mor si sant omorati atatia oameni in numele lui dumnezeu ?

Modifică Setările