Zece lucruri care te fac mai deştept, de la citit la băutul de cafea - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inteligenţa nu ţine doar de moştenirea genetică sau de educaţie, ci şi de activităţi aparent banale pe care le facem în timpul liber.

1. Visatul cu ochii deschişi

Cercetători britanici de la Universitatea Lancashire au ajuns la concluzia că visatul cu ochii deschişi stimulează memoria şi creativitatea. Capacitatea de a visa cu ochii deschişi ne ajută nu doar să devenim mai creativi, ci şi să construim scenarii şi să găsim astfel soluţii la problemele cu care ne confruntăm.

2. Cititul. Trecând peste faptul că ajută la îmbunătăţirea vocabularului, cititul are un rol esenţial în dezvoltarea imaginaţiei, căci te ajută să evadezi pentru câteva momente din cotidian, şi creşterea capacităţii de concentrare. 

3. Meditaţia oferă numeroase beneficii asupra organismului uman, de la combaterea efectelor stresului cotidian şi până la îmbunătăţirea memoriei

4. Ascultă muzică. Studii recente arată că muzica stimulează eliberarea de dopamină, hormonul fericirii, ajutându-ne astfel să ne schimbăm dispoziţia. 

5. Consumul de cafeaua. În cantităţi moderate, cafeaua stimulează sistemul nervos, îmbunătăţind timpul de reacţie şi capacitatea de a memora.

“Cafeaua creşte cu 10% viteza de transmitere a informaţiilor spre creier, atenuează semnificativ scăderea concentrării şi moleşeala de după mese, ameliorează timpul de reacţie, creşte forţa, atenţia şi eficacitatea. Cu două-trei cesti de cafea pe zi suntem mai deştepţi şi mai capabili de a duce la bun sfârşit activităţile fizice sau intelectuale, iar stările depresive şi anxietatea sunt ameliorate”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic în cartea „Trăiesc, deci mă abţin”.

6. Consumul de alimente bogate în antioxidanţi şi omega 3

Hrana joacă un rol esenţial în funcţionarea optimă a creierului. Alimentele bogate în omega 3, vitamine şi antioxidanţi îmbunătăţesc capacitatea cognitivă a unui individ, opinează la unison specialiştii. Pe lista alimentelor cu efecte pozitive asupra creierului se numără legumele cu frunze verzi (spanacul), peştele, ouăle, fructele de pădure sau oleaginoasele. Fructele şi seminţele oleaginoase, de exemplu, au un efect energizant şi hrănitor, ajutând astfel la refacerea rapidă a rezervelor calorice după un efort intens intelectual. 

7. Ciocolata cu un conţinut ridicat de cacao este o sursă importantă de antioxidanţi. În ciocolată se găseşte şi o substanţă numită anadamină, substanţă responsabilă cu starea de bine la nivelul creierului. 

“Ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut anti-depresiv alimentar. În ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau şi dependenţă: phenyl-etil-amina (substanţa similară amfetaminelor), anadamida (efect similar cannabisului –în doze mari) şi triptofanul, un precursor al serotoninei”, susţine Mihaela Bilic.

8. Somnul este un factor important pentru o minte brici. Oamenii care nu se odihnesc suficient au probleme cu memoria şi o capcitate scăzută de concentrare. În plus, din cauza epuizării există riscul să devină mai emotivi. 

9. Sportul este doar unul din lucrurile care ne fac mai deştepţi. Un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au observat în urma unui studiu la care au participat 600 de voluntari că exerciţiile fizice regulate protejează creierul şi că riscul de a avea probleme cu memorie este mai scăzut la persoanele active. În plus, în timp ce facem mişcare, creierul produce endorfină, substanţă chimică care induce o stare de bine, de euforie.

10. Invaţă mereu ceva nou. Persoanele care învaţă tot timpul ceva nou, care participă la cursuri de specializare ori care obişnuiesc să memoreze poezii îşi antrenează memoria şi prezintă un risc mai scăzut să dezvolte la bătrâneţe o afecţiune degenerativă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite