VIDEO FOTO Santorini, insula celor mai frumoase apusuri. Totul despre paradisul aflat în topul celor mai romantice locuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Santorini - Grecia, Foto Daciana Stoica
Imagine din Santorini - Grecia, Foto Daciana Stoica

Insula Santorini sau Thira, cum o numesc grecii, se află în topul celor mai romantice destinaţii din lume, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, o emblemă a turismului mediteranean.

GALERIE FOTO

Imaginea clădirilor albe cu acoperişuri albastre, culori care se regăsesc pe drapelul grecesc, a devenit un simbol: ori de câte ori este promovată Grecia, se folosesc imagini din Santorini.

Insula, aşa cum arată azi, a apărut după o erupţie vulcanică uriaşă, din secolul al XVII-lea î.Hr., care a modelat uluitoarea Calderă Santorini. Situată în partea sudică a Mării Egee, Santorini face parte din grupul Insulelor Ciclade şi este ea însăşi un mic arhipelag format din două insule mai mari şi locuite – Santorini, insula principală, şi Therasia –, plus câteva insuliţe nelocuite. Cele două insule mai mari, împreună cu insuliţa Aspronisi, reprezintă ceea ce a rămas din arcul calderei vulcanice, iar alte două insuliţe – Nea Kameni şi Palea Kameni – se află în interiorul arcului. În afara lui, la 15 kilometri sud-vest, mai e un grup de trei insuliţe numit Christiana. 

Staţiunea grecească Oia de pe insula Santorini - Grecia pe timp de noapte Foto Daciana Stoica

Santorini se întinde pe aproximativ 90 de kilometri pătraţi, cu tot cu insuliţele din jur. Insula principală are o lungime de 30 de kilometri, de la nord la sud. Pe cele două insule sunt aproximativ 15.000 de locuitori, dar în satele-staţiuni vin în vizită anual peste jumătate de milion de turişti. Când spunem Santorini, primele lucruri care ne vin în minte sunt: arhitectura specială cu strălucitoarele clădiri albe şi cupolele colorate într-un albastru de poveste, hotelurile luxoase şi aleile pavate, priveliştea fascinantă a apusurilor şi peisajul stâncos cu accente dramatice. Peisajele incredibile, ideale pentru fotografii memorabile, fac din Santorini şi una dintre cele mai vânate destinaţii exotice din lume pentru organizarea de nunţi. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care o vacanţă pe această insulă va fi cu adevărat unică.

INSULA UNUI ASFINŢIT CELEBRU LA NIVEL MONDIAL

Privelişti ameţitoare te întâmpină urcând fie către capitala Fira (sau Thira ori Thera, cum îi spun grecii), fie către minunata Oia, cele mai populare dintre staţiunile sale, de unde mii de turişti admiră în fiecare seară „cel mai frumos apus din lume“. Veniţi din toate colţurile lumii, turiştii se îngrămădesc pe terase, convinşi că au prins cel mai bun loc pentru a se bucura de spectacolul naturii şi plătesc pentru această plăcere preţuri destul de piperate, atât la mâncare, cât şi la băutură. Însă faimoasele apusuri pot fi admirate şi din alte zone ale insulei: de la Farul Alb din Akrotiri la Mănăstirea Profetului Ilie, deschisă special doar până la apus, ori de pe un vapor sau iaht.

Unul dintre celebrele apusuri de soare surprinse pe drumul spre Insula Santorini  - Grecia:

ARHITECTURA EMBLEMATICĂ, CARTE DE VIZITĂ A GRECIEI

Amprenta unică a insulei Santorini vine de la simplitatea clădirilor sale, construite din materiale de origine vulcanică: nisip vulcanic, rocă neagră, rocă roşie şi piatră ponce. Cele două caracteristici arhitecturale de bază ale insulei sunt cupolele şi casele rupestre care în trecut erau reşedinţele celor mai săraci dintre locuitorii insulei. Satele pictate în alb stau cocoţate în vârful stâncilor înalte de culoare roşie. Unele aşezări din Santorini sunt construite pe marginea calderei, altele în jurul oraşelor-castel fortificate, cunoscute sub numele de kasteli, iar restul sunt amplasate în stânci.

Casele din Santorini sunt clasificate după structura şi stilul lor, fiind de trei tipuri: case rupestre – hyposkapha, săpate în întregime sau doar parţial în roca vulcanică, casele fermierilor sau casele căpitanilor de nave - kepetanospita, construite pe mai multe niveluri, cu crame şi curţi generoase, şi morile de vânt – clădiri rotunde cu acoperişuri şi roţi cu aripi de pânză. Clădirile de pe marginea calderei sunt pe mai multe niveluri, lăsând impresia că sunt construite una peste alta. Sunt interconectate prin alei pavate, înguste, trasate chiar pe acoperişul clădirilor.

Întregul complex arhitectural este fascinant: case peste hoteluri luxoase şi piscine infinity, peste restaurante de top, toate cu privelişti greu de egalat. Santorini oferă unele dintre cele mai frumoase hoteluri de lux, renumite la nivel mondial pentru îmbinarea arhitecturii tradiţionale cu confortul modern. Pentru toate aceste lucruri şi pentru multe altele, au devenit celebre satele-staţiuni: Fira, Oia, Firostefani, Imerovigli şi Pyrgos. 

Staţiunea Pyrgos de pe Insula Santorini - Grecia Foto Daciana Stoica

VESTIGII ANTICE, ALĂTURI DE URMELE VENEŢIENILOR

Cel mai important sit antic din Santorini este Akrotiri, un oraş din epoca minoică, acoperit în întregime de cenuşă vulcanică atunci când vulcanul Santorini a erupt, în jurul anului 1600 î.Hr. Un alt sit arheologic mai puţin cunoscut este Arhaia Thera, situat pe vârful unui deal deasupra staţiunii Perissa.

Urmele veneţienilor constituie şi ele o mică moştenire a insulei, regăsindu-se la Catedrala catolică din Fira şi în câteva aşezări fortificate, numite kasteli: Castelul veneţian din Akrotiri, Castelul Agios Nikolaos din Oia, Castelul din Skaros (lângă statul Imerovigli), Castelul Emporio şi Castelul din Pyrgos, singurul edificiu intact, care este şi cel mai „nou“, fiind construit în jurul anului 1580. Cele cinci castele şi ruinele lor sunt printre atracţiile principale ale insulei. Aceste aşezări fortificate au fost construite începând cu secolul al XIV-lea ca mijloc de protecţie împotriva invaziilor neîncetate ale piraţilor, arhitectura lor fiind defensivă. 

Distracţia pe insulă: „Santorini are mai multe biserici decât case şi mai mult vin decât apă“

Există o veche zicală potrivit căreia „Santorini are mai multe biserici decât case şi mai mult vin decât apă“. Asta şi pentru că Santorini este o insulă cu tradiţie îndelungată în viticultură şi vinificaţie. Cele mai vechi crame au o istorie de peste un secol şi jumătate. Solul vulcanic şi clima umedă dau un gust unic vinului local. Vinul de Santorini este faimos în tot bazinul mediteranean din cele mai vechi timpuri, astăzi fiind exportat în multe ţări. Assyrtiko e cel mai renumit dintre soiurile locale care pot fi găsite în multe restaurante de pe insulă şi în diverse crame din lume.

Un tur al numeroaselor crame din Santorini, concentrate în partea centrală şi de sud a insulei, unde se întind podgoriile, poate fi realizat atât individual, cât şi organizat. Cele mai cunoscute crame sunt Santo Wines şi Volcan Wines. 

Contrastul de culori - alb strălucitor şi albastrul regal al cupolelor - care a dat naştere steagului Greciei - în imaginel renumitele biserici din Santorini Foto Daciana Stoica

ALBASTRUL DE SANTORINI A CUCERIT ŞI BISERICILE

Merită să vezi Santorini pentru contrastul uimitor dintre albul strălucitor al clădirilor şi albastrul intens al cupolelor, ferestrelor şi uşilor, dar şi al culorilor leandrilor, pentru arhitectura deosebită a clădirilor, inclusiv a bisericilor, dar şi pentru culorile captivante pe care le capătă la lăsarea întunericului cele mai populare staţiuni.

Bisericile din Santorini se integrează în arhitectura dominantă a insulei, multe având anumite porţiuni sau chiar cupolele zugrăvite în albastru. Există mănăstiri care se remarcă prin mărimea lor, catedrale grandioase cu fresce admirabile, dar şi biserici simple şi capele minuscule, câteva dintre ele fiind chiar săpate în stâncă.

Cea mai impresionantă şi mai mare este Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Fira, cu o vedere superbă asupra mării şi a calderei. Prima clădire a fost construită în 1827, dar a fost refăcută după ce a fost puternic avariată de cutremurul din 1956. Impresionează puternic prin albul desăvârşit şi prin arcadele minunate care înconjoară clădirea.

Curtea este frumos pavată cu pietricele albe şi negre. Frescele minunate din interior, despre care se spune că sunt foarte valoroase, sunt pictate de un artist local renumit.

O căldură aparte emană şi Catedrala Catolică din Fira, cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, zugrăvită în portocaliu şi culoarea piersicii, cu elemente albastre, care se înalţă maiestuoasă printre celelalte clădiri vechi din zona medievală a oraşului Fira.

O INSULĂ DE VIZITAT LA PAS

Drumeţia este o modalitate excelentă de a cunoaşte insula într-un mod mai special. Călătoria de la Fira la Portul Vechi din Gialos şi înapoi este un traseu care poate fi străbătut atât pe picioare, cu mijlocul tradiţional de transport – măgăruşul (sunt sute de astfel de animale pe insulă), sau cu telefericul. Diferenţa de nivel între malul apei şi staţiunea de pe culmile stâncoase constă într-o scară cu peste 600 de trepte. Cum staţiunile de pe coasta vestică a insulei se înşiră de-a lungul stâncilor, este destul de facil să le vizitezi pe picioare, mergând dintr-un sat în altul.

Staţiunea grecească Oia - Santorini pe timp de zi Foto Daciana Stoica

Mai dificil este traseul care merge din nord-vest spre sud-est, de la Fira la Perissa, pe la Mănăstirea Profetului Ilie, aflată la cea mai mare altitudine, 565 de metri, de unde se vede întreaga panoramă a insulei, o privelişte deosebită asupra Mării Egee şi a vulcanului scufundat.

Oia este renumită pentru clădirile sale în stil neoclasic, bisericile mici, aleile înguste, pietruite şi casele colorate. Strada de marmură din Oia este un must see, fiind cea mai generoasă ca dimensiuni dintre locurile de promenadă din Santorini. Fira, capitala insulei, localizată la marginea calderei, oferă vederi uluitoare asupra vulcanului, la fel ca şi Firostefani, Imerovigli şi Oia. Acestea sunt cele mai vizitate staţiuni din Santorini, unde în sezonul estival ai parte de o adevărată baie de mulţime, indiferent de oră. Oameni din toate naţiile se plimbă pe străduţe, caută suvenire prin magazine, se bucură de privelişti şi aşteaptă răbdători apusul, aplaudând la final şi strigându-şi încântarea în toate limbile pământului. 

Turiştii pregătindu-se să prindă cel ami bun loc pentru a vedea celebrele apusuri de soare din Santorini - Grecia Foto Daciana Stoica

PLAJELE UNICE:  ROŞII, NEGRE ŞI ALBE

Santorini merită să fie vizitat şi pentru plajele sale negre şi roşii, la propriu, din pietricele vulcanice, unice în Grecia: Plaja Roşie, Plaja Albă, Plajele Negre sau stâncoase. Soarele încinge atât de tare la amiază încât pe majoritatea plajelor ai nevoie de încălţăminte adecvată, în caz contrar rişti să-ţi frigi tălpile.

Insula, ca formă de relief, se împarte în două: partea vestică este numai coastă – stânci, fără plaje, dar cu privelişti incredibile asupra vulcanului, iar partea estică şi sudică sunt caracterizate de plaje unice, diferite faţă de alte plaje din Grecia sau din alte zone cunoscute, datorită caracteristicilor geografice speciale. Pietrele vulcanice roşii şi negre formează malurile majorităţii plajelor din Santorini, în timp ce stâncile abrupte oferă o ambianţă pitorească.

Cea mai cunoscută dintre plajele din Santorini este Plaja Roşie, iar cele mai populare sunt cele din Perissa, Kamari şi Perivolos – Plajele Negre. Una dintre cele mai frumoase şi celebre, chiar dacă nu este vorba decât de o fâşie de plajă îngustă de câţiva zeci de metri lungime, este Plaja Roşie,  acoperită de pietricele vulcanice negre şi roşii, care se regăsesc şi în apă. Denumirea nu şi-a căpătat-o însă de la pietrele de pe plajă, ci la de stâncile care o străjuiesc, de culoare roşiatică, bogate în minereuri de fier.

Plaja roşie din Santorini - Grecia denumire preluată de la stâncile care o înconjoară bogate în minereuri de fier Foto Daciana Stoica

RELAXARE SAU ADRENALINĂ, PE APĂ SAU SUB APĂ

Turul cel mai popular din Santorini este călătoria cu vaporul către vulcanul Santorini şi izvoarele fierbinţi. Unele excursii continuă spre insula mică Therassia şi ajung în Oia chiar la timp pentru apusul glorios. Therassia are doar 50 de locuitori permanenţi şi un peisaj sălbatic ce merită explorat. O serie de companii de navigaţie organizează excursii cu iahtul sau vaporaşe în jurul insulei.

Locuri interesante de scufundări se găsesc în laguna Caldera, dar şi pe coasta estică a insulei. Deşi Santorini este cea mai populară destinaţie grecească, majoritatea sporturilor nautice din insulă se regăsesc doar în două dintre staţiunile de pe plajă: Kamari şi Perissa, de unde se pot închiria ambarcaţiuni de tip jet ski şi unde poţi face kitesurfing. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite