VIDEO Efectul „UK shutdown“ prin ochii unui român din Londra. De la acalmie la isterie şi metrouri pline: „Oamenii au cumpărat tot, s-a lăsat cu palme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost jurnalist din Râmnicu Vâlcea, Octavian Herţa, stabilit de câţiva ani în Marea Britanie, unde a decis să rămână şi după Brexit, comentează pe Facebook modul în care primesc britanicii noile măsuri luate în Regatul Unit.

GALERIE FOTO

Jurnalistul locuieşte în Londra de patru ani, unde lucrează în domeniul construcţiilor, pe un post echivalent celui de diriginte de şantier în România.

De când a început criza pandemiei de Covid-19, a postat pe reţeaua sa de socializare scurte analize despre cum vede el ce se întâmplă acum în Marea Britanie, despre cum s-a trecut brusc de la ideea de imunizare colectivă şi izolare autoimpusă la cea de izolare naţională, pentru următoarele trei săptămâni, cel puţin, cu restricţii şi măsuri dure, printre care şi cea privind adunările: „Nicio adunare mai mare de două persoane”. 

Asta după ce: „Ritmul de răspândire a virusului în UK l-a depăşit pentru prima oară pe cel din Italia”, aşa cum constata fostul jurnalist. Analizele sale reprezintă o radiografie pe zile a Londrei şi a experienţei legate de evoluţia pandemiei de coronavirus. 

Deşi lucrurile păreau la început să ia o turnură bună şi să nu fie nevoie de măsuri punitive, luni, 23 martie, s-au decis o serie de restricţii, inclusiv cele privind deplasările. Doar că efectul a fost exact altul decât cel scontat: de la „aproape nimeni pe stradă” la „metrouri pline”, aşa cum s-a petrecut marţi, 24 martie, cauza principală fiind închiderea unor staţii de metrou, autobuz etc., a reducerii serviciilor de transport, care i-a luat pe toţi pe nepregătite, mai ales pe navetiştii care nu au cum să lucreze la domiciliu şi care s-au văzut nevoiţi să se înghesuie în mijloacele de transport.  

Acum o săptămână: „Nu e nevoie să adopţi măsuri punitive”

Lucrurile în Marea Britanie s-au schimbat brusc, la fel cum s-a întâmplat în mai toată lumea. S-a trecut de la o stare de acalmie, la una de isterie. De la început, britanicii păreau să ia în serios problema coronavirusului, mulţi intrând în autoizolare în urma recomandărilor autorităţilor fără să facă prea mult caz pe seama acestor lucruri.

Iată cum arătau lucrurile în urmă cu o săptămână, înainte de a se impune restricţii guvernamentale: „Pe scurt, câteva impresii personale legate de situaţia din Londra. De luni încoace (16 martie - n.r.), vezi tot mai puţini oameni pe stradă. Staţiile de tren sunt aproape goale, străzile sunt, dacă nu pustii, extrem de puţin circulate. La orele de vârf, mersul cu trenul / metroul / autobuzul a devenit foarte lejer. Oamenii stau la distanţă unul de altul, nimeni nu se aşează pe scaunul de lângă tine dacă sunt locuri disponibile. Foarte mulţi muncesc de acasă. În clădirea în care lucrez sunt, de obicei, 3.000 de oameni. În ultimele trei zile nu cred că au fost mai mult de 200. Se pare că nu e nevoie să adopţi măsuri punitive pentru ca lumea să fie responsabilă. Aici, în doar câteva zile, străzile s-au golit fără ameninţări cu amenzi şi arest”, povestea fostul jurnalist.

Statia de tren King's Cross St Pancras din Londra înainte de impunerea restricţiilor de deplasare Foto Tavi Herţa

Primele raţionalizări şi exemple de bune practici

Era o perioadă în care în magazine încă existau „destule produse: mâncare, apă, produse de igienă”, iar stocurile chiar dacă se epuizau rapid, nu erau critice. Încă de atunci, marile lanţuri de supermarketuri, precum Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Waitrose, luau măsuri, fără să li se impună, în sensul că raţionalizau cumpărăturile la: „maximum două baxuri de hârtie igienică sau două cutii de lapte” ori două cutii de aspirină în farmacii. Tot de atunci se discuta şi despre un program special pentru persoanele vârstnice, ca acestea să aibă şansa să mai găsească ceva în galantare. 

Pentru că staff-ul supermarket-urilor nu mai face faţă, executivii şi-au dat jos costumele şi s-au băgat la descărcat paleţi de apă minerală. Waitrose e un bun exemplu în sensul ăsta”, povestea Tavi Herţa, care preconiza de atunci că „în maxim două săptămâni” marile aeroporturi se vor închide. Tot la vremea respectivă se discuta şi despre ajutoare pentru cei care vor fi trimişi acasă de companii, scutiri de la plată pentru minim trei luni pentru cei cu ipoteci, soluţii pentru cei stau în chirie şi rămân fără job etc. 

Situaţia s-a schimbat brusc, peste noapte

În perioada următoare, românii de aici vor constata că nu vor mai găsi o grămadă de lucruri în magazinele cu specific naţional”, anticipa fostul jurnalist, dar şi că: „în curând, toate statele europene îşi vor închide graniţele şi nu se va mai putea transporta nimic pe cale rutieră”, lucru care între timp chiar aşa s-a şi petrecut. 

La acest lucru a contribuit şi faptul că: „Londra este oraşul din UK cu cea mai rapidă extindere a îmbolnăvirilor. Este logic să fie aşa. 9 milioane de oameni, o reţea de transport extrem de complexă, 6 aeroporturi”

Londra în timpul pandemiei de coronavirus înainte de impunerea restricţiilor de deplasare Foto Tavi Herţa

24 de ore mai târziu, Tavi constata că lucrurile s-au schimbat la propriu peste noapte: „În UK, situaţia se schimbă rapid. Guvernul schimbă complet strategia. În urmă cu 10 zile, cuvântul de ordine era mitigation, un fel de hai să ne îmbolnăvim pe capete, vedem câţi supravieţuim, cei care ne vindecăm formăm un grup masiv de imunizaţi - herd immunization - şi până la vară ne revenim”.

Doar că: „După ce i-au sărit toţi în cap, premierul Boris Johnson schimbă foaia. Autoizolare, evenimente publice anulate sau amânate, restricţii în transportul public, şcoli închise. În fiecare zi se iau măsuri, tot mai apropiate de ce se întâmplă în Italia sau Franţa. Numărul deceselor provocate de COVID 19 a depăşit 100 în UK, presiunea pe autorităţi e din ce în ce mai mare”, povestea românul joi, 19 martie. Câteva zile mai târziu, pe 23 martie, numărul deceselor crescuse deja de trei ori.

Şi la englezi, ca şi la români, s-au închis şcolile pe termen nedefinit, opt milioane de copii fiind astfel afectaţi. 

„Ce e valabil azi, s-ar putea să nu mai fie mâine: încep să lipsească alimentele” 

Ministrul Apărării vrea să dubleze numărul membrilor trupelor militare de intervenţie rapidă COVID 19, la 20.000. Ideea e să se creeze o forţă de intervenţie rapidă pentru forţarea carantinei în anumite zone / oraşe. Vor fi chemaţi inclusiv rezerviştii să pună umărul în sensul ăsta”, menţiona vâlceanul la finele săptămânii trecute când încă se mai găsea mâncare în magazine. 

„Însă, încep să lipsească alimente de bază: zahăr, ulei, paste, orez, carne. Produsele de igienă sunt greu de găsit, însă nu imposibil. Nu e critic, însă oamenii s-au apucat să-şi facă provizii. Angajaţii supermarketurilor muncesc continuu, este extrem de greu să ţină pasul cu cererea. Cu medicamentele e mult mai dificil. Nu se mai găsesc aspirină, ibuprofen, vitamina C şamd. Este aproape imposibil să găseşti termometre. Sigur, pe Amazon încă se găsesc, însă preţurile au crescut”. Situaţia era un pic diferită în supermarketurile din zona centrală a Londrei, unde încă se mai găseau produse la mare căutare.

„În zonele rezidenţiale, aglomeraţia e mai mare. Dacă vrei să-ţi faci cumpărăturile, de obicei alegi un magazin aproape de casă, e mai uşor. Dar d-aia se şi formează cozi, d-aia se golesc rafturile mai rapid. Puţini aleg să cumpere din centru... Încerc să fiu cât mai obiectiv cu putinţă. Sigur, ce e valabil azi, s-ar putea să nu mai fie mâine. Deocamdată, lucrurile nu au scăpat de sub control. Lipsesc produse din magazine, normal. Lipsesc medicamente, logic. Toată lumea caută aceleaşi lucruri şi e normal ca uleiul, conservele şi cartofii să dispară rapid din magazine. La fel, medicamentele anti gripă / răceală... Vorbesc şi din propria-mi perspectivă, nu doar redau ce am citit pe la alţii. Cam asta e ideea; ne informăm, dar filtrăm datele, le personalizăm”, preciza românul. Foarte multi romani sunt interesati de locurile de munca din UK.

„Mâncarea, medicamentele, produsele de igienă dispar rapid din supermarketuri“

Relatările românului arată cât de mult s-a schimbat situaţia în Londra de la o zi la alta, fiindcă vineri, 20 martie deja ritmul de răspândire a virusului în UK îl depăşea, pentru prima oară, pe cel din Italia. 

Supermarketurile din Londra în timpul pandemiei de coronavirus Foto edition cnn com

Specialiştii estimează că 80% din populaţia ţării se va îmbolnăvi în următoarele luni”, iar în magazine situaţia devenea critică: „Mâncarea, medicamentele, produsele de igienă dispar rapid din supermarketuri. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de oameni aşteaptă deschiderea magazinelor. În maxim o oră, rafturile sunt golite. Concret, în dimineaţa asta (20 martie - n.r.), într-un Tesco din Kensington, între 6 şi 6 şi jumătate, oamenii au cumpărat tot. S-a lăsat cu certuri şi palme. Cumpărătorii îşi păzesc cărucioarele în drum spre casa de marcat, de teamă să nu le dispară produsele. Magazinele româneşti se golesc într-un ritm mai puţin alert, însă deja nu mai pot fi găsite o serie de produse esenţiale. Atmosfera generală e tensionată, oamenii încearcă să stea la distanţă unii de ceilalţi în tren, metrou sau pe stradă”

Şi chiar dacă, „de obicei”, vinerea, începând cu ora 12:00, Londra răsuna de „strigăte de bucurie şi cântece”, iar puburile erau pline, nu acelaşi lucru s-a mai întâmplat şi de această dată. „Nu şi azi şi cu siguranţă, nu şi de-acum încolo, pentru multă vreme... Guvernul britanic a decis - “UK shutdown”: prin închiderea cafenelelor, pub-urilor, teatrelor şi centrelor de sănătate / gimnastică, pe termen nedefinit”.

Efectul ciudat al „UK shutdown”: metrouri pline

Staţia de metrou din Leytonstone - Londra plină de navetişti după ce s-a impus izolarea la domiciliu Foto thesun co uk

Luni, 23 martie, premierul britanic, Boris Johnson, a impus izolarea la domiciliu a populaţiei pentru următoarele trei săptămâni. Britanicii au voie să mai iasă din case doar pentru a merge la serviciu, la cumpărături, ori pentru a primi îngrijiri medicale. În plus, mai au dreptul şi la exerciţii în aer liber, o dată pe zi. Au fost impuse reguli şi prevăzute sancţiuni pentru cei care nu le respectă. 

Măsurile drastice au fost impuse după ce numărul deceselor provocate de coronavirus a crescut foarte mult în ultimele zile, dar şi după ce britanicii, ca şi românii, s-au bucurat din plin, cu miile de vremea frumoasă din weekend şi n-au mai ţinut cont de nici o recomandare. 

Marţi, 24 martie, după doar câteva ore de la impunerea măsurilor de restricţionare a deplasărilor, metrourile londoneze se umpleau cu oameni, deşi până atunci funcţionaseră mai mult goale! 

Oamenii au început să se plângă pe reţelele de socializare subliniind contradicţia dintre distanţarea socială de minim doi metri cerută de guvern şi reducerea serviciilor de transport în comun care a dus la aglomerările din metrouri, trenuri şi autobuze. 

„Simt că îmi risc sănătatea şi viaţa încercând să ajung la serviciu”, s-au plâns londonezii nevoiţi să ajungă la serviciu claie peste grămadă.

La acest moment, numărul deceselor cauzate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 422. Potrivit ultimelor cifre de la Departamentul de Sănătate, din cele 90.436 de persoane testate, pentru 8.077 rezultatele au fost pozitive. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite