VIDEO Lavinia Şandru promovează o petiţie online pentru stoparea privatizării apelor minerale din România. Cum a reacţionat ministrul Dănuţ Andruşcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petiţie online publicată la începutul lunii februarie a adunat într-o săptămână peste 4.500 de semnături virtuale. Iniţiativa este asumată de Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) şi este intitulată „Spune nu privatizării apelor minerale ale României”.

Potrivit prezentării din introducerea petiţiei, „izvoarele minerale din România au fost concesionate pe sume derizorii în perioada Guvernului Adrian Năstase şi nu s-a ţinut cont că ele reprezintă adevărate mine de aur“. 

În plus, petiţionarii se plâng că administraţiile locale pe raza cărora se găsesc n-ar primi o cotă parte corectă din redevenţă, deşi mare parte din ele fac investiţii pentru conservarea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi de utilităţi.

Unul dintre cei care-şi asumă petiţia este fostul politician Lavinia Şandru. Petiţia conţine şi un clip video, în care apare Lavinia Şandru, rostind un discurs dur: „De 28 de ani au vândut aproape toate resursele ţării. Ne-au mai rămas sarea şi apa. Acum, vor să ne ia şi apa de la gură. Ne opunem categoric vânzării resurselor de ape minerale ale României! 2.500 de izvoare de apă minerală se află pe teritoriul României, ceea ce reprezintă 60% din apele minerale ale Europei. Investitorii străini sunt deosebit de interesaţi de ele, noi NU!Sunt interesaţi pentru  că aduc profit uriaş în timp scurt. Aproape toate resursele minerale ale ţării au fost vândute sau concesionate”, spune, printre altele, Lavinia Şandru.

image

Izvoare minerale Băile Olăneşti, Foto: Adevărul

Ministerul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a reacţionat la petiţie cu un comunicat în care susţine că nu există nici o intenţie de privatizare a Societăţii Naţionale a Apelor Minerale: „Va rămâne companie cu capital integral de stat şi va avea un rol definitoriu în exploatarea sustenabilă a apelor minerale, ca resurse naturale strategice. Resping cu fermitate această ipoteză. Apele minerale sunt o resursă strategică a României şi, ca ministru al Economiei, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune cât mai mult în valoare acest sector şi a reda Societăţii Naţionale a Apelor Minerale rolul pe care îl merită. Conform Programului de guvernare, Guvernul României, prin Ministerul Economiei, şi-a asumat protejarea resurselor naturale şi exploatarea lor în condiţii sustenabile, inclusiv prin intermediul SNAM, ca societate cu capital integral de stat”, se arată în comunicatul amintit.

Ministrul Economiei şi Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR, s-au întânit în urmă cu două zile. În urma întâlnirii, Cumpănaşu a declarat: „Angajamentul ferm al domnului ministru în cadrul întâlnirii mă determină să consider că SNAM nu se va privatiza, ci va rămâne în totalitate a statului român şi a românilor.”

Petiţie online pentru stoparea privatizării apelor minerale în România

   

Vâlcea este recunoscută drept capitala turismului balnear din România. Staţiunile Călimăneşti – Căciulata, Băile Olăneşti şi Băile Govora sunt cunoscute de mii de ani pentru beneficiile izvoarelor minerale şi a apelor termale. Apele miraculoase de aici sunt valorificate terapeutic de pe vremea dacilor şi romanilor.

Revenind în zilele noastre, o situaţie mai specială se întâlneşte la Băile Olăneşti, unde firma care a concesionat izvoarele pe 20 de ani (până în 2022), cu posibilitatea de prelungire a concesiunii din 5 în 5 ani, până la epuizarea izvoarelor, a „pus lacăt” pe ape, astfel încât numai cei care plătesc pot avea acces la izvoare.

De la descoperirea miraculoaselor ape până acum 10 ani, accesul  la resursele de apă nu a fost niciodată restricţionat.

image

Izvoare minerale, Băile Olăneşti, Foto: Adevărul

Deşi funcţionează de la începutul secolului şi au fost cea mai mare parte din timp publice, faptul că se impune o taxă pe apa de izvor este mai degrabă „o chestiune de natură juridică”, recunosc oficialităţile.

SC Olăneşti Riviera SA plăteşte Agenţiei Naţionale pentru Resursele Minerale o redevenţă de 4% din valoarea apei consumate, plus încă o taxă de aproximativ 15.000 de lei pe an, adică circa 3.000 de euro. În schimb, este obligată să analizele apele lunar, trimestrial şi să facă cercetare în fiecare an pe partea de indicatori fizico-chimici şi microbiologici. În ceea ce priveşte indicaţiile terapeutice, cercetarea se face o dată la trei ani, cu Institutul de Balneologie. Acesta aprobă sau nu dreptul ca apa să fie folosită pentru indicaţii terapeutice medicale. 

Recunoscute pe plan mondial, „Izvoarele de aur” cum au fost supranumite apele minerale de la Olăneşti, sunt recomandate pentru efectele curative în cazul bolilor gastro-duodenale, hepatice, renale şi al alergiilor de orice fel. Cel mai cunoscut şi medaliat este izvorul numărul 24. Izvoarele 7 „Cristal” şi 15 „Imperial” înving alergiile de orice fel. 

La Olăneşti există peste 35 de surse hidrominerale: izvoare naturale şi surse de apă rezultate în urma unor lucrări de foraj şi miniere - puţuri şi galerii.

În 2009, localnici şi turişti au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţionării accesului la izvoare, problemă care nu s-a rezolvat nici până acum. Preţul biletelor de tratament balnear crescuse şi el ca urmare a taxei de intrare la izvoarele minerale. În urmă cu trei ani s-a tăiat şi conducta de apă sufuroasă, tot pe vicii de procedură. 

Firma concesionară a fost acuzată de monopol, măsuri şi proceduri restrictive. Localnicii au cerut anularea contractului de concesionare şi întoarcerea izvoarelor în patrimoniul staţiunii.

Cardul se obţine în urma unei consultaţii medicale. Cartela costă 15 lei pe zi – „cât 3 litru de bere”, cum remarca un client al izvoarelor.

image

Bază de tratament, izvoare minerale, Băile Olăneşti, Foto: Adevărul

Mai toţi pacienţii care ajung la Băile Olăneşti susţin că se simt umiliţi de faptul că cineva „a primit dreptul de a pune lacăt pe apa care curge din pământ”. O cură de zece zile costă aproximativ 200 de lei.

Teoretic, spun oficialităţile, firma este obligată să protejeze izvoarele şi să-şi plătească taxa pe activitatea de exploatare şi redevenţă.

Reprezentanţii ANMR recunoşteau public, în urmă cu câţiva ani: „Agenţia nu are o responsabilitate cu privire la modul cum un titular de licenţă îşi administrează resursele. Una peste alta, dacă izvoarele au fost publice ar trebui să rămână publice, pentru că apa este un dar de la natură. Cu siguranţă este un abuz faţă de persoane care, într-o formă sau alta, au nevoie să bea apa.”

În 1830, primele analize au scos la iveală iodul conţinut de unele izvoare. Tot atunci, datorită calităţilor deosebite ale apelor minerale de aici, se obţinea medalia de aur la Viena. Patru decenii mai târziu, după analizele chimice ale apelor, făcute de doctorul Carol Davila s-au ridicat şi primele stabilimente de tratament. Abia prin anii ’50, s-au pus bazele unei staţiunii care trăieşte şi acum din gloria trecutului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite