VIDEO Povestea primarului care a iniţiat în România festivitatea „Nunta de aur“. „Secretul fericirii în cuplu: spiritul de echipă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiatorul festivităţii „Nunta de aur” şi soţia: Sorin şi Silvia Zamfirescu, la aniversarea a 50 de ani de căsnicie de către Municipalitate; Foto: Daciana Stoica
Iniţiatorul festivităţii „Nunta de aur” şi soţia: Sorin şi Silvia Zamfirescu, la aniversarea a 50 de ani de căsnicie de către Municipalitate; Foto: Daciana Stoica

În urmă cu peste două decenii, primarul din Râmnicu Vâlcea, Sorin Zamfirescu, a iniţiat festivitatea „Nunta de Aur”, devenită tradiţie şi preluată în toată România. Iniţiatorul ei s-a aflat de curând printre beneficiarii acestui eveniment, prilej cu care ne-a dezvăluit secretele fericirii în cuplu.

GALERIE FOTO

Familia Sorin şi Silvia (Vasilica) Zamfirescu s-a numărat, de curând, printre cele 35 de cupluri de râmniceni aniversate de municipalitate pentru 50 de ani de căsnicie. În cadrul unui eveniment festiv au fost oferite de către conducerea administraţiei locale: „Diplome de Fidelitate”, flori, tichete sociale în valoare de 600 de lei şi o cupă de şampanie.

Sorin Zamfirescu este iniţiatorul acestei acţiuni în România. Când a venit cu ideea de a premia cuplurile care-şi aniversează nunta de aur, acum 21 ani, primarul Sorin Zamfirescu din Râmnicu Vâlcea s-a bucurat că este primul dintre colegii lui, de la Federaţia Municipiilor din România, care va organiza această sărbătoare. 

Zamfirescu, inginer de profesie, văzuse festivitatea în Germania şi s-a gândit că n-ar fi rău să o aplice şi la vâlcenii lui. Primarul nu ştia că ideea lui urma să devină tradiţie în România. La Râmnicu Vâlcea au fost premiate până astăzi peste 2.000 de cupluri de către Municipalitate, iar anul acesta a venit rândul chiar fostului primar să fie celebrat.

„Îmi aduc aminte că mă felicitau toţi că am avut asemenea iniţiativă”

„Am făcut multe deplasări în perioada aceea (în mandatul de primar 1996 - 2000, n.r.) pentru a învăţa de la alţii al căror exemplu voiam să-l urmăm. Am văzut în Germania chestiunea aceasta, mi-a plăcut foarte mult, mi s-a părut că o astfel de sărbătoare este foarte potrivită pentru a constitui nişte modele, pentru a recompensa pe cei care reuşesc să rămână împreună în ciuda vicisitudinilor. Am discutat şi cu viceprimarii de la acea vreme, doi oameni foarte valoroşi (Victor Giosan şi Anuţa Handolescu, primul a fost ulterior subprefect, secretar de stat şi consilier al premierului Dacian Cioloş, doamna a ajuns prefect de Vâlcea - n.r.). Am obţinut şi aprobarea Consiliului Local şi am înfiinţat un asemenea eveniment acum 21 de ani. Făceam parte din conducerea Federaţiei Municipiilor din România şi cred că am fost primul, fiindcă îmi aduc aminte că mă felicitau toţi că am avut asemenea iniţiativă”, ne-a mărturisit Sorin Zamfirescu.

Sărbătorirea a 50 de ani de căsnicie - o tradiţie în familia Zamfirescu

Povestea cuplului Sorin şi Silvia Zamfirescu pare cumva desprinsă din filme. Lecţia fidelităţii în familie au primit-o chiar de la părinţi: „În familia noastră, loialitatea faţă de partener este o trăsătură de familie. Provenim din familii unde sărbătorirea a 50 de ani de căsătorie este o tradiţie. Ambele noastre familii au serbat nunta de aur. Am avut modelul în familie”, ne-a povestit cuplul Zamfirescu.

Iar cea mai mare realizare o constituie familia: au doi băieţi, făcuţi la diferenţă de 15 ani unul de celălalt. Ambii însă sunt căsătoriţi cu două foste colege de clasă, din liceu. Cel mare a serbat nunta de argint. Au două nepoate, una medic rezident căsătorită cu un american, cealaltă, mezina, are doar 6 ani şi este „minunea familiei”.

„Coup de foudre”, de pe băncile facultăţii

S-au cunoscut în timpul facultăţii, printr-un prieten care căuta o amică studentă de la Medicină. Nu au găsit-o, dar au întâlnit-o pe colega de cameră. „Pentru mine, cel puţin, a fost un «coup de foudre». Mi-a plăcut foarte tare de la început”, povesteşte Sorin Zamfirescu despre momentul în care şi-a văzut viitoarea soţie pentru prima dată. 

S-au cunoscut mai bine la o cafea. „A fost într-adevăr o dragoste aşa cum cred că ar fi bine să fie trăită de mulţi tineri. A fost teribilă”, îşi aminteşte fostul primar, completat de soţie: „tumultoasă, dar lucidă”.

Primul copil a venit tot în timpul studenţiei

Pe atunci, el era în ultimul an de facultate – Construcţii Civile, aşa că povestea de dragostea „s-a călit” în perioada navetei pe ruta Râmnicu Vâlcea - Bucureşti. „Era destul de complicat, lucram în construcţii, uneori şi 10 ore şi pe zi, şi sâmbătă şi duminica, dar distanţa nu a făcut altceva decât să sudeze şi mai bine legătura”. Doamna susţine însă au avut de partea lor doi aliaţi de încredere: tinereţea şi exuberanţa. 

S-au căsătorit la un an şi jumătate de când s-au cunoscut, pe când Silvia era încă pe băncile facultăţii. Şi tot în timpul facultăţii s-a născut şi primul copil: „Trebuie să o laud, deşi născuse, acest lucru a ambiţionat-o şi mai mult, că a terminat facultatea cu nişte note trăznet. Bine, contau şi la repartiţie”, îşi aminteşte Sorin Zamfirescu.

„Lucrurile pe atunci păreau complicate, acum par însă caraghioase”

Deşi soţia provenea din Dobrogea „dintr-o zonă „deosebit de frumoasă – Oltina (comună în judeţul Constanţa – n.r.) – raiul pescarilor şi vânătorilor”, a găsit repartiţie în Vâlcea, la „o circă sanitară” de ţară, un fel de „spital universal”, unde aveau loc inclusiv naşteri, aflată la 60 de km depărtare de municipiul reşedinţă de judeţ. O navetă destul de grea, deşi avea locuinţă de serviciu.

    

„Lucrurile pe atunci păreau complicate, acum par însă caraghioase”, recunoaşte Sorin Zamfirescu, amintindu-şi de legea prin care primăriile erau obligate să asigure toate condiţiile celor care îşi schimbau domiciliul din cauza serviciului, lucru care în realitate nu se întâmpla, perioada anilor 70 fiind una cu profunde lipsuri, mai ales în zona rurală.

Numai că proaspăta doctoriţă s-a adaptat situaţiei şi a început să-şi crească pui chiar în curtea dispensarului, să aibă o grădină de legume, să se autogospodărească. „Dar a fost în acelaşi timp frumos”, rememorează cei doi locurile, oamenii şi chiar şi mijlocul de transport de la acea vreme – cabrioleta. 

„Lucram în construcţii, era foarte greu, dar noi câştigam binişor”. Când copilul a făcut trei ani, fiind crescut până atunci de bunica din partea mamei, doctoriţa Zamfirescu s-a mutat mai aproape de casă. De la Păuşeşti – Măglaşi a ajuns în staţiunea Băile Olăneşti şi abia după şase ani a reuşit să ajungă în spital la Râmnicu Vâlcea. 

Ingredientele fericirii în cuplu: „după şapte ani soţii ajung să semene şi fizic nu doar psihic”  

Când vine vorba despre cum au reuşit să petreacă 50 de ani împreună, care sunt „ingredientele fericirii în cuplu”, în contextul în care, astăzi în România 62% dintre familiile tinere se destramă, potrivit studiilor, familia Zamfirescu spune: „Nu am făcut un efort fantastic să rămânem împreună. Se spune că, după şapte ani, soţii încep să semene şi fizic, nu doar psihic. Parcă ne-am completat de la an la an, mai cu substrat”.

„Eu consider că secretul unei căsnicii durabile este spiritul de echipă, pe lângă afecţiune şi respect. Cred că n-am amestecat niciodată serviciul cu casa. Dar, când a fost nevoie, ne-am sprijinit reciproc”, completează Silvia Zamfirescu. 

Amândoi sunt de acord însă că la „căruţa căsniciei”, ca să nu se destrame, trebuie ca ambii parteneri să tragă în aceeaşi direcţie, în acelaşi sens. 

Sfaturi pentru cei tineri: „este mai complicat decât în politică”

I-am rugat să ne ofere şi câteva sfaturi pentru tinerii care se gândesc să-şi întemeieze o familie, dar şi pentru cei care au deja una. 

Primul sfat: înainte de a face „marele pas” - tinerii trebuie să priceapă ce este căsnicia: „Te înhami la o treabă care incumbă multe responsabilităţi, dar dacă efortul lor este bine direcţionat se pot dobândi avantaje pe care de unul singur nu le-ai putea obţine”. 

Respectul, admiraţia şi iubirea faţă de familia din care provii sunt calităţi esenţiale pentru a pune bazele unei noi familii, bazate pe aceleaşi principii sănătoase. „Exemplul oferit de familie, ideea de cuplu se învaţă acasă”.

Suportul acordat partenerului: „De unul singur, oricât ai fi de grozav, dacă nu ai pe cineva lângă tine care să te sprijine în momentele grele, să adauge la efortul tău efortul lui, care să te facă să simţi bucuria, nu poţi obţine avantajele pe care le ai în cuplu”   

Toleranţa: „Chiar dacă ai şansa de a-ţi întâlni jumătatea, trebuie să te aştepţi că vor exista asperităţi şi este nevoie de toleranţă. Este mai complicat decât în politică. Trebuie să faci concesii, la început, că apoi începeţi să semănaţi!”. Dar concesiile trebuie să vină din ambele părţi. 

Simţul umorului este un „ingredient cheie” în cuplu.

La necaz este bine să te uiţi în jur şi să observi că sunt alte lucruri şi mai grave. „Am pus bărbia în piept şi am mers înainte”. 

Să nu laşi orgoliul personal să provoace conflicte!

Să tragi la „căruţa căsniciei” în aceeaşi direcţie!

„Primarul eclipsei” - ultima din mileniul al doilea

Sorin Zamfirescu a fost primar în Râmnicu Vâlcea în perioada 1996 - 2000 şi parlamentar în mandatul 2008 - 2012. De meserie inginer în construcţii, a fost printre altele şef de şantier şi director general înainte şi imediat după Revoluţie. A condus Uzinele Sodice Govora şi SC Acvarim SA. 

În perioada în care a fost primar, în 1999, Râmnicu Vâlcea a primit diploma de „Oraş în drum spre integrare europeană”, conferită de Comisia Europeană la Bruxelles - fiind singurul oraş din România, la acea vreme, care primea această distincţie. 

1999 a fost şi anul ultimei eclipse de soare a mileniului al II-lea, ce a avut vizibilitate maximă în România, la Râmnicu Vâlcea şi în apropiere. Cu această ocazie, oraşul condus atunci de Sorin Zamfirescu a renăscut, devenind un punct de atracţie pentru zeci de mii de turişti.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite