Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Totul despre Cascada Moara Dracilor, „Fata Morgana“ din Rezervaţia Iezerul Latoriţei

0
2 Jun 2019 06:01:35
Autor: Daciana Mitrache
Cascada Moara dracilor din Rezervaţia Iezerul Latoriţei - Vâlcea; Foto FB Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vâlcea
Cascada Moara dracilor din Rezervaţia Iezerul Latoriţei - Vâlcea; Foto FB Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vâlcea

„Moara Dracilor” din Munţii Latoriţei, judeţul Vâlcea, este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din ţară: o cădere spectaculoasă de apă în două trepte de la 20 - 25 de metri, despre care mulţi au auzit, dar foarte puţini au avut privilegiul de a o şi vedea. Se află în apropierea celui mai „jos” lac glaciar din România, Iezerul Latoriţei.

GALERIE FOTO

În România există mai multe cascade cu denumirea „Moara Dracilor / Moara Dracului” şi prea puţine informaţii despre ele, iar de aici se creează o serie de confuzii, de la amplasare, la alte detalii legate de înălţime sau particularităţi. Noi am găsit căderi de apă cu această denumire în Munţii Latoriţei din judeţului Vâlcea, dar şi în Apuseni, în Munţii Vlădeasa, în Bucegi şi aşa mai departe. 

Şi în Vâlcea, mai multe cascade au aceaşi denumire: una o întâlnim pe Latoriţa de Sus, iar alta pe Lotru, în aval de Lacul Gâlcescu conform site-ului Eco Lotru, aparţinând asociaţiei cu acelaşi nume, înfiinţată în urmă cu nouă ani, în Brezoi, cu scopul de a promova zona Şi am mai descoperit una pe Valea Cernei, în comuna Vaideeni. 

De altfel, bazinul hidrografic al Lotrului reprezintă una dintre cele mai bogate zone din ţară în cascade, mare parte greu accesibile şi prea puţin cunoscute. La fel se întâmplă şi cu cea la care facem referire, care este cea mai spectaculoasă dintre cele trei menţionate anterior. Am găsit două filmări care să ilustreze spusele noastre în acest sens.

Munţii Latoriţei fac parte din grupa Parângului a Carpaţilor Meridionali, unde există masive cu altitudini de peste 2000 de metri, situate între Olt şi Jiu. Traseul traversează Cheile Latoriţei, printre cele mai spectaculoase şi mai puţin cunoscute defilee din ţara noastră. Acestea se află între Munţii Latoriţei şi Munţii Căpăţânii, pe o distanţă de 25 de km. 

Pe drum spre Moara Dracilor mai există două cascade uimitoare: Boroncioaia şi Apa Spânzurată, dar şi obiective turistice renumite precum cabana Petrimanu şi lacurile de acumulare Petrimanu şi Galbenu. 

Traseul marcat începe de la coada Lacului Galbenu: cruce galbenă până la confluenţa Latoriţei de Est cu pârâul Muntinu - 45 minute, iar apoi punct roşu până la cascadă -15 minute, susţin cunoscătorii. La coada celui din urmă există un pod, iar traseul continuă pe drumul forestier până la o baracă. De aici, se poate merge numai pe picioare, traversându-se pârâul de lângă baracă, pe un buştean cu „balustradă”, traseul fiind marcat cu cruce galbenă şi punct roşu. Poteca din pădure este abruptă şi paralelă cu pârăul. 
 

Când poteca se înfundă într-o pădure deasă, se coteşte spre albia pârâului, iar de aici pe stânci, până la o altă potecă prin pădure. Pe traseu există o intersecţie de poteci, una care duce spre Iezerul Latoriţei lacul glaciar aflat la cea mai joasă altitudine din ţară - 1.580 metri, considerat de cei care au ajuns în zonă drept „cel mai liniştit lac din ţară”, iar cealaltă potecă duce spre cascada „cea mai furibundă”, marcată cu punct roşu. Distanţa între cele două obiective, tot potrivit celor care au avut ocazia să le descopere, este de aproximativ 45 de minute. 

Informaţiile privind înălţimea acestei căderi naturale de apă sunt şi ele contradictorii, ne vom raporta însă la cele descoperite într-un memoriu al Primăriei Malaia, unde se vorbeşte despre o înălţime de 25 de metri şi despre vuietul impresionant al cascadei, de unde poate vine şi denumirea ei.

„Moara Dracilor”, din Rezervaţia Naturală Iezerul Latoriţei, este un loc unde numai cei mai temerari şi cunoscătorii pot ajunge, fiind vorba despre un traseu destul de dificil, motiv pentru care  nu este recomandat începătorilor, fără o călăuză sau hărţi bune. Mulţi care s-au aventurat în zonă s-au plâns în mediul online că deşi ştiau de existenţa acestei cascade nu au putut să o găsească. De aceea, a devenit un fel de „Fata Morgana” a Cheilor Latoriţei, pe care doar norocoşii reuşesc să o vadă.
 
În Rezervaţia Iezerul Latoriţei există numeroase cascade atractive, lacuri şi peisaje unice pentru turişti. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Lacul de acumulare Petrimanu,  1130 metri altitudine şi Galbenu, 1304 metri, altitudine. Întregul loc, susţin cunoscătorii, este cu totul aparte, plin de peisaje care îţi taie răsuflarea şi care abia aşteaptă să fie descoperit.

Pentru a ajunge în zonă, cea mai facil traseu este cel de pe DN 7 - Valea Oltului, se coteşte la Brezoi - Vâlcea, spre Transalpina. Din localitatea Malaia, se merge spre Ciunget, iar de aici spre Petrimanu, pe Cheile Latoriţei. Drumul forestier care trece pe lângă Lacul Galbenu merge până în judeţul vecin, prin Curmătura Olteţului, la alte obiective turistice mult mai vizitate: Polovragi şi Peştera Muierilor. Cât despre starea drumului, deşi a fost refăcut anul trecut, mulţi îl recomandă doar maşinilor cu gardă înaltă sau tracţiune 4X4.

Una dintre informaţiile contradictorii referitoare la acest obiectiv turistic spectaculos, menţionează că această Cascada Moara Dracilor este „unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Oltului”, ceea ce este incorect, pentru că nu se află pe Valea Oltului, ci se ajunge la ea de pe DN 7.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările