VIDEO Imagini de vis cu insula care devine peninsulă în timpul refluxului. N-a fost niciodată cucerită de englezi în timpul „Războiului de 100 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mont Saint Michel - Franţa Foto tuktuk ro
Mont Saint Michel - Franţa Foto tuktuk ro

Imagini cu una dintre cele mai populare atracţii turistice din Franţa, Le Mont Saint Michel, intrată în 1979 în Patrimoniul Mondial UNESCO, au devenit virale pe Facebook. Spectaculosul loc are o poveste fascinantă.

GALERIE FOTO

Mont-Saint-Michel este o spectaculoasă insulă stâncoasă din regiunea Normandia, aflată la 66 km nord de Rennes şi 52 km est de Saint-Malo. Deasupra ei sunt ziduri medievale şi turnuri în jurul clădirilor grupate ale unui sat, peste care tronează o veche mănăstire care încununează muntele. 

Le Mont-Saint-Michel sau Muntele Sfântului Mihail are o circumferinţă de circa 900 metri şi constă într-un zăcământ de granit care creşte brusc, până la 78 de metri, din Golful Mont-Saint-Michel, între Bretania şi Normandia. 

În cea mai mare parte este înconjurat de dune de nisip şi devine o insulă numai atunci când valurile mareei sunt foarte înalte. Înainte de construirea drumului de aproximativ 1 kilometru, care leagă insula de pământ, era deosebit de dificilă circulaţia între acestea, din cauza nisipurilor mişcătoare şi a valurilor foarte rapide. Totuşi, drumul a devenit o barieră în calea îndepărtării materialului adus de către maree, ceea ce a dus la creşterea brazdei de nisip între insule şi coastă.

Enciclopedia Britanică a reprezentat una din sursele de inspiraţie pentru aflarea mai multor amănunte despre povestea fascinantei insule, cunoscută iniţial ca Mont - Tombe – Muntele Cimitir.  

Postarea cu imagini de pe frumoasa insulă a adunat în doar o lună peste 5 milioane de vizualizări

A devenit Mont-Saint-Michel în secolul al VIII-lea, când Sfântul Aubert, episcop de Avranches, a construit acolo un sanctuar în urma unei viziuni în care i-a apărut Arhanghelul Mihail. S-a transformat rapid într-un centru de pelerinaj, iar în 966 aici a fost construită o mănăstire benedictină, care a ars parţial în 1203, când regele Filip al II-lea al Franţei a încercat să captureze muntele. 

Ulterior, s-a revanşat faţă de călugări şi plătit pentru construcţia mănăstirii cunoscute azi sub numele de „La Merveille” – „Minunea”.

Fortificată în 1256, insula a rezistat asediilor din timpul „Războiului de 100 de ani” dintre Anglia şi Franţa (1337 - 1453) şi războaielor franceze religioase (1562 - 1598).  

Este singurul loc pe care englezii nu l-au putut cuceri în timpul „Războiului de 100 de ani”. În secolul al XVIII-lea, mănăstirea mai număra doar şapte călugări, motiv pentru care a fost închisă în timpul Revoluţiei Franceze (1787 - 1799). 

A devenit închisoare de stat în timpul lui Napoleon I şi a rămas la fel până în 1863. A fost cunoscută sub denumierea de „Casa de Forţă şi de Corecţie”. Aici au vieţuit şi murit timp de aproape cinci decenii 14.000 de deţinuţi, puţini dintre ei au reuşit să evadeze. 

În 1874, a fost clasificat ca un monument istoric şi restaurat.

Turnul şi acoperişul înalt şi ascuţit al frumoasei biserici a Abaţiei - încoronat de o statuie a Sfântului Mihail - au fost adăugate în secolul al XIX-lea.

Biserica a fost construită deasupra a trei cripte, cea mai veche datând, probabil, din secolele VIII - X. Zidurile exterioare ale splendidei mănăstirii gotice combină caracteristicile puternice ale unei cetăţi militare şi simplitatea unei clădiri religioase. Lăcaşul de vedere panoramică asupra golfului pe laturile sudice şi estice ale muntelui. 

Casele, care sunt acum, în mare parte, hoteluri sau magazine turistice, se întind de-a lungul unei străzi înguste până la mănăstire. Cu toate acestea, Mont Saint Michel nu este aşa cum pare un loc desprins din poveşti, fiind locuit de peste 40 de oameni, inclusiv călugări şi călugăriţe de la Abaţie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite