VIDEO Osemintele a opt soldaţi necunoscuţi din primul război mondial, înhumate cu onoruri militare. Povestea descoperirii acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonial militar pentru înhumarea soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial în luptele de pe Valea Oltului Foto Florin Epure
Ceremonial militar pentru înhumarea soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial în luptele de pe Valea Oltului Foto Florin Epure

Osemintele a opt soldaţi necunoscuţi, şase români şi doi nemţi, căzuţi în primul război mondial în luptele purtate pe Valea Oltului, au fost înhumate, vineri, 5 iulie, cu onoruri militare, în Cimitire ale Eroilor din localităţile Perişani şi Titeşti, judeţul Vâlcea.

GALERIE FOTO 

În toamna anului trecut s-a deschis un şantier arheologic în vârful munţilor din Ţara Loviştei, după ce au fost descoperite, cu doi ani înainte, oseminte ale unor soldaţi căzuţi în Primul Război Mondial.

Vineri, 5 iulie, după aproape un an de demersuri birocratice pentru obţinerea avizelor necesare, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă dedicată înhumării rămăşiţelor soldaţilor necunoscuţi.

Nu doar procesul pentru înhumarea osemintelor a fost unul de durată, ci şi cel pentru declararea ca sit arheologic a vechiului tranşeu al companiei Diviziei a IV-a a Armatei Române în Primul Război Mondial, în care au fost descoperite.

Pe Valea Oltului, în Poiana Spinului, în munţii din nordul judeţului Vâlcea, arheologii au descoperit în ultimii ani mai multe oase umane şi cartuşe. Descoperirea a fost uluitoare datorită poziţionării geografice - imediat sub golul alpin, dar şi a faptului că era vorba nu doar de oseminte aparţinând unor soldaţi români, dar şi ale unor soldaţi nemţi. 

Osemintele soldaţilor, descoperite de căutătorii de comori

Povestea a început în vara anului 2016, când nişte căutători de comori din Ardeal şi Bucureşti au descoperit bucăţi de uniforme militare şi apoi muniţie şi oseminte. Multă vreme, localnicii au vorbit despre profanare de morminte, bănuindu-i pe căutători că au luat ce a fost mai preţios. Apoi, au fost alertate şi autorităţile. Poliţia a aflat prima de descoperirea făcută la marginea pădurii din apropierea golului alpin de la Poiana Spinului şi apoi şi specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea. În final, a fost alertată şi Poliţia de Patrimoniu. De atunci însă, nimeni nu a pomenit dacă bănuielile localnicilor au avut suport.  

Surprinşi de suflul unei explozii, au murit cu arma în mână

La vremea respectivă, s-au descoperit osemintele a patru soldaţi. După modul în care erau îngropaţi: în picioare, cu echipamentul lângă ei, nefolosit, în poziţie de luptă, specialiştii au ajuns la concluzia că au avut parte de o moarte fulgerătoare, cel mai probabil cauzată de suflul unei explozii.

În toiul luptelor sângeroase din 1916, de pe Valea Oltului, din Munţii Loviştei, mai mulţi soldaţi dintr-o companie aparţinând Diviziei a IV-a a Armatei Române au fost daţi dispăruţi. Istoricii au ajuns la concluzia că poate fi vorba despre unii dintre ei, mai ales că se ştia unde se termina linia frontului din acea toamnă dramatică, când România a intrat în război, dar şi când a fost străpunsă de Corpul Alpin Bavarez. 

Sit arheologic pe locul cimitirului ad-hoc de peste 100 de ani

Ultima redută a acestui front a fost chiar la Perişani, unde s-a amenajat situl arheologic, pe locul cimitirului de peste 100 de ani, de pe „ultimele tranşee de tip bastion din pământ”, aflate linia frontului din Ţara Loviştei, apărat de Divizia a IV-a. 

Printre cei care şi-au dat viaţa în luptele de pe Valea Oltului se numără şi generalul David Praporgescu, al cărui mormânt se află astăzi în Cimitirul Eroilor de la Călineşti - Vâlcea.

Discursul primarului Ion Sandu din Perişani - Vâlcea la ceremonialul dedicat înhumării soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial pe Valea Oltului

Osemintele a doi soldaţi germani, printre descoperirile arheologilor

Nu mică le-a fost mirarea arheologilor ca pe timpul săpăturilor din Poiana Spinului să mai descopere osemintele a încă patru soldaţi, doi români şi doi germani, judecând după uniformele militare şi muniţia găsită asupra lor.

Rămăşiţele militarilor nemţi au fost înhumate în cimitirul soldaţilor străini dintr-o localitate învecinată - Titeşti. Astfel se explică de ce eroii români au fost înmormântaţi la Perişani, iar ceilalţi la Titeşti. 

Zona „minată” din primul război mondial, de pe culmile muntoase din nordul judeţului Vâlcea

La Perişani, ca în toate localităţile din împrejurimi, aflate în vârf de munte, în ultimii ani s-a descoperit destulă muniţie provenind din acest război, semn al luptelor intense care s-au dat acolo. Spre exemplu, o echipă pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea, care a fost chemată să asaneze teritoriul de muniţia rămasă neexlodată, a găsit la un moment dat 84 cartuşe pentru mitralieră şi trei tuburi de cartuşe, în pădure, pe vechiul aliniament de tragere. 

Zona continuă şi astăzi să prezinte un potenţial de pericol ridicat, pentru că nu se ştie încă dacă a fost descoperită toată muniţia.

Prin urmare, misiunea arheologilor nu a fost deloc uşoară. Toţi au fost conştienţi că lucrează pe un teren minat şi că în orice moment pot da peste un obuz rămas neexplodat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite