VIDEO Iluminat stradal „deştept“ la Râmnicu Vâlcea: reglarea intensităţii luminii, control la distanţă şi cabluri în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iluminatul stradal din Râmnicu Vâlcea, modernizat cu fonduri europene: reglarea intensităţii luminii, control la distanţă şi cabluri în subteran; Foto: Adevărul
Iluminatul stradal din Râmnicu Vâlcea, modernizat cu fonduri europene: reglarea intensităţii luminii, control la distanţă şi cabluri în subteran; Foto: Adevărul

Râmnicu Vâlcea este unul dintre puţinele oraşe din România care va beneficia de o reţea subterană de iluminat de joasă tensiune cu puncte de aprindere cu sistem de reglare a intensităţii luminii şi control de la distanţă.

GALERIE FOTO

26 de străzi şi bulevarde din interiorul municipiului Râmnicu Vâlcea vor fi modernizate printr-un proiect pe fonduri europene ce depăşeşte 17,7 milioane lei care vor fi investiţi în iluminat cu LED, dimming şi telemanagement. 

Este vorba despre un proiect care a demarat în urmă cu un an, dar, din cauza volumului mare de documentaţie necesară fiecărei străzi în parte, potrivit informaţiilor furnizate de beneficiar - administraţia publică locală, abia la finele lunii mai a acestui an s-a trecut la implementarea sa efectivă.

  

Se urmăreşte prin intermediul noului sistem inteligent de iluminare reducerea cu aproximativ 25% a consumului de energie electrică pentru iluminat stradal şi implicit a cheltuielilor. Toate acestea vor fi posibile atât datorită becurilor cu LED, cât şi a faptului că noaptea, când traficul va fi redus, va scădea implicit şi nivelul de iluminare.

De reţinut este şi faptul că, pe lângă sistemul de iluminat, vor dispărea cablurile aeriene. Proiectul prevede şi o canalizaţie subterană cu tuburi speciale necesare instalaţiei de telecomunicaţii, datorită căreia toate cablurile vor fi montate în subteran. Cele 26 de străzi şi bulevarde se regăsesc în două cartiere diametral opuse ale oraşului: Cartierul Ostroveni – cel mai mare din Râmnicu Vâlcea şi Cartierul Nord.

Investiţia pe fonduri europene a fost posibilă prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, pentru creşterea eficienţei energetice în sistemul public.  

Administraţia publică locală, cea care a accesat fondurile europene, consideră că este „cel mai mare proiect din ultimele decenii în domeniul iluminatului public”.  

 

Râmnicu Vâlcea trece de la iluminatul tradiţional sau pe LED, la iluminat inteligent cu reglarea intensităţii luminii, control la distanţă şi cabluri în subteran:

Sistem inteligent de iluminat pentru smart city ori smart village

Ideea sistemului de iluminat inteligent se întâlneşte de aproape un deceniu în câteva oraşe din ţară, în mod special din Ardeal. La Copşa Mică, spre exemplu, s-a trecut la lămpile pe LED din 2012, „din necesitate”, ca să nu spunem „din cauza sărăciei”, ocazie cu care s-a constatat o economie de 75% din bugetul alocat. Iar investiţia s-a recuperat în cinci ani, potrivit autorităţilor de la acea vreme. Administraţia a decis să cumpere becuri de la Elba - Timişoara, nu chinezării. Braşovul a implementat şi el acest sistem în 2015, iar Sibiul a trecut la sistemul cu LED în 2016, o tehnologie despre care puţini cunoaştem că există din 1962, graţie inginerului american Nick Holonyak. 

În Râmnicu Vâlcea, de mai bine de un an, câteva zone au fost dotate cu sistem LED, zone în care noaptea a devenit zi, datorită luminozităţii generată de aceste becuri. Însă, din acest an, mai multe străzi şi bulevarde vor fi modernizate iar, în plus, acestea vor beneficia şi de dimming - reglarea intensităţii luminii pe timp de noapte şi de telemanegement - control la distanţă.

Constructorul a evaluat lucrarea sub valoarea din contractul de finanţare

Sub denumirea de „Reabilitare iluminat public în municipiul Râmnicu Vâlcea, inclusiv realizarea unei canalizaţii subterane noi aferente reţelelor electrice şi de telecomunicaţii”, contractul de finanţare a fost semnat cu mai bine de un an în urmă, în februarie 2019, iar în aprilie 2020 s-a finalizat procedura de selecţie, la care s-au înscris cinci ofertanţi.

Contractul de lucrări a fost semnat cu asocierea Electromagnetica SA - Valoris SRL pentru mai bine de 17,7 milioane lei cu TVA, cu mult mai puţin faţă de valoarea iniţială de 24,9 de milioane de lei cu TVA. Peste 14 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile, iar restul va fi achitat din bugetul local, reprezentând contribuţia beneficiarului.

Iluminat public cu dimming şi camere de supraveghere în intersecţii

Creşterea eficienţei energetice în sistemul de iluminat public pe cele 26 de artere rutiere din Râmnicu Vâlcea se va realiza prin montarea de corpuri de iluminat cu LED care suportă dimming; instalarea în intersecţiile principale şi în intersecţiile cu sens giratoriu a unor camere de contorizare a traficului, element component a sistemului de dimming şi telegestiune; precum şi echiparea dispeceratului cu un calculator.

Practic, cu această ocazie vor fi demontate a 548 de corpuri de iluminat existente şi 361 de stâlpi metalici, în locul cărora se vor monta 709 de corpuri de iluminat cu LED, cu o durată nominală de viaţă de minim 50.000 ore, şi 666 de stâlpi. În plus, vor mai fi montate şi şapte camere de supraveghere şi monitorizare a traficului.

Reţea şi canalizare subterană pe zeci de kilometri pentru înlocuirea cablurilor aeriene

Pe fiecare stradă în parte, mai precis sub trotuare, va fi montată şi o reţea subterană de iluminat de joasă tensiune, care totalizează 26,321 km. Astfel vor fi modernizate 29 de puncte de aprindere cu sistem de dimming şi telemanagement. Este vorba despre o canalizare subterană cu tuburi speciale, necesară instalaţiei de telecomunicaţie, pe o lungime de 78,963 km, făcându-se astfel trecerea de la reţelele aeriene de cabluri la cele subterane.

Dimming-ul individual şi telemanagement-ul vor face posibil faptul ca pe timp de noapte, în orele cu trafic redus să fie scăzut nivelul de iluminare, şi implicit reduse consumul de energie electrică  şi cheltuielile pentru iluminatul public. „În cazul utilizării sistemului de dimming pentru aparatele de iluminat stradale, consumul de energie electrică va scădea cu 26,46% faţă de sistemul fără dimming”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu.

Una din străzi va avea şi panouri fotovoltaice pe stâlpii de energie electrică

Pe una dintre străzile incluse în proiect, I.C. Brătianu, din zona nordică a oraşului, „se va utiliza un sistem de iluminat combinat prin amplasarea şi a unor stâlpi echipaţi cu panouri fotovoltaice şi acumulatori de înmagazinare a energiei electrice, această arteră ce circulaţie - datorită nivelului redus de vegetaţie - fiind cea mai potrivită, comparativ cu celelalte din proiect, pentru montarea panourilor fotovoltaice”, a menţionat aceeaşi sursă.

Se preconizează că investiţia va fi finalizată până în luna decembrie 2021. Deja s-au început lucrările pe primele două străzi, câte una din fiecare cartier şi în continuare se va lucra în acelaşi mod. 

Se doreşte astfel, ca pe lângă „scăderea implicită a consumului anual de energie primară în iluminat public, să fie redusă poluarea prin scăderea anuală a gazelor cu efect de seră şi modernizarea sistemului de iluminat public, dar şi să crească eficienţa energetică în sistemul de iluminat public datorită utilizării surselor de energie regenerabilă şi a corpurilor de iluminat cu LED, precum şi creşterea siguranţei pe străzi, atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi - prin nivelul mai mare de luminanţă - luminozitate etc.”, a mai menţionat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite