VIDEO FOTO Cum se poate rezolva problema CET-urilor şi a CE Oltenia. „Guvernul să pună mâna să plătească certificatele CO2“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisii de gaze cu efect de seră Foto Adevărul
Emisii de gaze cu efect de seră Foto Adevărul

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, este convins că soluţia rezolvării problemelor de pe platforma chimică vâlceană, dar şi a CET-urilor şi bazinului minier de pe Valea Jiului, este ca certificatele de emisii CO2 să fie plătite de Guvern.

GALERIE FOTO

Soluţia privind plata certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră de către guvern, spune Constantin Rădulescu se aplică, cu succes, în ţări precum Polonia. Liderul CJ Vâlcea este de părere că rezolvarea problemelor unităţilor precum Uzinele Sodice Govora - CIECH, CET Govora sau Complexul Energetic Oltenia ori restul CET-urilor din ţară aflate în blocaj, este doar la Bucureşti.

Singura fabrică de sodă din România a intrat în blocaj după ce preţul aburului furnizat de CET Govora a crescut. La rândul său, CET Govora a mărit preţul la produsele furnizate după ce, anul trecut, cel mai mare utilaj din bazinul carbonifer din judeţul Vâlcea s-a prăbuşit, în urma alunecărilor de teren. Prăbuşirea excavatorului din Cariera Alunu a determinat reducerea la mai puţin de jumătate din producţia de cărbune a companiei.

Producţia la un preţ minim, având în vedere că Exploatarea Minieră Berbeşti Alunu aparţine de CET Govora, nu a mai putut fi asigurată. A fost un efect în lanţ care a dus la rezilierea de furnizare de abur către producătorul polonez CIECH Soda de la Govora - Vâlcea. 

Declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea privind soluţia pentru problemele de pe platforma chimică, dar şi de la CEO şi CET-urile din ţară:

După 60 de ani de funcţionare, CIECH Sodă Govora (fosta USG) a fost nevoită să-şi întrerupă producţia. O mare parte dintre cei 600 de angajaţi şi-au depus deja cererile pentru a fi disponibilizaţi, fiind acum în şomaj tehnic. 

CET Govora, producător de energie, căldură şi abur industrial, deţinut integral de Consiliul Judeţean Vâlcea, se află în insolvenţă din 2016. Pe lângă uzina de sodă acesta alimentează cu apă apă caldă şi căldură municipiul Râmnicu Vâlcea şi staţiunile - oraş Călimăneşti şi Băile Olăneşti. În plus, furnizează abur industrial sucursalei Oltchim a Chimcomplex. Planul de reorganizare al CET Govora a avut de suferit după scumpirea cu 17% a certificatelor de emisii de dioxid de carbon, mai ales că din 2017 până în 2019 acestea s-au scumpit de cinci ori şi jumătate. În plus, a apărut şi incidentul de la Cariera Alunu.

Nici la Complexul Energetic Oltenia lucrurile nu stau mai bine. Şeful directoratului, Sorinel Boza, a fost demis luni, 27 ianuarie. Despre demisia acestuia se vorbeşte de anul trecut de când Corpul de Control al premierului de la acea vreme a descoperit o serie de nereguli la CEO. Problemele financiare s-au agravat de-a lungul timpului, CEO având numai anul trecut pierderi de 1.1 miliarde lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a declarat că instituţiile mai sus menţionate, la fel ca toate CET-urile din ţară, îşi vor găsi rezolvare numai atunci când Guvernul - „acesta sau cele care vor veni” - se va decide să găsească soluţii legale pentru a plăti certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră. Abia atunci, susţine pesedistul, „activitatea la USG va putea fi reluată”: „Deocamdată CET Govora are administrator judiciar. Noi nu putem interveni. (...) Sugera un fost ministru să luăm un împrumut de 40 de milioane de euro. De unde îi dai înapoi? Anul acesta avem cu 30 de milioane de lei mai puţin la construcţia bugetului. Apelul meu către Guvernul României, către toţi cei implicaţi este să se încerce plata certificatelor de emisie CO2. Să se găsească un cadru legal. Înţeleg că în Polonia se poate”. Numai în acest mod, mai spune Rădulescu, activitatea la CIECH Soda poate fi reluată, CET poate furniza abur industrial în continuare. „Să se reglementeze treaba asta la nivel naţional şi nu vor mai fi probleme nici în bazinul minier CE Oltenia, nici la CET-urile din ţară”.

Şeful Consiliului Judeţean a mai specificat că se va continua cu planurile pentru construcţia unei centrale în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaze naturale. Prin planul de reorganizare al CET Govora, s-a propus ca activele acestei centrale să fie cumpărate de CJ Vâlcea şi/sau Primăria Râmnicu Vâlcea, în asociere cu Chimcomplex şi/sau Ciech Soda. Din primele estimări, investiţia se ridică la 100 milioane de euro şi ar putea fi gata în 2023.

„Suntem în grafic cu achiziţionarea acelui KAF astfel încât să nu mai pornim vara ditamai cazanul pentru apă caldă, să nu mai avem probleme cu termoficarea”. Rădulescu a mai spus în final: „Guvernul României, indiferent al cui ar fi, să pună mâna să plătească certificatele de emisie CO2. Să găsească o soluţie”.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite