Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cum s-au mobilizat mai mulţi turişti şi au salvat viaţa unor oameni prinşi într-un cumplit accident. Un cunoscut bucătar n-a mai supravieţuit

2
22 Oct 2019 18:05:01
Autor: Daciana Mitrache
Imagini de la accidentul petrecut lângă staţiunea Vf  Roman - Horezu, printre turiştii salvatori: brancardierul, pe maşină, şi copilul, în negru, la coada dubiţei; Foto: Adevărul / Credit CMŢ
Imagini de la accidentul petrecut lângă staţiunea Vf  Roman - Horezu, printre turiştii salvatori: brancardierul, pe maşină, şi copilul, în negru, la coada dubiţei; Foto: Adevărul / Credit CMŢ

Un cunoscut bucătar din Vâlcea a murit într-un accident rutier care a avut loc duminică, 20 octombrie, pe drumul de munte care leagă oraşul Horezu de staţiunea Vârful Roman.

GALERIE FOTO
 
Duminică, 20 octombrie, la Vâlcea, câţiva turişti s-au comportat şi mobilizat exemplar, în urma unui accident mortal care s-a produs pe un drum de munte. 
 
O autoutilitară - o dubiţă pentru transport marfă, aparţinând unei firme de catering şi organizări evenimente din Râmnicu Vâlcea - care cobora din staţiunea montană Vârful Roman / Vârful lui Roman s-a răsturnat pe drumul pietruit spre Horezu. Nu sunt foarte clare cauza şi împrejurările în care s-a produs acest accident, dar având în vedere zona şi gravitatea evenimenului, rapida implicare a turiştilor care au ajuns primii în zonă, la scurt timp de la producerea incidentului, a dus la salvarea a două vieţi, cum aveau să recunoască ulterior şi autorităţile.
 
Două maşini cu turişti au ajuns imediat la locul faptei. Printre ei se aflau un brancardier şi o asistentă medicală de la Spitalul Judeţean Vâlcea. Ei au fost cei care au acordat primele îngrijiri medicale răniţilor. Imaginile în exclusivitate de la faţa locului arată modul în care s-au mobilizat turiştii pentru a salva vieţi.
 
Imagini de la accidentul mortal de pe drumul care leagă staţiunea montană Vf. Roman de oraşul Horezu: un renumit bucătar vâlcean şi-a pierdut viaţa, iar alte două victime au fost salvate de turişti, printre care şi un copil (Sursa video CMŢ)
 
 
Printre turiştii salvatori: un copil, un brancardier şi o asistentă medicală
 
„A fost un băiat, Bogdan, printre primii salvatori care au ajuns la faţa locului. El a făcut primele manevre de resuscitare ale uneia dintre persoanele rănite, până a ajuns Salvarea. A mai fost şi o doamnă asistentă, Cristina, care a acordat primul ajutor celorlalţi doi răniţi”, ne-au povestit martorii oculari.  
 
Împreună cu ceilalţi turişti, printre care erau şi copii care s-au implicat în operaţiunea de salvare, au reuşit să-i scoată dintre fiarele contorsionate pe şofer şi pe unul dintre pasageri a cărui mână era prinsă între dubă şi copacul de care s-a ciocnit autoutilitara în cădere. Copacul a stat practic stăvilar ca autovehiculul să nu cadă în râpa de pe marginea drumului. 
 
Cu mic cu mare, oamenii ţinut de dubă ca să-i salveze pe răniţi şi au scos o a treia persoană din râpa unde fusese proiectată în urma impactului.  
 
„Am fost acolo când i-au scos din maşină. În video, se poate vedea şi un copil printre salvatori. Unii ţineau de maşină, iar alţii erau deasupra, ca să-i scoată pe răniţi. În video se vede, pe maşină, băiatul care-l resuscita pe şofer”, ne-au mai povestit martorii.
 
Centura de siguranţă şi o pipă pentru căile respiratorii - ar fi putut salva, probabil, o viaţă 
 
Este vorba despre evenimentul rutier în care şi-a pierdut viaţa un renumit bucătar din Râmnicu Vâlcea - Gabi Vîlceanu, un om cu peste 20 de ani experienţă profesională în domeniu. Martorii oculari ne-au mai povestit şi alte amănunte incredibile despre acest accident. „Îmi amintesc că turiştii au scos trusele de prim ajutor, şi bărbatul care acorda primele îngrijiri a tot cerut o „pipă” pentru desfundarea căilor respiratorii ale şoferului, dar din păcate trusele nu sunt prevăzute cu aşa ceva”. 
 
Un alt fapt demn de menţionat este legat de poziţionarea dubei, după accident, autoutilitara era îndreptată de parcă s-ar fi dus spre staţiune, nicidecum spre oraş.
 
Tot de la martorii oculari am aflat că şoferul, Gabi Vîlceanu, nu purta centura de siguranţă şi, având în vedere unde a fost găsită a treia persoană - în râpă, mai mult ca sigur că nici aceasta nu era asigurată.„Credem că ”a zburat” prin geam, din cauza impactului. Avea faţa umflată, tumefiată. Celălalt bărbat avea mâna prinsă între maşină şi pom. A venit şi Descarcerarea, dar chiar cu un minut înainte, turiştii îl scoseseră deja din maşină. Avea o tăietură la frunte şi se plângea de dureri de spate, pe lângă mâna ruptă”, au mai povestit salvatorii.
 
 
 
Au pierdut controlul volanul fiindcă şoferul a adormit la volan sau au rămas fără frâne
 
Turiştii au fost cei care au alertat autorităţile. Când au ajuns la faţa locului echipajele ambulanţelor, SMURD-ului, Descarcerării şi Poliţiei, răniţii deja fuseseră scoşi dintre fiare şi din râpă şi li se acordase primul ajutor. În ciuda eforturilor disperate ale salvatorilor, de a-l resuscita pe şofer, acesta a intrat în stop-cardio-respirator şi nu a mai putut fi salvat.
 
Deocamdată nu a fost confirmată declaraţia uneia dintre victime care a spus că şoferul ar fi adormit la volan, sau a celeilalte care a mărturisit, în timp ce i se acorda primul ajutor, că maşina a rămas fără frâne. Vehicolul a fost dus de către poliţişti la un service, ca specialiştii să se pronunţe în această privinţă. „Una dintre victime a spus că şoferul a adormit la volan şi din cauza asta a pierdut controlul maşinii, iar cealaltă - că au rămas fără frâne”. 
 
 
„Nu existau urme de frânare”
 
Ce implicare a avut remorca pe care o tracta dubiţa, pe care se afla un grătar profesional mobil încă nu este clar. Dar ceea ce au remarcat matorii este faptul că: „Nu existau urme de frânare. Doar nişte urme care arătau că au intrat în şanţ şi apoi au ieşit din şanţ”. 
 
Una dintre ipoteze este că maşina a intrat în şanţul din dreapta, moment în care şoferul a tras de volan brusc, speriat, iar duba s-a întors şi s-a răsturnat. „Maşina era poziţionată de parcă urcau, deşi ei coborau”, au mai remarcat martorii.
 
Drumul de legătură între staţiunea montană Vârful Roman şi Horezu - „Capitala ceramicii româneşti” - a fost duminică blocat mai bine de două ore pentru salvarea victimelor şi cercetările la faţa locului. De remarcat este starea drumului - „destul de bună”, potrivit aceloraşi surse. 
 
 
 
Ultimul eveniment pentru care a preparat şi servit renumitele sale preparate tradiţionale
 
Gabi Vîlceanu, cel care a murit în accident, avea 49 de ani şi era „maestrul bucătar al Casei Vîlceanu”, firma proprie de organizări evenimente gastronomice. În ziua accidentului cobora împreună cu doi angajaţi de la o pensiune din staţiunea „Vârful lui Roman” - Horezu: „de la un botez sau ceva de genul”, cum au declarat martorii oculari. Pe pagina sa de socializare, bucătarul postase cu o zi înainte de nefericitul accident un anunţ: „Caravana bucătarului Vîlceanu se află în Vârful Roman” şi mai multe fotografii cu preparatele sale tradiţionale servite la evenimentul la care participase. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Popescu Ion
22.10.2019, 19:05:38

Comentariu considerat abuziv.

Bibi Loi
23.10.2019, 07:39:13

Daca era un cunoscut inginer, il bagati in titlu? Sau nu era calificat pentru asta?