VIDEO Mama copilului român aplaudat frenetic în Parlamentul britanic a dezvăluit cum a ajuns fiul ei să vorbească în înaltul for

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciunca, puştiul român ales ca lider de discurs pentru a reprezenta Parlamentul Tinerilor din Regatul Unit în Parlamentul britanic, la mijloc, în stânga preşedintelui Camerei Comunelor din Londra, John Bercow, Foto: FB UK Youth Parliament
Victor Ciunca, puştiul român ales ca lider de discurs pentru a reprezenta Parlamentul Tinerilor din Regatul Unit în Parlamentul britanic, la mijloc, în stânga preşedintelui Camerei Comunelor din Londra, John Bercow, Foto: FB UK Youth Parliament

Fiul unor emigranţi români din Marea Britanie a făcut senzaţie în Camera Comunelor din Parlamentul britanic după un discurs în care a militat pentru drepturile tinerilor cu probleme mintale. La final, a rostit cuvinte de mulţumire în trei limbi, inclusiv în română. Mama lui a povestit pentru „Adevărul” cum a ajuns Victor Ciunca la Palatul Parlamentului din Regatul Unit.

GALERIE FOTO

Diana Ciunca a postat pe net discursul fiului său, care a devenit viral în scurt timp, adunând sute de mii de vizualizări. 

Victor Ciunca a reprezentat Ţara Galilor şi tinerii din Marea Britanie pe tema problemelor legate de sănătatea mintală, solicitând Guvernului ca fondurile alocate să fie utilizate mai eficient. Ultima propoziţie, de mulţumire, rostită în Parlamentul britanic a fost şi în română. Discursul său înflăcărat a fost aplaudat de către cei prezenţi, cu urale, în picioare.

Povestea puştiului român care a impresionat o lume cu discursul său din Camera Comunelor

Cine este românul care a reuşit o asemenea performanţă? Mama lui ne-a spus: „Vă mulţumesc! Dar să ştiţi că nu există nici o poveste...”. „Din păcate sau din fericire, depinde din ce unghi privim, există sistemul şcolar din UK, care, pentru cine vrea, îl susţine şi îl promovează”, ne-a explicat Diana Ciunca precizând şi că: „Nu vreau să discut ce e bine şi ce e rău în sistemele şcolare din UK şi din România. Le ştiu foarte bine pe amândouă, dar aici profesorii au văzut potenţialul copilului, copilul a vrut şi s-a implicat în diverse activităţi extraşcolare şi, cu rezultatele bune obţinute la examene, teste, a ajuns aici. Aceasta este povestea”.

„Vorbeşte, gândeşte, citeşte, scrie în română” şi la fel o face şi în engleză

Victor are 14 ani şi s-a mutat în Marea Britanie doar de trei ani. Şcoala primară a făcut-o în România şi când a plecat cunoştea engleză la nivelul B1 - cunoscut ca nivelul de prag, ceea ce înseamnă că atunci când a ajuns în UK putea să înţeleagă ce se vorbea pe teme familiare legate de activitatea şcolară, petrecerea timpului liber şi altele. Se descurca să facă faţă în majoritatea situaţiilor pe care i le-ar fi ridicat o limbă străină, nu doar să înţeleagă, ci şi să se exprime pe scurt în acea limbă. Este nivelul de bacalaureat de la noi. 

Iar după trei ani de vorbit intensiv, s-a văzut unde a ajuns după cum s-a descurcat şi în Parlamentul britanic: „Vorbeşte, gândeşte, citeşte, scrie în română. V-am spus toate acestea pentru că am auzit şi citit multe variante!”, a ţinut să precizeze mama lui Victor, referindu-se la modul în care a vorbit copilul cu un pronunţat accent britanic, care i-a determinat pe unii să tragă concluzia că şi-a uitat limba maternă.

Puştiul român ales să fie vocea a peste 1 milion de copii în Parlamentul Tinerilor din Regatul Unit

Victor face parte Parlamentul Tinerilor, după cum explică şi mama lui: „El este MYP pentru Cardiff - membru ales în UK Youth Parliament, şi a fost Debate Lead pentru Wales”.

În cadrul Parlamentului Tinerilor din Marea Britanie, Victor Ciunca a fost ales ca lider de discurs care să reprezinte şi susţină problemele din Ţara Galilor. „Fiecare Debate Lead - 15 reprezentanţi din regiunile UK - a susţinut problemele cu care tinerii se confruntă în UK”, ne-a mai lămurit Diana, mama tânărului orator.

Românul a fost unul dintre liderii aleşi să militeze în Camera Comunelor din Parlamentul Britanic, pentru una din cele cinci probleme finale, stabilite de copiii din Regatul Unit.

Cum a ajuns Victor să vorbească despre problemele legate de sănătătea mintală a tinerilor, precum stresul, depresia sau anxietatea? „Fiecare a primit aleatoriu una dintre probleme şi materialele pe care să le citească şi să îşi facă discursul”, ne lămureşte Diana Ciunca.

„Sunt învăţaţi la şcoală să facă discursuri”

Discursul românului a fost aplaudat în urale, în picioare, de către cei prezenţi. „Sunt învăţaţi la şcoală să facă discursuri, esee etc. Sincer, chiar nu mă aşteptam la tot ceea ce s-a întâmplat. Şi aici a fost felicitat”, a mai recunoscut mama, Diana.

„Depresia, stresul şi anxietatea afectează un tânăr din 10”

Dar iată ce a conţinut discursul lui Victor: „Vă mulţumesc, domnule preşedinte (John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor, cel care i-a dat cuvântul – n.r.). În ultimii 5 ani, sănătatea mintală a reprezentat o prioritate pentru tinerii din Marea Britanie. Şi a fost constant în centrul preocupărilor legiuitorilor, iar anul acesta este la fel. 

Este clar că trebuie să continuăm campaniile pentru a îmbunătăţi şi a menţine serviciile de sănătate mintală, precum depresia, stresul şi anxietatea, care afectează un tânăr din 10. 50 % din aceste probleme apar înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, iar 70% dintre ei nu sunt trataţi la timp. 

Aceste procente mă fac să îmi dau seama că trebuie să înţelegem că şi noi ne aflăm în pericol. Adulţii trebuie să înţeleagă faptul că şi noi avem probleme. Problemele mintale ar trebui tratate la fel ca orice problemă de sănătate fizică. 

Nu înţelegem cât de fragile sunt minţile şi sufletele tinerilor. Şi noi, tinerii, ne putem simţi neînţeleşi, nefericiţi sau nesiguri, dar ne este dificil să vorbim despre sentimentele noastre. Bolile mintale ar trebui tratate de către specialişti în psihiatrie pediatrică, pentru că un tânăr cu probleme mintale va deveni un adult cu probleme mintale.  

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat 2 miliarde de lire sterline serviciilor de sănătate mintală, punând accentul pe serviciile de sănătate mintală dedicate copiilor şi tinerilor. 

Doamnelor şi domnilor, sănătatea voastră mintală este o prioritate, fericirea voastră este esenţială, iar grija faţă de sine este o necesitate. Trebuie să rămânem împreună şi să ne asigurăm că această finanţare este utilizată în mod eficient şi că vocile noastre sunt auzite. 

Este datoria noastră să milităm pentru tineri. Avem nevoie de servicii de calitate pentru problemele de sănătate mintală, la nivel naţional, accesibile tuturor, rapid şi uşor. Trebuie ca toţi tinerii să se simtă auziţi. Împreună putem face asta! Vă mulţumesc pentru atenţia acordată”.

„Uimitor, Victor!”, a declarat entuziasmat preşedintele Camerei Comunelor din Londra

Discursul înflăcărat l-a făcut până şi pe preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul britanic să exclame: „Ce deschidere extraordinară a şedinţei de după-amiază. Uimitor, Victor!”

„9 Noiembrie 2018 a fost, probabil, cea mai importantă zi din viaţa mea. Am învăţat multe şi asta datorită vouă, tuturor celor care aţi crezut în mine. Vă mulţumesc pentru sprijnul acordat!”, a scris adolescentul, ulterior, pe contul său de Twitter.

„Datoria mea este să îi reprezint pe tinerii din zona mea şi să le transform visele în realitate”

Victor este membru al Parlamentului Tinerilor din Marea Britanie, în cadrul căruia reprezintă Cardiff, organizaţia aflându-se la finele săptămânii trecute la Palatul Westminister, cunoscut drept Casa Parlamentului UK, în cadrul Camerei Comunelor. „Datoria mea este să îi reprezint pe toţi tinerii din zona mea şi să le fac visele să devină realitate”, explica Victor pe contul său de MYP.

Tot de aici am mai aflat şi cum a ajuns la Londra, la dezbateri: „Am fost ales membru al Parlamentului Tineretului (MYP) pentru Cardiff. Sunt încântat, ne îndreptăm spre Londra pentru dezbaterile anuale #UKYPHoC din Camera Comunelor! Aceasta oferă tinerilor şansa de a-şi face cunoscute vocile în ceea ce priveşte problemele care contează pentru ei. (...) Îmi voi pune inima şi sufletul în reprezentarea Ţării Galilor! Voi face tot posibilul ca toţi să fie mândri de mine, mai ales cei care au crezut în mine încă de la început. Multumesc tuturor!”, le-a mai transmis Victor alegătorilor săi.

„O realizare uimitoare, de a da mulţimii de 1 milion de tineri o voce”

Parlamentul Tinerilor din Marea Britanie oferă şansa copiilor cu vârste între 11 şi 18 ani să-şi folosească vocea pentru a aduce schimbări sociale printr-o reprezentare semnificativă şi o campanie electorală. 

Membri ai Parlamentului Tinerilor participă la o dezbatere anuală în Camera Comunelor, prezidată de preşedintele acesteia, deputatul John Bercow, ocazie cu care se dezbat cinci teme alese în urma unui tur de scrutin de către tinerii din Marea Britanie. După dezbateri, se votează pentru a se decide care dintre aceste chestiuni ar urma să devină campanii prioritare ale Parlamentului Tinerilor din Regatul Unit pentru anul următor.

Peste 250 de membri ai Parlamentului Tineretului din Marea Britanie au participat la dezbaterea din Camera Comunelor. Cele cinci teme abordate în final au fost crimele, votul de la 16 ani, problema lipsei adăposturilor pentru oamenii străzii, salariu egal pentru muncă egală şi bineînţeles sănătatea mintală a tinerilor. Subiectele au fost selectate în urma unui tur de scrutin la care au participat peste 1,1 milioane de copii, între 11 şi 18 ani, din Marea Britanie.

„O realizare uimitoare, de a da mulţimii de 1 milion de tineri o voce. Mulţumiri uriaşe pentru tot sprijinul acordat, pentru un astfel de mandat”, mai spunea Victor.

Odată cu postarea discursului pe net alături de explicaţii, mama băiatului avea să scrie în final şi: „Victor Ciunca, sunt mândră de tine!”. 

     

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite