Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“, dezvăluite de Victor Rebengiuc

6
25 Jan 2020 07:08:15
Autor: Daciana Mitrache
Hotelul de epocă unic în România, din Băile Govora: Hotel Palace Foto FB Hotel Palace Băile Govora
Hotelul de epocă unic în România, din Băile Govora: Hotel Palace Foto FB Hotel Palace Băile Govora

Monument istoric, Hotelul Palace, din Băile Govora, judeţul Vâlcea, se numără printre „vedetele“ campaniei „Din zori până-n seară, dezvoltăm o ţară“ care îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc.

GALERIE FOTO 
 
O masivă campanie de promovare a realizărilor Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 l-a avut ca protagonist în rolul principal pe actorul Victor Rebengiuc care, în această calitate, a realizat 20 de spoturi publicitare lansate la TV. 
 
Vedeta campaniei a colindat ţara într-o Dacia Duster, branduită cu programul Regio. Din cele 20 de locuri vizitate, a prezentat, pe scurt, povestea câtorva finanţări pe fonduri europene, cum ar fi restaurarea unui hotel unic în România – Palace - simbolul staţiunii Băile Govora.
 
Construit între anii 1911 - 1914, după planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky şi Brătescu, Hotelul Palace era, la vremea respectivă, printre cele mai revoluţionare clădiri ale Europei. A fost una dintre primele construcţii din beton de asemenea dimensiuni, pentru care, la acea vreme, s-au cheltuit peste 1,3 milioane de lei, adică peste 17 milioane de euro în zilele noastre.
 

Aşa cum amintea şi managerul de proiect, Mihai Handolescu, arhitectura clădirii reprezintă o îmbinare inspirată de stiluri, de la rococo, baroc, clasic, renascentist la elemente decorative ale stilului popular românesc. Interiorul a fost decorat cu mobilă de tei, oglinzi din cristal şi candelabre din bronz. 
 
Clădirea a fost ridicată în locul Hotelului Statului nr. 2., construit între anii 1882 - 1888 şi demolat după numai trei decenii, pentru a face loc grandiosului proiect. 
 
Imobilul de şapte niveluri a fost construit pe cilindri metalici, ca şi Arcul de Triumf. Practic, s-a folosit şi în cazul lui aceeaşi tehnică revoluţionară, de la începutul anilor 1900, ca şi în cazul structurii amintite din Capitală. 
 
Hotelul Palace este unicat în România şi datorită celor 365 de goluri: uşi, ferestre etc., pe care le are, simbolizând zilele unui an întreg. Mai mult, clădirea a fost proiectată pe poziţia est - vest, iar camerele gândite în aşa manieră încât, în fiecare zi, soarele să poate fi văzut din fiecare încăpere, cel puţin două ore. Din acest motiv, multă vreme s-a spus că: „La Govora soarele se închiriază cu ora”. 
 
Monumentul istoric se află în mijlocul celui mai mare parc balnear din România, fiind primul hotel din România cu bază de tratament proprie. Este drept că la început a funcţionat doar sezonier, pe perioada verii, însă a fost modernizat. Baza de tratament a fost dotată cu aparate de mecanoterapie, aduse din Germania, care mai pot fi şi astăzi admirate într-una din sălile de tratament. 
 
De asemenea, a fost şi primul hotel din România dotat cu lifturi de serviciu şi pentru persoane, apă caldă şi aparate de radio, fiind căutat de protipendada bucureşteană dar şi de cea pariziană. Un hotel similar a fost construit în staţiunea Gstad din Elveţia. 
 
A fost nevoie de aproximativ 4 milioane de euro şi de un proiect de reabilitare pe fonduri europene pentru a reda clădirii monument - istoric nu doar faima şi strălucirea de altădată, ci şi pentru a o ridica la rang de 4 stele, exact la împlinirea unui secol de existenţă. Fondurile europene au fost obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, dar au contribuit la investiţie şi actualii proprietari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Alfa Omega
25.01.2020, 11:31:45

M-am oprit la 2007-2013 si m-am uitat la data articolului, au trecut cel putin 7 ani ! Ce mai este de actualitate ? Batranetea lui Rebenciuc ? 6 ani de psd ?

-2 (4 voturi)
gigione deladolj
25.01.2020, 13:02:15

Un hotel la fel de "unic" precum acesta, este Central din Călimănești. Aceeași perioadă istorică, aproximativ același stil, dar preturi mai de bun simt. Pentru Govora, unde efectiv n ai ce face, locația pe care o descrieți este exagerat de costisitoare.

-1 (1 vot)
Viorica Alexandru
25.01.2020, 12:27:02

Articol cu jumatate de masura... Trebuia sa spuneti ca programul regional 2007-2013 a fost realizat de Elena Udrea, iar ciclul de promovare cu Rebengiuc I se datoreaza tot ei....au fost prea multe nume implicate ca programul si ciclul de promovare sa aiba soarta Galei Bute la care Elena Udrea a participat cu numele.... Nu uitati can prezentati reabilitarea teatrului Maria Filotti din Braila si altele la fel de faine...

-1 (1 vot)
Thompson Sherry
25.01.2020, 12:41:11

Comentariu considerat abuziv.

Sara Smith
25.01.2020, 15:33:20

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)