VIDEO Moment de reculegere pentru pompierul răpus de COVID-19. „Se simţea rău, dar a rămas acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romeo Gheorghe Banu avea 46 de ani şi era pompier de 14 ani în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea - Garda de Intervenţie Brezoi.

Decesul pompierului vâlcean a fost declarat luni seara, 26 octombrie, la scurt timp după ce a fost transferat de la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Vâlcea la Unitatea de Primiri Urgenţă. Urma să ajungă la Terapie Intensivă, dar nu a mai apucat, a făcut al doilea stop cardio-respirator din ziua respectivă.

A fost diagnosticat cu SARS - CoV-2 în data de 13 octombrie, moment în care s-a luat decizia izolării sale acasă, alături de familie, întrucât la momentul respectiv era asimptomatic. Între timp însă a început să se simtă din ce în ce mai rău, şi abia după aproximativ o săptămână a fost de acord cu internarea. 

Marţi dimineaţa, 27 octombrie, în cadrul unităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea s-a ţinut un moment de reculegere în memoria pompierului răpus de COVID - 19. A lăsat în urmă doi copii.

În videoconferinţa care a avut loc înaintea evenimentului, comandantul ISU, lt. col. Dan Pascaru l-a caracterizat pe pompier drept „un om care nu a creat niciodată probleme, un om care a răspuns cerinţelor şi atribuţiilor din fişa postului”.  

Moment de reculegere în cadrul ISU Vâlcea în memoria pompierului Romeo Banu, răpus de COVID - 19:

Ajutor pentru cei doi orfani, din partea pompierilor

Romeo Gheorghe Banu era căsătorit şi avea doi copii: un băiat şi o fată, de 18 şi respectiv 21 de ani.

„Vreau încă o dată să vă mulţumesc, pentru că la ultima întrunire a Asociaţiei „Comanda de foc” aţi fost de acord cu propunerea de a sprijini, până la împlinirea vârstei de 18 ani, copiii cadrelor militare care au trecut în ”lumea celor drepţi”. Nu este o sumă mare, dar este un respect unor oameni care au fost alături de noi, pentru unii prieten, pentru alţii coleg. A făcut parte (Romeo Banu - n.r.) din marea noastră familie a pompierilor”, a mărturisit lt. col. Dan Pascaru, comandantul ISU Vâlcea, în cadrul unei videoconferinţă care a precedat momentul de reculegere.

Nu era cunoscut cu boli: „era bine făcut”

De asemenea, acesta a menţionat şi faptul că pompierul răpus de COVID-19 nu era cunoscut cu antecedente medicale: „Nu a fost o persoană care să fi avut antecedente medicale, comorbidităţi, cum le numesc medicii, nu se afla în evidenţele medicale cu vreo problemă. Cei care l-aţi cunoscut îl ştiţi ca pe un tip un pic mai zdravăn, un pic supraponderal, dar cred că, cu vârsta, majoritatea devenim un pic mai corpolenţi, ca să folosim un termen mai plăcut”, a mai spus şeful ISU Vâlcea.

Nu avea probleme cronice de sănătate şi chiar: „Probele sportive le-a dat fără probleme de fiecare dată. A făcut sport în tinereţe, iar în cadrul inspectoratului nu s-a pus problema să aibă alte afecţiuni. Era un tip bine făcut, pe care te puteai baza la intervenţii”, au precizat reprezentanţii pompierilor vâlceni.

Decizia de a nu se interna, deşi se simţea rău, a fost fatală

Cu toate acestea, faptul că a stat acasă, deşi se simţea rău, convins că va învinge virusul, s-a dovedit în final o decizie fatală: „Aseară (luni, 26 octombrie - n.r.) am discutat cu soţia şi mi-a mărturisit că s-a simţit cu câteva zile înainte de a se interna în spital mai rău, dar a refuzat să meargă la spital mai repede considerând că este o simptomatologie specifică acestei boli. Dacă vor mai fi cazuri, şi cu siguranţă vor mai fi, în rândul personalului nostru, deplasaţi-vă către unitatea medicală! Este un virus foarte agresiv. Sunt persoane care au trecut cu bine peste, şi asta le doresc tuturor, dar sunt şi persoane care la început manifestă o simptomatologie uşoară, după care urmează o formă agresivă sau foarte agresivă“ - aşa cum a fost şi cazul lui Romeo Banu. 

Romeo Banu a stat acasă timp de şase zile, între 13 şi 19 octombrie. Abia apoi a decis să se interneze, dar deja era prea târziu, în ciuda vârstei şi a condiţiei sale fizice. Luni, 26 octombrie, urma să fie transferat la Terapie Intensivă, după ce a făcut primul stop cardio-respirator. Sursele noastre susţin că procedura s-a desfăşurat cu greutate, fiindcă patru ore mai târziu încă nu ajunsese la destinaţie. Al doilea stop l-a făcut la Unitatea de Primiri Urgenţe unde, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat. Între cele două secţii: Boli Infecţioase şi Terapie Intensivă / UPU sunt mai puţin de cinci kilometri distanţă, fiind în două clădiri diferite, prima în cadrul Spitalului Vechi (aşa cum este acesta cunoscut în Râmnicu Vâlcea) şi a doua în sediul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă. Cel dintâi aparţine tot de SJU Vâlcea. 

Videoconferinţă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea în memoria pompierului Romeo Banu de la Garda de Intervenţie Brezoi, răpus de COVID:

66 de pompieri vâlceni s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei

Înainte de a păstra momentul de reculegere, în toate subunităţile de intervenţie ale pompierilor de la Vâlcea, cu semnale luminoase şi sonore pornite, comandantul ISU a menţionat şi despre situaţia din spitalele vâlcene, dar şi despre faptul că nimeni nu ştie cât se va mai prelungi această perioadă de pandemie, îndemânându-şi subordonaţii să se protejeze. 

„Vedeţi evoluţia bolii la nivel naţional: situaţia se agravează şi din nefericire face victime şi din rândul nostru. Sper să fie singurul caz... Aveţi mare grijă, protejaţi-vă pentru că dacă urmărim situaţia şi la nivelul judeţului şi la nivel naţional, trendul este unul crescător. Se umplu paturile de spital, mai ales în secţiile de ATI. Judeţul Vâlcea a reuşit de la cinci paturi să mărească capacitatea la 10 paturi ventilate pe ATI, şi sperăm să facem şi la Horezu acelaşi lucru. Dar, cel mai important este să ne protejăm pe cât posibil, prin toate mijloacele avute la dispoziţie şi să trecem cu bine peste perioada aceasta care, din punctul meu de vedere şi aşa cum spun şi statisticile, va fi o perioadă destul de lungă. Statisticienii spun că va mai dura un an - doi. Acum, rămâne de văzut. Nu ştim când va apărea un vaccin!”, a mai spus lt.col. Dan Pascaru.  

Reprezentanţii ISU Vâlcea nu au dorit să comenteze despre modul în care a contractat Romeo Banu noul coronavirus, acasă sau la serviciu, precizând doar: „Nimeni nu poate spune cu certitudine unde

(s-a îmbolnăvit - n.r.)”.

De la începutul pandemiei de coronavirus, 66 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea „au intrat treptat în izolare si carantină, pe măsură ce li s-au confirmat testele pozitive sau li s-au confirmat intrarea în contact cu persoane diagnosticate. Dintre aceştia, 15 lucrau în cadrul sediului central al ISU din Râmnicu Vâlcea, iar restul provin de la subunităţile din judeţ”, au mai precizat reprezentanţii ISU Vâlcea. 

Vă mai recomandăm şi:

 

Un vâlcean s-a sinucis la vestea că soţia i-a murit de COVID-19: „Nu pot trăi fără ea“. Au fost înmormântaţi în aceeaşi zi

 

Sfârşitul crunt al unui diabetic cu COVID, relatat de familie: „Ne suna plângând, să găsim un doctor să îi taie picioarele“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite