Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

VIDEO FOTO Cum a fost ignorat de Ziua Naţională un veteran de război de 100 de ani: „Intimidaţi de un toiag?“

16
2 Dec 2019 17:14:44
Autor: Daciana Mitrache
Veteranul de război de 100 de ani Emil Veţeleanu ignorat de cei care au salutat oficialităţile de Ziua Naţională a României Foto  FB Eusebiu Veţeleanu
Veteranul de război de 100 de ani Emil Veţeleanu ignorat de cei care au salutat oficialităţile de Ziua Naţională a României Foto  FB Eusebiu Veţeleanu

Un episod trist s-a petrecut la Vâlcea, de Ziua Naţională a României, când în momentul salutului oficialităţilor, la final de eveniment, un veteran de război de 100 de ani, aflat alături de acestea, a fost aproape complet ignorat.

GALERIE FOTO  
 
O filmare care dovedeşte câtă recunoştinţă avem faţă de trecut, de eroii acestui neam şi de faptele lor glorioase a devenit virală pe Facebook. Întâmplarea s-a petrecut duminică, 1 Decembrie, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, desfăşurate la Râmnicu Vâlcea. 
 
Veteranul de război Emil Veţeleanu, în vârstă de 100 de ani, din Râmnicu Vâlcea, care, în pofida vârstei, este nelipsit de la toate evenimentele dedicate comemorării ostaşilor căzuţi în cele două războaie mondiale, s-a aflat şi de această dată alături de oficialităţile judeţului Vâlcea. 
 
La finalul programului, cei prezenţi au trecut să salute oficialităţile, doar că l-au ignorat, cei mai mulţi, chiar pe cel în faţa căruia ar fi trebuit să se încline - veteranul de război Emil Veţeleanu. Acesta era încadrat de prefectul judeţului Florian Marin şi de comandantul Centrului de Perfecţionare, EOD şi Geniu „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea, lt. col. Cristian - Gabriel Arinton.  
 

Veteranul de război „avea o mână ocupată cu toiagul bătrâneţilor şi cealaltă cu un steguleţ”
 
Clipul care arată momentul stânjenitor vine însoţit de următorul text explicativ: „Intimidaţi de un toiag?... Despre un pic de (ne) recunoştinţă eternă / Later edit: Fiindcă au început să apară acuze aduse unui anume partid, precum şi la adresa filmului - cum ca ar fi fost "tăiat", ceea ce nu este adevărat, orice altă referire la politică sau care conţine injurii va fi moderată... Material iniţial: Am sărbătorit Ziua Naţionala a României, Ziua Marii Uniri! S-au depus coroane de flori, s-au cântat imnuri, s-a fãcut paradă... S-au transmis urări. Prefectul judeţului a primit foarte multe. Lângă domnia sa, un veteran de război, contemporan cu vremuri tulburi mai ales atunci, nu prea a beneficiat de aceeaşi ”căldură” din partea celor mai tineri, care se bucură azi de libertăţi pentru care odinioară s-a luptat cu adevărat, cu bărbăţie, cu arma în mână! Totusi, doi inşi l-au remarcat lângă domnul prefect şi pe Domnul Veteran!... Omul, cuminte, avea o mână ocupată cu toiagul bătrâneţilor şi cealaltă cu un steguleţ. Cu ambele, însă, ţinea pe vremuri o armă... Cinste celor care au respectat asta! V-am remarcat şi noi, domnilor! Iertare dumneavoastră, Domnule Veteran de Război!”, au precizat colegii din presa locală „Radio Vâlcea 1” care au urcat materialul pe reţelele de socializare.
 
Emil Veţeleanu va împlini, la finele lunii ianuarie a anului viitor,101 ani. Este unul dintre ultimii supravieţuitori de la Cotul Donului. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, la Transmisiuni, pe ambele fronturi şi de Est şi e Vest. S-a înrolat în Armată la 20 de ani şi timp de cinci ani a dormit prin tranşee, find „istoria vie a României”. Trăieşte într-un apartament din Râmnicu Vâlcea alături de soţie, copii, nepoţi şi strănepoţi.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Nirolf
2.12.2019, 17:41:06

A ignora - ignorare . Taceri ecologice , taceri vinovate , taceri asurzitoare taceri ... Ignorarea prin tacere . Am urmarit ceremonialul de la inceputul paradei militare . Cand presedintele K W Iohannis a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf in timp ce se indrepta spre tribuna o voce cu hartag protestatar a inceput sa batjocoreasca , murdarind momentul solemn . Am deslusit din zbieretele lui , ceva cu "ati batjocorit istoria ..." Nici o televiziune , si nici favoritul meu Adevarul ro , n-a scos o vorba despre penibila intamplare . Au ignorat-o . Poate au facut bine sa treaca sub tacere astfel de neplacute intamplari . Altfel si agitatul manifestant ar fi devenit un erou al trolilor de pe forum .

+5 (5 voturi)
Mihai Popescu
2.12.2019, 18:13:13

Lasa bre nea Emile, nu te supara, macar ai o pensie speciala de vreo 7.000 lei/luna pt. ca ai luptat pe front nu ca papagalii astia care au luptat pin circiumi si la curve si primesc pensii speciale nemuncite de 10.000 lei/luna.

-3 (7 voturi)
OmTacut
2.12.2019, 18:13:57

Chiar este asa de greu de inteles ca aceste "ceremonii" sunt de fapt un prilej pentru autoritatile de moment sa se impauneze in public si nidecum un moment in care se celebreaza ziua nationala a Romaniei. Pacat de acest veteran si de multi ca el care sunt ignorati cu buna stiinta de ghertzoii care se afla la "butoane". Poate data viitoare sa fie mai bine....

+12 (12 voturi)
IORDACHE OLARU
2.12.2019, 18:22:05

Mă simt rușinat că în țara mea, România, veteranii trebuie să le reamintească guvernantilor, că ei nu au pus condiții atunci când au fost chemați să apere frontierele patriei. Au făcut-o din spirit de jertfă și FĂRĂ CONDIȚII! http://www.contributors.ro/editorial/scrisoare-deschisa-adresata-domnilor-veterani-de-razboi-romani-care-au-luptat-in-cel-de-al-doilea-razboi-mondial/

+10 (10 voturi)
Paun Al
2.12.2019, 18:24:08

Un clip cat o mie de cuvinte ... Batranul veteran nu mai inseamna nimic , nu are ce sa le mai ofere ... Ori cei ce felicitau prefectul sunt oamenii prezentului si viitorului . De ce s-ar mai sacrifica cineva pentru asemenea oameni ? Ce ne mai apartine cu adevarat din ceea ce numim Romania ?

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările